lördag 31 december 2016

1371 Månadens illustratör december 2016 - Einar Norelius

1927 fick Einar Norelius i uppdrag att illustrera sagosamlingen Bland Tomtar och Troll som började ges ut 1907 med John Bauer som illustratör. När Bauer så tragiskt omkom i en båtolycka på Vättern 1918 var det Gustav Tenggren som tog över illustrationerna till böckerna tills han efterträddes av Einar Norelius. Länkar till inläggen om Bauer och Tenggren som båda har varit Månadens illustratör finns i slutet av inlägget.


Einar Norelius pryder omslagsbilden av jubileumsgåvan 1987. (Bilderna går att klicka större.)

Einar Norelius föddes 1907 och dog 1985. Då hade han hunnit med att illustrera 54 årgångar av Bland Tomtar och Troll. Jag noterar att han föddes samma år som min pappa och i samma församling i Falun - Kristine församling - som jag. Han började som skeppsbyggare på KTH men fick avbryta sina studier på grund av sjukdom.




Bilderna från sagan om Prick och älvan, en saga som Einar Norelius skrivit själv.

I stället började han på Carl Wilhelmssons målarskola. När han slutat sina studier där började han teckna och måla affischer och bokomslag och kom på så sätt in på sin bana som illustratör. Genom att han började illustrera Bland Tomtar och Troll, som gavs ut som julbok varje år och fortfarande ges ut varje år, blev han känd som en duktig sagoboksillustratör.

Einar Norelius gav ofta träden mänskliga drag som här ögon, näsa och mun. Grenarna blir armar med krokiga fingrar längst ut och rötterna blir klor.

Jag citerar Tulla Grunberger som skrivit en biografi över honom:
"När Svenska Folksagor, det första stora svenska sagoverket, började ges ut 1939 anlitades Einar Norelius som illustratör. Verket utkom i åtta band varav Norelius illustrerade band 1-4 och 7-8 (de övriga av Bertil Bull Hedlund). Det blev hans största konstnärliga framgång."


Omslaget från sagan om Råttprinsessan





 Bilderna från sagan om Tuppen, duken och klubban.


Bild från sagan Ärlighet varar längst.

Intressant är också att han gjorde teckningarna till några av Gösta Knutssons Pelle Svanslösböcker och till Grodan Boll och Kalle Stropp av Thomas Funck. Jag tyckte tidigare inte att hans bokillustrationer kunde mäta sig med varken Bauers eller Tenggrens, men det var innan jag bläddrade i några band av Svenska Folksagor, som jag lånat på biblioteket. Här visar han prov på stor konstnärlighet och en fantastisk hantverksskicklighet med sin tuschpenna som var hans favoritverktyg.


Bilden från De tre hundarna

Bilden från Wikipedia.

Månadens illustratör oktober 2016 - John Bauer

Månadens illustratör januari 2016 - Gustaf Tenggren

Månadens illustratör - Gustaf Tenggren fortsättning

4 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året.

Musikanta sa...

Gunnel:
Tack detsamma!
Kram från Ingrid

Monet sa...

Så roligt att se Norelius. Barndomsminnen!

Musikanta sa...

Monet:
Jag visste faktiskt inte att Norelius var en så fin konstnär. Jag har lånat ett par av Svenska folksagor och illustrationerna där är helt otroliga! Kul att du kände igen dig.
Ingrid