lördag 24 december 2016

1366 Lilla Akademiens Julkonsert 2016 i Immanuelskyrkan i Stockholm

På tisdagskvällen var det dags för Lilla Akademiens julkonsert i den stora och vackra Immanuelskyrkan i Stockholm. Mina barnbarn, som är elever på skolan - Caspar i årskurs 1 och Casimir i årskurs 3 - har knappast gjort något annat de senaste veckorna än övat julsånger och repeterat inför julkonserten.  Samtidigt har de övat sina sånger till Stockholms Gosskörs julkonsert som ägde rum kvällen innan och repeterat med den. Den julkonserten har jag berättat om här. Kent tog alla bilderna i inlägget och spelade även in det sista videoklippet.


Väntan på att julkonserten ska  börja. Casimirs kalufs syns längst till vänster. (Bilderna går att klicka större.)

Julkonserten ägde rum i den stora och vackra Immanuelskyrkan i Stockholm. Här var de första bänkraderna reserverade för de yngre barnen så att de kunde sitta och vila sig medan de andra körerna framträdde.

Eftersom det var två framträdanden samma kväll och Mirren var tvungen att vara med på båda, lyckades hon reservera platser till oss på bänken efter dem som var reserverade för barnen. Därför såg och hörde vi alldeles utmärkt och jag kunde videofilma utan några huvuden i förgrunden.


Skolan har förstås en egen stråkorkester som ackompanjerade körerna ibland.

Efter den vackra körinledningen av de äldre barnen med Bereden väg för Herren på den gamla dalamelodin blev det ett Luciatåg med de yngsta barnen - förskoleklassen, årskurs 1 och årskurs två. Jag har hittills aldrig hört Luciasången sjungas så vackert. Och INGEN av barnen gick upp eller ner i refrängen när de inte skulle, vilket jag heller aldrig hört tidigare. Man kan lyssna till framträdandet på videosnutten nedan.


Här sjunger hela lågstadiet några av de gamla luciavisorna.


Casimir är med i lågstadiekören. Vitt linne med GRÖNA kantband samt vita underkläder var ett måste. Plus fungerande tärnljus.


Det var roligt att höra Alice Tegnérs gamla julvisa "Julbocken" igen. Här syns julbocken tillsammans med några små tomtar. (Visan börjar "En jul när mor var liten, hörde hon hur någon en kväll...")

Det blev en underbar och glädjefylld julkonsert med de fantastiska eleverna på skolan från förskoleklassen och upp till gymnasiet. De små fick också gå och sätta sig när de sjungit färdigt så de fick vila sig lite till skillnad från gosskörskonserten kvällen innan. Det behövdes då det här ju var den andra julkonserten samma dag och barnen också varit i kyrkan och repeterat några timmar innan.


De duktiga mellanstadieeleverna som man kan höra sjunga i Kents videoklipp i slutet av inlägget.

Fyra körer framträdde under konserten. Förskoleklassen och lågstadiets kör,  mellanstadiekören som det också finns ett videoklipp ifrån, högstadiekören där barnens "storasyster" Jessica är med och gymnasiekören. Bland de många vackra sångerna som de äldre sjöng var Adventshymn (Jul, jul strålande jul) och Marias vaggsång.


Högstadiekören där "storasyster" Jessica är med och sjunger.


Jessica är en fantastisk skicklig violinist och vann en tävling i sin klass i Italien i somras. Jessica bor hos Mirren under terminerna och hjälper henne bland annat med att lämna och hämta Caspar på skolan och Clarissa på förskolan. Casimir tar sig själv hem från och till skolan trots att han bara är nio år och måste byta tunnelbanetåg en gång under resan.

En höjdare var Nu tändas tusen juleljus där de olika körerna sjöng tre verser i Öhrwalls arrangemang med den vackra överstämman och där församlingen fick sjunga med i fjärde versen, allt till ackompanjemang av den lilla skolorkestern och orgeln.


Här spelar brassorkestern en sprittande melodi. Den lilla Lucian gick i täten för orkestern med Luciasången när de gjorde entré. Man kan höra hur de låter på videoklippet som Kent spelade in. 

En liten brassorkester spelade också med två trumpetare med som säkert bara går på mellanstadiet. Otroligt skickliga för att vara så unga. Det är många timmars övning som ligger bakom innan man kommit så långt.
Luciasången med förskoleklassen, årskurs 1 och 2 på Lilla Akademiens julkonsert 2016.
Laudate pueri av Felix Mendelsohn sjungs av eleverna på mellanstadiet på Lilla Akademiens
julkonsert 2016.

Videoklippet är lite suddigt i början men det blir ganska snart bättre. Kent spelade in visan."Sankta Lucia goes Ding Dong" med en brassorkester på Lilla Akademiens julkonsert 2016.

Och med det här inlägget önskar jag alla mina bloggvänner och bloggläsare en riktigt 

GOD JUL!


7 kommentarer:

Bloggblad sa...

Fantastiskt!
God jul önskar jag med - och lycka till i morgon på julottorna, medan jag sover...

Gunnel sa...

Det är underbart att lyssna till barnkörer. God jul!

Klimakteriehäxan sa...

Det måste ju bli extra härlig konsert med barnbarnens röster i kören! God jul Ingrid!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Visst är de duktiga! Sista julottorna jag spelar på har jag bestämt.
God Jul själv!

Musikanta sa...

Gunnel:
Håller helt med.
Jag önskar dig och de dina en riktigt God Jul!
Kram

Musikanta sa...

Aina:
Det är klart att det är :-). Men de här julkonserterna är lite utöver de vanliga som jag lyssnat på genom åren!
God Jul själv!

Anna/notonmusic sa...

Åh tack Ingrid för att du delar meddig av de här härliga konsertklippen bland unga musikanter! SÅ roligt att se och lyssna! Hoppas att du har fina och avkopplande juldagar! Kram från Anna