onsdag 18 mars 2015

1088 Musik- och dansföreställning på Musikaliska

Förra onsdagen var Mirren,  jag och de två yngsta barnbarnen, Caspar och Clarissa på Musikaliska i Stockholm. Där fick vi vara med om en sång- och dansuppvisning som musikskolan Lilla Akademien anordnade. Medverkande var skolans förskoleklass och lågstadium samt elever från gymnasiet som ackompanjerade sångerna och danserna.

Bilderna går att klicka större.

På onsdagen gav man två skolföreställningar för syskon med medföljande och klasser från andra skolor. På söndagen var det ytterligare två föreställningar – för föräldrar och övriga intresserade barn och vuxna på Riddarfjärdsteatern. Eftersom jag hade en gudstjänst med min kör på söndagen var jag glad över att jag kunde få följa med Mirren på skolföreställningen.


Väntan på att få komma in på Musikaliska. Mirren i röd kappa med Clarissa i handen. Caspar till vänster i sin drakdräkt. 

Det blev en imponerande uppvisning av de duktiga barnen, som lärt sig alla sånger med mängder av verser utantill. Rimligtvis kan ju inte sexåringarna i förskoleklassen ha förstått alla orden i t.ex. ”När jag bor i ett fyrtorn” som jag lagt ut här på bloggen. Extra kul att höra den sången eftersom jag sjunger den med min Sankt Ragnhildskör.


Man räknade med 500 barn i salongen och 100 barn på scenen. Under hela föreställningen var det helt knäpptyst bland publiken! Clarissa, Caspar och Mirren på första parkett till vänster.

Det var mest de lite större barnen som dansade så därför blir det bara två videosnuttar med sånginslag där Casimir och hans klass medverkade.


Förskoleklassen längst fram. Eldfiguren till vänster och vattenfiguren längst till höger. Till höger om elden sitter luftfiguren i vit prinsessklänning och med blommor i håret.


Temat var ”De fyra elementen”  ett samspel för en hållbar värld. Jag saxar från programmet:
”I jordens begynnelse föds fyra fantasifigurer ur de fyra elementen; jord, vatten, luft och eld. Figurerna  ser hur jorden utsätts för miljöförstörelse och funderar över hur de ska kunna rädda världen.”


Eldbarnen dansar.

Elden bränner ner och förstör hus och skogar, luften förorenas av avgaser, vattnet utfiskas och skräpas ner och jorden förgiftas. Men de fyra figurerna samarbetar och kommer till slut att kunna stoppa miljöförstörelsen och allt slutar lyckligt.


Vattenbarn längst fram, ren luft på andra raden med hjälmar av silvertyg  för pojkarna och blomsterkrans för flickorna, eldbarn längst bak. 

Casimir var ren luft, andra kompisar var avgaser med svarta dräkter. Där fick även flickorna ha tyghjälmar av silvertyg. Några barn var träd som ett annat barn fällde med en leksaksyxa. Det var mycket dramatiskt när eldbarnen dansade till Sabeldansen av Chatjaturjan.


Casimir (med glasögon) omgiven av sina klasskamrater.

Sammantaget tyckte jag att det var det en enastående prestation av dessa små barn som sjöng visor av Lennart Hellsing, Alice Tegnér, Thord Gummesson, Birger Nilsson, Georg Riedel, Barbro Lindgren och Evert Taube med alla verser helt utantill och dessutom dansade under en hel timme!
26 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Å ljuvliga barnröster. Härligt för ett gammalt musikpedadgog-öra att höra :-) Det är nåt visst när många barn samlas och sjunger! Vad härligt för ditt barnbarn att få så mycket sång och musikupplevelser med sig redan från början! Och vilket arbete med alla dräkter! Fantastiskt!

Karin sa...

Åh, vad roligt att få se och höra! Jag säger som Anna: det är något visst med barn som sjunger tillsammans; jag blir alltid så rörd. Och just dessa barn har ju dessutom sång och musik som specialintresse. Så fint!

Gunnel sa...

Så fint! Man blir glad av att se hur många duktiga pedagoger och barn det finns. Måste ha varit en upplevelse att få var med där. Kram

Annika sa...

Vad fint!!
Sitter och lyssnar på sista videon nu. Ja, de är jätteduktiga!!
Vilken BRA skola!! Underbart att dina barnbarn går just där.
Kram!

Musikanta sa...

Anna:
Ja, dräkterna var fantastiska. En och samma dam har sytt alla!
Nu har lillebror Caspar också kommit in i förskoleklassen på Lilla Akademien efter hårda antagningsprov så nu blir det fler föreställningar i framtiden.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Jag tror de har väldigt roligt också. ETT gemensamt intresse som överskuggar allting annat. Men det var många repetitioner och hård träning med alla verser som skulle läras utantill.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det var ju första gången Casimir var med på en sådan här föreställning så det var ju extra roligt.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Lillebror Caspar har just fått besked idag om att han kommit in i förskoleklassen till hösten. Underbart! 350 som söker ungefär och 28 som kommer in. Men så har han tränat på sin flöjt och sjungit mycket också. Vi är väldigt lyckliga allihopa eftersom det är en så bra skola i övrigt också.
Kram tillbaka från Ingrid

Eleonora sa...

Vilken alldeles fantastisk uppvisning av de rara barnen som du har fått vara med om. Dina barnbern kan verkligen vara lyckliga som har fått möjligheten att få gå på denna fantastiska skola.

Kram från
Eleonora

Klimakteriehäxan sa...

Jag tror stenhårt på det där med att impregnera ungarna med kultur i olika former. Barnteater var en superhit när mina var små, vissa musikgrejer också. Fast gränsen gick vid opera ... "Kärleken till de tre apelsinerna" (eller hur många de nu var) var mer än nån i familjen uthärdade ...

Musikanta sa...

Eleonora:
Jaga tror föräldrarna och mor- och farföräldrar är mest lyckliga. Det är en ju en väldigt bra skola för övrigt också med mycket fokus på att barnen ska må bra. Eftersom det bara finns en klass i varje årskurs känner alla lärarna igen nästan alla barn på skolan!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Det ges numera rena barnföreställningar på Operan som jag har varit med Mirren och barnbarnen på. De tyckte det var roligt - men så är de ju också vana hemifrån vid den sortens musik.

Mirren går ofta på barnteater och dockteater också, som är en stor hit. Det finns ju ett sådant enormt utbud för barn i Stockholm. De flesta museer har också visningar och sysselsättning för barn på helger. Jag har själv varit med några gånger och det är väldigt roligt och lärorikt.
Ingrid

Eva Trillian sa...

Vilken enorm uppsättning :) Kul!
Tack för glimtarna från en fin föreställning!

Veiken sa...

Fantastiskt vilka röster och att så många sluter upp så att ensemblen kan spela inför en stor publik. Kramar

Anonym sa...

Så vackert och fint de sjunger. Förstår att det var knäpptyst då de uppträdde.
Duktigt att slå volter så där, mitt ibland alla, bra gjort.
Roligt för barnen att få gå i denna skola. Sång och musik berikar.
Tack, det var roligt att få se alla bilder och njuta av sång och musik.
Kram från Wiolettan

Musikanta sa...

Eva:
Tack för din rara kommentar!
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Haha, det är inte fråga om att ställa upp på Lilla Akademien. Det är obligatoriskt när man går i den skolan. Det är konserter och offentliga evenemang av olika slag titt som tätt. Därför får barnen bland annat träna att ständigt framträda inför publik.

Skolan har som mål att utbilda musiker av världsklass (!) - det står i deras prospekt. Men skolan håller hög klass för övrigt också, det är därför den är så populär och svår att komma in på. Alla som går där blir som väl är inte musiker!
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Wiolettan:
Tack för din fina kommentar - den värmer hjärtat!

Jag är fortfarande imponerad över att barnen som lyssnade var så tysta - men de tyckte det väl var roligt att se andra barn uppträda. Det är ju inte så ofta det händer på det här sättet.

För att komma in på den skolan måste man kunna sjunga och helst spela ett instrument när man börjar i förskoleklassen. Om man inte gör det måste man välja ett instrument redan där som man fortsätter att spela på under hela skolvistelsen. Barnen har minst en privatlektion i veckan för en av skolans lärare, Casimir har tre per vecka. Körsång, ensemblespel, dans och musik står också på schemat även för de små barnen. Så sjunga kan de och visst är det härligt att lyssna till dem!
Kram tillbaka från Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

Tack! ♥

Vi i Kasperian sa...

Jag blir alltid så lycklig när jag ser att barn får agera tillsammans, leka fram fantasier, sagor och sånger. Dansa och sjunga de olika elementen tycker jag är en underbar idé.

Så fina små filmsnuttar, tack för dem. :)

För mina egna barn valde jag en waldorfskola. Något de i sin tur senare gjorde även för sina barn. :)/Berit E

Spanaren sa...

Så orolig denna lilla röda person som syns i vänstra kanten är *ler* Goa fina barn och fy vad de kan. Undra om sådana här bra saker sätts upp utanför stan? Gillar detta sunda tänk med hela föreställningen. Så stort som anhörig plus barn att få vara med om detta/kram

Bevare mig väl sa...

De fyra elementen i högsta grad!
Dräkter, röster, uppförande, känslan som finns!
Tack för "texten, musiken och bilderna!
Elementskram

Musikanta sa...

Hannele:
Gulle dej!
Kram

Musikanta sa...

Berit:
Waldorf är ju också en fin skola där man lägger tonvikten på estetiska ämnen och att barn får utvecklas med hjälp av rytmik, sång och bild.

Hela skolan har elementen som tema. Ändå upp till gymnasiet. Ett jätteprojekt för lärarna att ro iland - men så är de också ovanligt ambitiösa!
Kram

Musikanta sa...

Ann-Britt:
Han är inte orolig det minsta, bara lite rastlös. Är man högst 9 år är det kanske inte så konstigt. Han är ju en av elementfigurerna - elden.
Det är nog inte så stor chans att den här uppsättningen kommer utanför Stockholm. Casimir har haft 4 föreställningar à en timme så det räcker nog för så små barn.

Sen blir det konsert där barnen får spela både i ensemble och solo längre fram i vår. Han har redan börjat öva till denna.

Ja, jag är väldigt glad över att jag fick hänga med på den här skol- och föräldraföreställningen.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Tove:
Alla barnen gick in för föreställningen med liv och lust. Bra att de fick något att tänka på samtidigt.
Det var härliga danser också, men jag kunde ju inte lägga ut tre videosnuttar - blir lite tjatigt. Men eldbarnens dans var verkligen fantastisk.
Kram tillbaka från Ingrid