måndag 1 maj 2017

1417 Taket i abbotens rum i Saint-Hilaire

I mitt förra inlägg om klostret Saint-Hilaire i byn med samma namn avslutade jag med att skriva att taket i abbotens rum var värt ett eget inlägg. Här kommer det.

I den här vackra salen i abbotens våning som jag fattade var hans sängkammare, återfanns detta fantastiska tak med sina målningar. Många av dem är pietetsfullt renoverade. Några är kvar i sitt ursprungliga skick och har inte hunnit renoverats än.


Abbottens sängkammare (?) med det fantastiska taket. (Bilderna går att klicka större.)

Ryktet om de oanständiga bilderna var betydligt överdrivet. Av vad vi kunde upptäcka fanns det bara två stycken av vilka den ena var en bild som upptog en enda stor rumpa som en man visade. Tyvärr gick det inte att få någon bra bild på den eftersom den var nästan helt gömd i ett hörn. Den andra bilden finns i slutet på inlägget. Men de andra bilderna var desto mer fantastiska.


Bilderna finns på baksidan av de längsgående bjälkarna, så dem ser man inte direkt när man kommer in i rummet.


Nu framträder bilderna. Varje bjälke började med en bild av ett hemskt djur; hund, orm eller drake med öppna käftar och glimmande vita tänder.


Ett av monstren på bilden ovan.

Tyvärr fanns det ingenting som berättade om vad bilderna symboliserade utan vi fick själva ta hjälp av fantasin.  Kommer jag tillbaka någon gång antar jag att det finns en bok att köpa som beskriver dessa bilder. Här kommer i alla fall ett antal att njuta av och fundera över. Jag har lånat de flesta bilder av Kent eftersom hans blev mycket bättre än mina.


Många vackra kvinnor kunde abboten glädjas åt att titta på innan han somnade.


Ung och vacker man.


Det fanns många bilder med vapensköldar. 


Många vapensköldar inramades av de vackra fälten på väggarna. Ofattbart länge sen...


Och så till sist en av de bilder som guiden varnade oss för. Inte så uppseendeväckande kan det tyckas. Men lite märkligt förstås att finna en sådan i ett kloster.

Det var en helt underbar utflykt i ett strålande väder. Platanerna hade just slagit ut och på den slingriga vägen hem bjöds vi på fantastiska vyer. 


Platanerna står i sin skiraste grönska.


Vinodlingar på hemvägen.

Tidigare inlägg om vår Frankrikeresa i början av april finns här.

Klostret där blanquetten föddes.
Fredagsmarknad i Limoux
Basilikan Saint-Nazaire i Carcassonne
Carcassonne
Shoppingrunda på Leclerc
Utflykt till Limoux

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var verkligen ett helt fantastiskt tak! Tänk att ligga i sängen och titta upp på det. Jag tycker att man skulle få svårt att sova.
Tänk så mycket trevligt ni fått se och så fick ni uppleva våren lite tidigare än vi här hemma.
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Håller absolut med dig. Men det fanns ju inget elektriskt ljus på den tiden så det kanske inte var så lätt att se taket på natten. Å andra sidan är det ju alltid några timmars siesta på dagen och då kunde man ju ligga och titta på bilderna utan att sova.
Kram tillbaka från Ingrid

Gunnel sa...

Tycker som Ingid att man borde få mardrömmar av att ligga och titta i taket där, men det är klart det syns ju inte när det är mörkt. Kram

Ronny sa...

Utsökta målningar! Jag antar att man varit noga med restaureringarna och att bilderna faktiskt var så klara i färgerna från början. Det där skulle jag också ha velat se.
"Badbilden" är ju rätt så vågad, men på ett rart sätt. ;)

Musikanta sa...

Gunnel:
Man kanske skulle bli lätt schizofren i alla fall :-).
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Ronny:
Ja, det var faktiskt en upplevelse. Jag tror nog att man har försökt restaurera så nära originalet som möjligt. Alla färger på tavlorna under renässansen och tidigare var ju mycket klarare än de är nu. Den lilla tjejen i badet verkar inte ha något "uppvaktningen". (Men det kanske det är den manlige konstnärens drömvision?)
Ingrid