måndag 10 oktober 2016

1332 Rundresa i Kroatien - Makarska

Nu är  vi hemma igen i Mogata - Kent och jag - efter att ha varit med på en klassisk rundresa i Kroatien under en vecka. Det var en fantastisk upplevelse även om vi inte hunnit smälta alla intryck än. Som väl är finns det foton att titta på för att komma ihåg allt. Sorgligt nog la min kamera av efter ett par dagar. De flesta foton på resan har därför Kent tagit.


Karta över Makarska en turistort i Kroatien som ligger vid Adriatiska kusten. (Bilderna går att klicka större.)

Vi reste med Krores som har specialiserat sig på temaresor till Kroatien under vår- och höstsäsongen och på yngre och äldre seniorer. Eva Karlsson är ensam ägare till den kroatiska reseagenturen Krores i Markarska. Hon startade agenturen för 10 år sedan hon själv varit i Markarska och blivit förälskad i den lilla staden. Vår resa var perfekt arrangerad och med en fantastisk och personlig service under hela resan. Guiderna var alla infödda kroater som hade bott i Sverige under en längre period och talade flytande svenska - om än på en något säregen dialekt ibland.Här är det fina hotellet Meteor där vi bodde högst upp hela veckan under vår rundresa. 

Kent och jag flög från Skavsta lördagen den 1 oktober kl. 17.45 och kom därför inte fram förrän efter kl. 20 på kvällen. På Zadars flygplats väntade Maria och en transferbuss till Makarska, en liten stad med ca 15000 invånare på den Makarska rivieran. Bussresan tog ett par timmar, och vår guide Maria, som är född och uppvuxen i Makarska, hann berätta en hel del om Kroatien och sin födelsestad under tiden.

Meteor hotell som vi bodde på under hela veckan, är ett fyrstjärnigt elegant hotell med pool både inne och ute, bubbelpool och träningsgym. Hotellet erbjuder också många tjänster som yoga, manikyr, pedikyr och massage. När vi kom fram välkomnades  vi med ett glas champagne. Väl uppe på vårt rum stod två tallrikar med mat och väntade på oss. Det var sent och restaurangen var redan stängd.


Alla Kroresresenärer får ett glas champagne som välkomstdrink. Bakom Kent står ett bord där det alltid ligger champagneglas.

Vårt rum låg på nionde våningen med en fantastisk utsikt över Makarska och Adriatiska havet från den stora inbyggda balkongen. Höjdrädd som jag är, vågade jag mig knappt ut på balkongen den första kvällen. Men då det fanns två stolar och ett bord utmed fönstret tordes jag åtminstone sitta där i fortsättningen på kvällarna och njuta av utsikten.


Utsikten från vår balkong på natten...


... och på dagen.Söndagen därpå var det mulet och grått så det blev inget bad i havet som jag hade tänkt mig. En överflödande frukostbuffé och middagsbuffé ingick alla dagar. Fyra utflyktsdagar bjöds vi  även på lunch med rikligt av mat och dryck. Inga som helst problem heller för Kent som är vegetarian. Så för både Kent och mig, som har blivit ett par kilo tyngre efter resan, stundar nu idel kalorisnåla dagar en tid framöver. 

På söndagsmorgonen tog vi själva en promenad upp till kyrkan i centrum av den gamla delen av stan. Vi noterade att det var ganska folktomt på gatorna. Men när vi gick in i kyrkan förstod vi varför. Där pågick en mässa och hela kyrkan var full med folk. Vi stannade där en stund och lyssnade till härlig sång av både kör och församling och till den kraftfulla orgeln. När prästen började predika på kroatiska smög vi oss ut ur kyrkan och begav hos till hotellet igen eftersom vi inte begrep ett ord.


En av kyrkorna i Makarska.


Fullt med gudstjänstbesökare i mässan.


Utsikt från kyrktrappan.


Blommor vid kyrktorget. 

På eftermiddagen var vi några stycken som trotsade det lätta duggregnet och följde med reseledaren Toni på en kort rundtur i Makarska. Det visade sig att Toni bor i Norrköping sedan två år tillbaka. Men han reser till Makarska då och då för att ta hand om Kroresors gäster. Till den gamla delen av stan är det knappt en kilometer så på en timme hann vi se det mesta av intresse. Det märktes dock att den vanliga turistsäsongen var över genom att de många restaurangerna utmed strandpromenaden var ganska folktomma.


Promenad med reseledaren Toni.


Toni berättade att killarna i Makarska ofta  förr i världen (?) "tog hand om" de kvinnliga turisterna när de besökte Makarska. Statyn på strandpromenaden ska symbolisera detta.


Många fina utflyktsbåtar låg för ankar utmed kajen vid strandpromenaden. 


Det var intressant att strosa omkring i den gamla delen av staden.

Under middagen på kvällen satt vi och pratade med våra trevliga bordsgrannar - Ulla och Sten - tills klockan blev nio och restaurangen stängde. Efter att ha duschat och satt väckarklockan på 6.30, stupade jag i säng och sov sen hela natten tills morgonen därpå. Mitt nästa inlägg kommer att handla om måndagens båtutflykt till ön Brac med besök i den lilla byn Bol.

22 kommentarer:

Ingrid sa...

Så spännande det låter! Jag måste kolla om det går några resor härifrån till Kroatien.
Jag ser fram mot att få läsa mer om er resa.
Kram, Ingrid

Tredje året i Hjo sa...

Kroatien - jättekul. Adriatiska havet lär vara kristallklart där. Och vin som är orange (som jag beställde av dottern som var där i somras - men hittade inget. Suck). Vilken himla tur att Kent hade sin kamera med sig!

Birgitta Malmstedt sa...

Roligt att läsa. Det verkar vara många som reser till Kroatien nu. Ett klart bra alternativ till t ex Turkiet. Själv hade jag planerat resa till Dubrovnik med Solresor i början av september, men hunden blev krasslig så jag fick inställa resan. Hoppas kunna resa nästa år i stället.
Hälsningar
Birgitta

Musikanta sa...

Ingrid:
Kroresor har inga resor från Gotland vad jag vet. Det är ju en mindre resebyrå som växer varje år och därför bemödar sig om att ge sina gäster så fin och personlig service som möjligt. Vi blev oerhört väl omhändertagna så jag rekommenderar den verkligen.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Jag tog väl lite kort med mobilen, men jag gillar inte det så jag överlät det mesta fotograferandet åt honom.(Kent tog över 1400 bilder så jag behöver inte vara rädd för att jag inte får ihop till bloggen.) Enda trösten är att jag får köpa mig en ny kamera så fort som möjligt!
Vattnet var verkligen helt kristallklart som du skriver men vi hade ett par dagar med strålande sol så att jag fick några bilder med grönblått vatten och klarblå himmel.
Ingrid

Musikanta sa...

Birgitta:
Kroatien är både relativt billigt och otroligt vackert och intressant. Jag rekommenderar verkligen en resa dig. Och du kan ju läsa vad jag skrev i kommentaren ovan till Ingrid :-). Kroresor har resor vår och höst med avgång bl.a. från Arlanda.
Hälsningar från Ingrid

Ditte sa...

Vad trevligt med en resa hit. För några år sedan var vi också just här på Makarska rivieran så det är roligt att komma tillbaka.
Redan som barn, på 60-taletm reste vi till Dubrovnic och senare har jag vid några tillfällen seglat här i arkipelagen.
Förstår att ni haft en jättebra resa och både sett och upplevt mycket.
Och visst är det skönt att ha bra hotell med bekvämaa rum och havsutsikt är alltid populärt.
Ser fram emot fler inlägg från resan.
Dock ser det lite kyligt ut med jackor på. Här i Spanien njuter vi av nu sent i kväll +24.

Annika sa...

Låter som ett jättebra resebolag - speciellt kul med bra guider och folk som verkligen känner till platsen man besöker. Jag har aldrig varit i Kroatien - känns verkligen som en brist i min uppfostran, speciellt som jag undervisar om Jugoslavien och om krigen där med jämna mellanrum. En dag så...
Kram

Musikanta sa...

Ditte:
Så intressant att du redan som barn besökte Kroatien. Jag visste inte ens att det fanns ett område som hette så då. Själv var det bara Frankrike, Italien eller Spanien som gällde då som semesterländer.
Jag har aldrig tidigare bott i ett hotellrum med en sådan utsikt, så bara det var en upplevelse.
Det var helt OK för mig, som inte mår bra när det är för varmt med en temperatur på 15-16 grader. Det var några dagar med strålande solsken där det blev väldigt hett och jag verkligen saknade min solhatt. Men övriga dagar var jacka eller tröja ett måste.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Ja, de här infödda guiderna lärde oss mycket om det dagliga livet för kroaterna. Hur stor medellönen var, hur pensionärerna hade det, vilka landets traditioner och maträtter var etc. etc. Något som jag inte är säker på att en etnisk svensk guide hade kunnat berätta om på samma sätt.
Jag rekommenderar verkligen den här resebyrån som verkligen försökte göra det så trevligt som möjligt för sina gäster.
Kram tillbaka från Ingrid

Gerd ♥ sa...

Jag var till Kroatien 2013. Flyg dit och buss hem. Gillade landet skarpt.
Så rent och snyggt. Gott klimat.
Fina bilder, lite igenkännande.
Tisdagskram, Gerd

Tove Olberg sa...

Så Kroatisk resa ni gjort!
Njutet varit fullt ut förstår jag
och än är det inte slut :-)
Berikande skönt och höjdrädsla utmanad.
Innan jag läste inlägget stannande jag upp och betraktade din header; Den inbjuder!
Såg ett fårhuvud, flera ögonpar, minst ett skelett, och flera sköna bilder dök upp ur tavlan!
Kram

Pettas sa...

Så roligt att få ta del av er resa i Kroatien. Vi har börjat "snegla" lite grann på det landet som tilltänkt resemål så jag kommer att följa med på resan med stor nyfikenhet.
En skön tisdag önskar jag dig!

Annika sa...

Kroatien har verkligen blivit ett poppis resmål. Skulle också gärna resa dit.

Alla jag känner som varit där har älskat sina resor dit. Låter som en bra resa, och en bra resebyrå att åka igenom

Kram!

Klimakteriehäxan sa...

Det här funkar som rena rama reklamen på mig!!!

Musikanta sa...

Aina:
Ja, det är meningen också! Jag vill så gärna rekommendera den här lilla resebyrån som var så mån om sina gäster och ordnade så trevligt för oss. Man lever inte alltid som man lär (med avseende på mitt reklaminlägg tidigare.) Fast det blinkar i alla fall inte någonstans :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Roligt att du kände igen Dig! Ja, Kroatien har ju blivit populärt nu när varken Grekland, Egypten eller Turkiet lockar längre p.g.a.den politiska osäkerheten och flyktingsituationen. Folk är väldigt vänliga också och det är otroligt rent och fint - åtminstone på de ställen vi kom.
Onsdagskram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Jag såg en drake nyss också. Får väl kalla tavlan Skärgårdszoo. Ja, höjdrädslan blev verkligen utmanad av alla serpentinvägarna jättehögt uppe i bergen. Jag såg till att inte sitta vid fönstret och titta åt andra hållet när det var som värst. Men jag försökte trösta mig med att busschaufförerna var skickliga och vana vid vägarna. En backade t.o.m. en kilometer på en sådan väg!
Busskram från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Den enda nackdelen med den här delen av landet där vi var, är att vädret så här års är väldigt omväxlande. Det kunde vara strålande solsken på morgonen som övergick i regn på eftermiddagen. Vår guide påstod att Makarska hade 360 soldagar per år - men vi hade bara två hela dagar med sol under resan. Så jag rekommenderar paraply eller regnskydd att ta med sig om man åker dit under vår och höst. För mig som inte hade rest dit för att ligga på stranden gjorde det ju inget men jag är glad att jag tog paraply med mig. Och jacka och tröja, för det var ganska kyligt ibland.
Önskar dig en skön fortsättning på onsdagen!

Musikanta sa...

Annika:
Du har ju så många vackra platser i USA att besöka, men visst är Kroatien ett intressant land på många sätt med sina gamla historiska städer. Det har man ju inte så många av i USA :-).
Kram tillbaka från Ingrid.

Musikanta sa...

Aina:
Kommentar ovan.

Eleonora sa...

Tack söta Ingrid för alla fina bilder!
Jag kan se och förstå hur underbart ni har haft det och vilket fint hotell ni har fått bo på. Synd att du lider av svindel, och inte vågade träda ut på balkongen -men jag antar att det gick fint också att sitta vid fönstret och titta ut.

kram kram