Torget framför Sankt Dominiuskatedralen i Split. Byggnaden var från början ett jättelikt mausoleum avsett för Diocletianus. Det blev en romersk- katolsk kyrka under 600-talet. (Bilderna går att klicka större.)
Det regnade på morgonen och det regnade tyvärr hela dagen vi var i Split. Min kamera hade ju gått sönder som jag berättat tidigare, så även i det här inlägget är det Kent som tagit alla bilder utom en. Bussresan dit gick också mycket högt på den slingrande serpentinvägen, men då det regnade gjorde vi inte paus för fotografering. Vill man se hur staden ser ut högt uppifrån där den ligger på sin halvö, kan man kika här.
När vi klivit av bussen steg vi in genom en av de fyra portarna på palatset som ledde till källaren. Diocletianus palats är med på UNESCOS världsarvslista och när man ser de välbevarade gamla byggnaderna förstår man varför. Hela den gamla staden är ett enda stort historiskt och kulturellt minnesmärke. Att det bara tog 10 år för att bygga palatset är ett mirakel. Man kan väl tänka att det gick åt många slavar att uppföra allt detta.
I palatsets källare trängs nu souvenirbutker och turister med varandra.
Här är det saker av marmor som bjuds ut till turisterna.
Massiva och jättetjocka väggar av sten.
Ikonbutik
På väg ut ur källaren.
Diocletianus föddes 244 och dog 311. Han var romersk kejsare mellan 284 och 305 och lät bygga palatset mellan åren 295 och 305. Palatset hade fyra ingångar, järn-, brons-, silver-, och guldporten. Själv gick Diocletianus alltid in genom guldporten mot söder och som vette ut mot trädgården och havet. På den tiden gick havet nästan ända upp till porten så kejsaren kunde höra vågornas skvalp från sina salar. Av metallerna finns ingenting kvar idag. Men torget och golven är fortfarande belagda med dyrbar marmor.
Torget - peristylen - i centrum av palatset. Den södra delen av palatset var avsedd för kejsaren och den norra för soldater, tjänstefolk och slavar.
Entrén till Sankt Domniuskatedralen i Split. Diocletianus lät föra hem pelare och kolonner, skulpturer och övrig utsmyckning från Grekland och Italien. Sfinxen som vaktar ingången kommer från Egypten.
Katedralen byggdes först som ett gigantiskt mausoleum år 305 åt Diocletianus men blev en romersk-katolsk kyrka på 600-talet. Klocktornet byggdes senare. Här kan man också se det ursprungliga mausoleets oktagoniska form.
Trånga gränder överallt.
Romerska soldater på vakt på torget lånade gärna ut sig för att bli fotade tillsammans med turisterna. Kent kollade på nätet att soldatuniformen var helt överensstämmande med den som soldaterna hade på romartiden.
Diocletianus palats är en av världens mest välbevarade byggnader av romersk arkitektur idag, läser jag på nätet. Och jag ifrågasätter det inte efter den ganska korta rundvandringen i palatset till följd av regnet. Här uppträdde också skönsjungande herrar i ett valv i palatset med dalmatinska sånger och iklädda röda mössor och med instrument, till skillnad från dem i Trogir.
En septett med dalmatinska sångare.
Idag blev det tyvärr ingen gemensam lunch, men Kent och jag hittade en liten restaurang där vi avnjöt pizza och gott kroatiskt öl.
Den södra porten som vetter ut mot trädgården och havet.
När vi skulle åka hem till Makarska hade det slutat att regna.
Marija bjuder de något trötta och våta rundresenärerna på en upplivande och stark dryck under hemvägen.
På fredagskvällen var det en stor trerätters avskedsmiddag med servering vid borden. Men den återkommer jag till i nästa inlägg.
Solen bröt fram på kvällen och hoppet om en sista varm och solig dag återkom. Utsikt från vår balkong på hotell Meteor.
Tidigare inlägg om vår rundresa i Kroatien:
17 kommentarer:
Välarbetade inlägg, allihop, från Kroatien. Mycket gott och sevärt.
Tack för visning.
Kram, Gerd
Trevligt för mig att nu via dig återkomma till Split. Var länge sedan jag var där men Diocletianus palats finns kvar.
Ett spännande besök och mycket att se.
Och de slingriga vägarna minns jag också. Gott om dem i Kroatien liksom i många länder.
Förstår att ni var nöjda med resan.
Kram!
Har du läst ungdomsboken om den "vilda" flickan i Split? Nu kommer jag att få fundera länge innan jag kommer på namnet och författaren!
Apropå sökningen som Kent gjorde om klädseln, är det inte lite typiskt manligt att karlar kollar fakta om detaljer? Jag skulle inte ens komma på den idén.
Himla trevlig resa i alla fall.
Tack google! Jag visste att hans fru skrivit Sotarpojken... Röda Zora av Kurt Held var det. Zora bor i Split. Kanonbra bok, jag högläste den för en klass för många år sen, bland det bästa jag läst i den vägen. Men då kynde jag inte googla mig fram till bilder från Split, utan fick göra egna i huvudet. Det var så bra skrivet, så mina bilder stämmer bra överens med dina.
Gerd:
Tack för rar kommentar - skönt att du inte tycker det är tjatigt att läsa :-).
Kram tillbaka från Ingrid
Ditte:
Ja, Diocletianus palats lär väl finnas kvar ett tag till såvida inte några galna människor får för sig att riva det. Det undgick tydligen bombningarna under kriget.
När det gäller vägarna har jag bara åkt på sådana i Norge, Italien och Frankrike. Den värsta vägen var en genväg över bergen i Norge. Jag var 9 år då och glömmer den aldrig!
Kram tillbaka från Ingrid
Blobblad:
Klart att jag inte gjort - jag är ingen ungdom längre. Och har inte satt min fot i skolan på 15 år.
Kent är ju historiker - han litade väl inte på att det var rätt. Men jag skulle heller aldrig kollat, haha.
Kul med resor. Man vidgar sig en aning. Nu väntar jag bara på ett inlägg om och från Krk.
Ha det gott!
Hans:
Haha! Där var vi inte men jag kan kanske hitta på något...
Ha det gott själv!
Tack för ännu en intressant tur i Kroatien!
Kram, Ingrid
Tack Ingrid! Nu har jag läst alla dina inlägg från er resa i Kroatien. Mycket fint och väl berättat och dokumenterat. Fina foton och bara superlativ hela vägen.
Ser framemot avskedsmiddagen också förstås.
Ha det gott!
Spännande och fint med palatset och Split. Vad hände med staden under kriget på 90-talet - blev den aldrig bombad eller ockuperad. Jag är lite överraskad att palatset förblev i så helt skick. Överhuvudtaget, berättade guiderna något om det jugoslaviska kriget och vad som hände på ställena där ni var under resan?
Kram
Ingrid:
Tack för din kommentar! Det kommer bara ett inlägg till :-).
Kram tillbaka från Ingrid
PettasKarin!
Inte hade du behövt tagit dig tid med att kommentera alla inläggen - skulle räckt med att du bara hade skrivit att du läst allihopa! Jag hade blivit väldigt glad ändå. Roligt att du inte tröttnade. Det blir avskedsmiddag om en stund.
Ingrid
AnnikaCA:
Jag skulle tro att samtliga av guiderna befann sig i Sverige vid den tiden eller hade just flytt. De var definitivt mer roade av att berätta om de historiska sevärdheterna. Kanske de och deras familjer är eller blev drabbade. De var däremot ganska insatta i dagens politik.
Det verkade som om palatset hade undgått bomber annars hade det renoverats så att man inte kunde ana något. Källaren var i vilket fall helt intakt enligt min mening.
Kram tillbaka från Ingrid
annorlundalivdiagnos:
Hej Mia och välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit. Önskar dig all lycka med din blogg.
Kram från Ingrid
Just Split står på min önskelista. Jag har målning från en fasad av Diocletianuspalatset, en mindre elegant sida, som en god vän och konstnär gjort. Han var fascinerad av byggnader. Vilken fin resa ni gjort och vilket fint reportage!
Skicka en kommentar