lördag 3 december 2016

1357 Första adventskonsert i Frustuna kyrka med kören Cantate

På söndagen skulle Mirrens vän Johan, jag och alla barnen åka till Gnesta för att höra kören Cantate sjunga tillsammans med en barnkör i Frustuna kyrka. Musikgudstjänsten började inte förrän klockan fem så jag hade gott om tid att vara tillsammans med barnbarnen eftersom Mirren åkte hemifrån redan klockan ett.

Lissan, som fyllde fem i somras, har upptäck att man kan läsa ihop bokstäver, så det sysslade vi med en liten stund. Hon kunde alla bokstäverna utom å och ä som hon blandade ihop, men hon lärde sig snabbt dem också. Så jag klippte ut lite lappar med bokstäver som hon fick lägga ut och försöka läsa. Hon hade också fattat att man bara skulle ljuda när man läste, så det funkade fint.


Lissan och jag leker med bokstäverna vid köksbordet hemma i Mälarhöjden. Mirren tog bilden. (De går att klicka större.)

Spännande var också att titta på det lilla rådjuret som hade förskansat sig till ett hörn i trädgården. Det stod kvar länge innan det skuttade iväg. Jag vågade inte öppna fönstret för att jag var rädd att skrämma bort det, men bilden blev ganska bra ändå.


Det var nästan svårt att upptäcka rådjuret när det låg nere på marken.

Sen gav vi oss iväg, Johan, jag och barnen vid fyratiden vilket visade sig vara ganska sent eftersom det var svårt att hitta till kyrkan. Vi hann dock komma fram precis innan klockorna började ringa.

Mirren hade reserverat platser åt oss längst fram så alla såg och hörde bra. Det gick också bra att fota därifrån. Alla tre barnbarnen skötte sig exemplariskt under hela gudstjänsten - det var ju roligt när barnkören sjöng också.Här sitter barnen i kyrkans barnkör tillsammans med kören Cantate strax innan musikgudstjänsten ska börja.


Det gamla fina altarskåpet är tillverkat omkring 1510 i Antwerpen.


Dags för kören att sjunga sin första sång. Mirren står som nummer två från höger.


Frustuna kyrka i Gnesta. Fotot från broschyren som låg i kyrkan.

Här kan man läsa om det gamla fina altarskåpet. Tror att det ska gå bra att läsa om man klickar upp bilden.

Jag gjorde flera inspelningar av körsångerna men fastnade för sången Tomorrow shall be my dancing day i arrangemang av Malcolm Pearce. Jag tycker den är underbar och man får ha överseende med att det är lite strul med noterna i början.Kören Cantate sjunger Tomorrow shall be my dancing day i Frustuna kyrka i Gnesta första advent. 

14 kommentarer:

Bloggblad sa...

Roligt att se att det inte bara är i kyrkokören, med hög medelålder, som det letas noter....

Vi i Kasperian sa...

Så vackert, och så roligt för stolta barnbarn att se mamma sjunga så fint. :)
Som jag skrev tidigare - jag kunde ju varit där. Ledsen att jag missade.
Berit E

Gerd ♥ sa...

Härligt med vacker sång! Det klingade vackert.
Jag lyssnar mycket på Elvis nu, får träna i huvudet, rösten min är hes.
Kram, Gerd

Eleonora sa...

Så trevligt och fint du hade på ditt besök i Stockholm. De tre ljuvliga barnbarnen gör ju verkligen sitt till att du jämt längtar hit. (Och så våra träffar förståss)

Ha nu en skön och fin 2:a Advent tillsammans med k. make.
Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Bloggblad:
Står körledaren framför kören är det ju lätt att se om det fattas noter någonstans, men inte så lätt när man sitter bakom flygeln. Men man får inte ha för brått...

Musikanta sa...

Berit:
Kerstin Y. är organist i Gnesta och det är hon som är ledare för den här lilla fina kören i Stockholm. De kommer nog att sjunga fler gånger. Jag lovar att jag ska tipsa dig när det blir nästa gång.
Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Elvis har en härlig röst, uppskattade inte honom alls när han började eftersom jag inte gillade hans sånger. Jag är inte särskilt förtjust i sångerna heller numera men hans röst är fantastisk. Jag har ju förstås fått spela en hel del av dem på begravning. Det är säkert roligt att sjunga dem i kör också.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
Ja, de små barnbarnen är en lycka att uppleva på gamla dar. Hade ju svårt att följa de andra eftersom jag hade dubbla jobb på den tiden, både i skolan och i kyrkan.
Det är alltid lika trevligt att träffa dig - jag hör av mig igen i vår.
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Tänk vilken fin dag du hade med barn och barnbarn! Det är vackert med körsång: Det är dessutom något visst med en mäktig manskör! :)

Ronny sa...

En mycket välsjungande kör - och en fin sång också! Kören gör ju inte precis ont i ögonen heller. ;) Gnesta är inte särskilt lång "hemifrån".

Ölandsvindar sa...

Så vackert! Och den lilla fina kyrkan dessutom. Inte så långt från där jag har bott tidigare.

Musikanta sa...

Veiken:
Nästan alla dagar är fina med barn och barnbarn. Den här dagen var ju lite extra. Håller med dig om att manskörer är mäktiga men jag tycker inte den här lilla fina damkören ligger i lä!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
De är lika söta som rara, trevliga och skönsjungande, de här tjejerna. Jag var ju med när de repeterade också som jag skrev för ett par inlägg sedan. Det var roligt att få vara med för en gångs skull, det är inte så ofta jag kan fast det inte är särskilt långt hemifrån, som du skriver.
Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
Jag har aldrig varit i Gnesta trots att jag jobbat tre år i Järna. Men det lär väl bli fler gånger jag kommer att besöka den vackra kyrkan om Kerstin är kvar där som organist. Hon har ju kvar den lilla Stockholmskören Cantate.
Kram