lördag 17 januari 2015

1053 Lördagstema SKRÄP

Olgakatt är det som dikterar lördagstemana för januari. Den här lördagen ska det handla om SKRÄP. Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i bloggen. Jag blir lite ledsen ibland när jag hör folk tala om "skräplitteratur" och "skräpmusik". Det som är skräp för den ena är det ofta inte för den andra.

Vad som är skräp när det gäller sådant är helt subjektivt. Därför har jag aldrig några synpunkter på detta. Jag känner heller inga samvetskval när jag äter "skräpmat". Underbart att man kan få en liten hamburgare för en tia när man är ute på stan och blir hungrig på Max eller McDonald.

Det här är däremot skräp. Jag går förbi skylten varje dag som mer och mer försvinner bland allt riset.


Skylten syns knappt för allt ris som man har dumpat här. Även en julgran har man gjort sig av med. (Bilderna går att klicka större.)

För att övergå till det personliga. Jag bor så lyxigt att jag har ett eget skräprum i vårt hus. Det är åtminstone vad maken kallar det. Jag håller med i viss mån, för det är många saker i det här rummet som borde ha gallrats ut för länge sen. Pärmar sen lärarhögskolan 1972, gamla spel som ingen spelar längre, böcker som jag aldrig läser. För att inte tala om det som finns INNE i skåpen och lådorna.


Mitt skräprum.

Men det är hit som de minsta barnbarnen går så fort de fått av sig ytterkläder och skor. Sen ser jag inte till dem på ett tag. Madrasserna brukar gå bra att bygga koja av också. Kassarna på golvet innehåller pussel av diverse slag och reklambroschyrer som man kan klippa bilder ur. 


Jag ska ta mig samman en vacker dag och våga öppna skåpluckorna nedtill. Det var säkert tio år sen sist. Kanske där finns något råttbo?

Den stora plastbacken är full med Briomek. Mirren har avstått från att köpa hem sådant till sig för att de yngsta barnbarnen tycker det är så roligt att skruva ihop olika modeller, bilar, flygplan eller drakar när de är här. I den lilla röda plastlådan är det badleksaker. Motionscykeln brukar också uppskattas.Det var längesen jag undersökte vad som finns i korgarna. Jag kanske inte heller behöver åtta pärmar med körnoter från den saligt insomnade kyrkokören längre. I synnerhet inte som vi knappt har någon kyrklig repertoar i min nya kör. Vi sjunger inte i stämmor heller.


Diskettlådor ser jag på hyllan. Kanske dags att slänga. Det var längesen jag hade något uttag för disketter på datorn. Sen är det ytterligare fem, sex  pärmar med noter och gamla skolböcker på hyllorna. Av kokböckerna överst använder jag bara två...

Det är bra med sådana här teman - det gör att man inser att man måste röja och slänga. Jag ska börja i morgon. Eller möjligen på måndag - i morgon ska jag måla i målarcirkeln och på söndag har jag en gudstjänst. Om jag slänger allt skräp jag har i lådorna och i underskåpen så kan jag ju faktiskt få plats med leksakerna där! 

29 kommentarer:

Maggan sa...

Åh, vad jag känner igen mig. Jag försöker ta lite i taget nu och tar med brukbart till Röda Korset och Kupan. Men jag tycker att det finns lika mycket kvar ändå. Det är ibland svårt att göra sig av med minnen, men sedan är det härligt när man väl lyckas.

Lycka till!

Pettas sa...

Ett skräprum hör nog till skulle jag tro, för var skulle man annars förvara sådant som man inte riktigt vet vad man ska göra med? Och barnbarnen har roligt under tiden som man funderar på den saken :).
Jag kastar nästan aldrig någonting utan låter bra saker gå vidare till insamlingar och till Emmaus. Det jag inte vill ha kanske någon annan vill ha. Du hittar säkert skatter bakom dörrarna du inte har öppnat på tio år. Det blir säkert många aha, åhå utropade när du kommer igång.
Kramar!

Pysseliten sa...

Hihi, jag undrar om du inte skulle kunna få veta vad du har i skåpen om du frågar barnbarnen? Vi hade koll på vad som fanns bakom mormors stängda dörrar, alla utom dörren till kattvinden i hennes sovrum - den öppnade jag för första gången förra veckan!

Gerd ♥ sa...

Gomorron!
Jag fattar att barnbarnen älskar ett sånt här skräprum!
Jag fick rensat ut allt jag ville i flytten till tvåan här i september för drygt ett år sen. Då åkte många disketter ex.vis.
Jag fick göra mig av med en massa kläder, för garderoberna var mindre.
Förresten, mitt nyinköp är inför Sjung Gospel i Stockholm nu snart.
Det andra jag nämnde om nyårslöfte kommer jag berätta om en annan gång.
Kram, Gerd ♥

Gunnel sa...

Ett jättebra inlägg! Att definiera skräp är inte lätt. Jag har nästan ett exakt likadant skräprum som du och det är ett mycket välbesökt rum när barnbarn och andra barn kommer hit. Ett helt nödvändigt rum...då kan det väl egentligen inte kallas för skräprum? Kram

Andra året i Hjo sa...

Håller med, skräprum är lyxigt men nog inte så ovanligt. Och även om skräpmaten på McDonalds - kilade ofta in för en tiokronors när vi bodde i Gbg.
Önskar en trevlig helg!

HeLena sa...

Hej Ingrid!

Tack för kommentar på min gamla blogg, jag bytte i december men har full förståelse för om du missade det (jag kommenterade här då)
titta in där så hittar du temainlägget om min musik och annat

Ja jag håller med om att det är svårt att komma igång och slänga och har man in kollat på länge länge fastnar man gärna och sparar igen... Lycka till!

Kram från HeLena

www.fritidochtankar.blogg.se
Välkommen dit!

Bloggblad sa...

Jag brukar rensa ur varje sommar, men det hinner samlas en del under vintern, trots att jag alltid tror att det är färdigröjt för gott.
När jag slutade jobba gjorde jag mig av med alla pärmar från LHL, hade tänkt slänga en massa noter också, men det var tur att jag inte slängde barnsångerna.

englundskan sa...

Jag tycker du ska döpa om ditt skräprum till fyndhörnan eller kanske skattkammaren.
Tänk så mycket spännande andra kan hitta där.

Tove Olberg sa...

Håll i hatten - tänk så mycket fantastisk skräp du gömmer i dina rum och lådor!Det är till glädje och utveckling. Skräpsjäl finns även hos dig (säger det hos mig i dagens ämne) pettas' också. Härligt Ingrid!

Skräpsjälskram bloggvän!

Anki sa...

Vilket härligt skräprum! Jag har också ett, men inte så mycket fina saker, utan mest just skräp :)
Förstår att barnbarnen älskar det där rummet! Oj så mycket det finns för dem att upptäcka där!
Önskar dig en fin helg!
Kram

Anna/notonmusic sa...

Vilket härligt inlägg om skräprummet. Instämmer helt med dej när det gäller att kalla musik och konst och litteratur för "skräp". Det mesta är ändå subjektivt. Förstår att barnbarnen måste älska det där rummet!

Musikanta sa...

Maggan:
Jag ska också plocka ihop saker till återvinningen och åka ner med. De tar emot kläder men även prylar och möbler. Ska höra med RK också om de vill ha något.
Kram


PettasKarin:
Jag tror att det är mest papper av varierande slag som finns bakom dörrarna. I lådorna vet jag finns massor av gamla sygrejor som jag inte använder. Ska börja med att slänga 30 stycken axelvaddar som jag aldrig kommer att använda och som jag vet finns där...
Det värsta är att det finns fler slutna skräprum i huset. Bastun och garaget är sådana.Pysseliten:
Det kan inte ha varit något särskilt intressant eftersom det aldrig har legat framme något jag inte känt igen. Men visst ska jag fråga dem nästa gång de kommer hit, haha. Fanns det något spännande på kattvinden?
Kram

Musikanta sa...

Gerd:
När vi en gång flyttade från ett lite mindre hus i Söderköping slängde vi en hel sopcontainer med saker. Detta huset är halvannan gång så stort men nu är det också överfullt. Det är nyttigt att flytta, men vi lär väl aldrig kunna göra det så länge vi båda lever.
Spännande med Stockholm Gospel!
KramGunnel:
Nej, jag tycker att många visar förakt för vad andra människor tycker om och värdesätter. En del gillar Bach och en del gillar dragspel. Bara för att man gillar Bach behöver ju inte dansbandsmusik vara skräp, t.ex.

Jag är också tacksam att jag har ett helt eget rum där jag bl.a. har leksaker till barnbarnen. MEN, det finns massor där som jag inte använt på 20 år och då kanske det är så dags att göra sig av med det?
KramHans:
Ja, jag är glad över att jag är så gammal att jag kan gå in på McDonald med högburet huvud och äta en hamburgare. Inte varje dag kanske...
Ingrid som också önskar dig en skön helg.

Musikanta sa...

HeLena:
Jag ska genast lägga till din nya blogg i min blogglista.
Jag ska mig samman någon dag och rensa ut. Kom ju på medan jag skrev det här inlägget att jag kan använda skåpen till leksakerna så blir det mer plats för barnbarnen att leka på.
KramBloggblad:
Ja, lärarhögskolepärmarna är prio ett på slänglistan. Sen kommer faktiskt alla pärmar från universitetet. Jag ska väl behålla uppsatserna kanske. Mina gamla läroböcker i engelska från 1957 åker nog också en vacker dag. Jag vet att du gjorde ett bra jobb för något år sen, men det är lätt att det snart blir likadant igen.


englundskan:
Kul idé. Ska meddela maken om namnändringen. Skattkammaren blir bra!

Musikanta sa...

Tove:
Ännu ett tungvrickningsord: Skräpsjälskram! Fast det är inte rikigt lika svår som Veikens Pixask :-).
Jag SKA gå in på din blogg och läsa om skräpet där när jag får tid.

Idag har jag först målat i min målargrupp några timmar, sen gått promenad och sen tassat (som maken säger) en och en halv timme och sen vilat en stund. Plus ätit lunch och middag så det har inte blivit någon liten stund över. Svar på kommentarerna har första prioritet.
Pianoklinkande kram tillbaka

Musikanta sa...

Anki:
Ja, men det skulle nog vara bra om de fick lite mer utrymme!
Ha en skön helg själv önskar IngridAnna:
Jag menar att det är många ur "kultureliten" som rynkar på näsan åt exempelvis dragspel och dansbandsmusik. Jag anser att det är rent kultursnobberi. Man måste kunna tolerera att det finns en annan uppfattning än den jag själv har och inte förakta andras.

Ingrid sa...

Så härligt med ett skräprum! Klambarhul skulle vi kalla det för på gutamål.

Vi fick ärva en gammal gård en gång och när det huset skulle tömmas kan man verkligen tala om skräp. Vi blev tvungna att hyra en container av kommunen och den fyllde vi ganska snabbt ändå blev det enormt mycket prylar kvar att ta vara på, för givetvis var inte allt skräp.

Trevlig helg på dig Ingrid!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Roligt språk - gotländskan och vackert! Tillbringade en semester på ön i mitt tidigare liv och hyrde av en gotländsk familj. När de pratade sinsemellan förstod jag inte någonting...

Påminner mig om vår flytt hit till Mogata från vårt hus i Söderköping. Där var det också en container som var överfull. Undrar hur många som skulle behövas om vi var tvungna att flytta till en liten lägenhet?

Jag önskar dig också en bra fortsättning på helgen med vännen Ingrid. Fint namn eller hur?
Kram

Karin sa...

Lyxrum, verkligen och jag förstår att barnbarnen söker sig dit. Du kanske ska konsultera dem innan du slänger något!

Gamla disketter är ett dilemma. Jag har massor. OCH en gammal dator som går att sparka igång om jag vill läsa dem. Men vill jag det? Det kommer troligen att ta resten av mitt liv och jag föreställer mig att jag kan göra roligare eller nyttigare saker i stället. Men jag är inte helt säker...

olgakatt sa...

Musiksmak diskuterade vi ju för en tid sen - nej, att förakta någon annans smak, vare sig det är musik, mat, konst eller nåt annat är bara ovärdigt. Liksom att pådyvla andra sin smak utan att ifrågasätta. Jag blir alldeles knottrig av somligas försök att tvinga mig att säga att något de älskar är FANTASTISKT när jag egentligen tycker tvärtom och försöker formulera mig diplomatiskt. Själva har de inga bekymmer med att kalla sånt jag gillar för skräp.....

Spanaren sa...

När du får rycket så ge bort dina saker till typ loppis. Finns affärer där man kan gå och fynda saker och dina saker skulle bli lilla julafton för många ;.)
Underbart att ha ett rum där de små kan få fantisera och bara vara. Mer av sådant!!!! Minns hur ljuvligt det var när jag var liten att få gå upp till mormor och morfars förråd på vinden i hyreshuset som de bodde i. Frågor dök upp och säkert fick vissa sina svar också. Allt ska inte vara så sterilt och perfekt. Låt fantasin få flöda bland stor som liten/ kram

Anonym sa...

Vilket underbart rum för dina barnbarn. Jag skulle inte ha något emot att gå där själv och utforska och trivas. De där skåpluckorna skulle vara de första som jag öppnade, om jag fick. Spännande, inte öppnade på så länge.
Mysigt skräprum, det är min åsikt.
Intressant inlägg om skräp. Och, intressanta bilder.
Ha en trevlig söndag och kram från wiolettan.

Musikanta sa...

Karin:
Jag frågade Mirren och hon sa att jag inte fick slänga en enda leksak.

Jag tänker inte läsa en enda diskett så jag ska både slänga alla mina och alla disketthållare också. Det får bli återvinnningen. En del gamla datorer ska också få följa med.

Jag är helt övertygad om att jag också har annat att göra än att gå igenom vad som finns på en gammal dator. Allt finns ju på nätet numera så läkarböcker och kokböcker (som man aldrig använder) kan man ju saklöst göra sig av med.

Musikanta sa...

Spanaren:
Nej, en som stylar lägenheter för försäljning skulle nog vrida sina händer i förtvivlan över hur det ser ut i vårt hus. Nu ska vi ju inte flytta, så det gör ju ingenting.

Jag ska verkligen ta mig samman och plocka ihop en del prylar som jag kan ge till någon loppisinsamling. En del kanske kan bli vinster till körens vårfest på SPF...
Kram

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag tycker också som du att det är svårt att vara uppriktig när någon talar om för mig hur jättebra den boken är (som jag läst och inte gillade alls) eller hur underbara någon popartist i ropet är som jag tycker sjunger falskt.

"Det gör inte så mycket", var det någon som sa, "texten är ju så fin." Jag ska naturligtvis inte säga något alls, men det är svårt att låta bli :-).

Jag försöker komma ihåg att skriva "enligt min mening#" innan jag brister ut i lovord över någon eller något på min blogg, men det är lätt att glömma.

Musikanta sa...

Wiolettan:
Jag blir väldigt nyfiken på de där skåpen när jag läser din kommentar, men jag får nog vänta med att öppna dem och slänga en del som är i tills maken är borta. Han är ännu mer samlare än jag.

Tack för rar kommentar. Idag har jag spelat på en gudstjänst i Sankt Anna vackra gamla kyrka. Min "lillebror" var det som var präst så det var lite släktkalas. Kyrkkaffe längst bak i den lilla kyrkan gör att det blir väldig trevlig stämning, även om det inte var många som letat sig ut till skärgården idag.
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Vi flyttade från ett stort hus till en lite mindre för ett antal år sedan och vi blev då tvungna att sålla bort massor. Det gick och nu är det snart dags att sortera lite igen. Man samlar och samlar hela tiden. Kramar

Musikanta sa...

Veiken:
Vi flyttade tvärtom från ett mindre till ett större. Slängde en full container med saker när vi flyttade - nu tror jag att det skulle behövas fler om vi skulle flytta igen. Det är inte klokt så mycket saker som får plats i ett hus som man inte använder och som bara finns där...
Jag ska ta mig i kragen och börja röja endera dagen...
Kramar tillbaka