söndag 21 maj 2017

1425 Gems weekly photochallenge - BLÅ

Varje vecka har Sanna hittat på ett ord som hon tycker vi ska skriva om och illustrera med bilder. Veckans ord är BLÅ. Det är mycket som är blått - havet och himlen till exempel när det inte är mulet. Mängder av blommor är blå och färgen på många av mina tröjor och jeans är också blå. Även mina egna tavlor innehåller mycket blått som man kan se av headern. Fler som skriver om blått hittar man på hemsidan.

Blått är också Jungfru Marias färg. I den kristna religionen står den blå färgen för trofasthet och det överjordiskt gudomliga. Himlen är ju nästan alltid blå - åtminstone i de länder där kristendomen föddes. I konsten känner man alltid igen Maria på att hon är klädd i något blått som nedanstående
bilder visar.

Giovanni Bellini var en italiensk konstnär som föddes 1430 i Venedig och dog också där 1516. Han är berömd för sina många målningar av Jungfru Maria och Jesusbarnet. Han började också måla landskapsbilder som bakgrund till sina porträtt vilket gör att hans Mariatavlor är mycket karaktäristiska.


Giovanni Bellini - Jungfru Maria med Jesusbarnet i famnen. (Bilderna går att klicka större.)


Gerard David - Marias bebådelse. Omkring 1500.

Tavlan ovan är målad av konstnären Gerard David omkring år 1500. Han var en nederländsk konstnär som mest målade tavlor med stillsamma och högtidliga bibliska motiv. Här kan man läsa mer om honom. 

En annan berömd konstnär som verkade i början av 1500-talet är Rafael. Hans måleri utmärks av symmetri, harmoni och balans läser jag på Wikipedia. Han presenterades för påven Julius II som blev så förtjust i hans målningar att han gav honom i uppdrag att dekorera påvens privata rum i Vatikanen. Målningen nedan, som kallas för Sixtinska madonnan målades ursprungligen för högaltaret i klosterkyrkan i San Sisto i Piacenza. Idag hänger den på Gemäldegalerie i Dresden. 

Mannen till vänster är den helige påven Sixtus som verkade på 200-talet - därav tavlans namn. Kvinnan som knäböjer till höger är den heliga Barbara, vars reliker fanns i klostret. Enligt legenden blev hennes far så vred när hon hade övergått till kristendomen att han lät halshugga henne. Vi som har samlat bokmärken när vi var små känner igen de små änglarna - putti - som vilar på molnen längst ner på bilden.


Sixtinska madonnan - målning av Rafael 1513 - 1514.

Även senare konstnärer som gestaltat Maria i sin konst använder den blå färgen för Marias kläder. En intressant konstnär som jag hittade på nätet när jag letade Mariabilder var Marianne Stokes. Hon föddes i Österrike 1855  men träffade den berömde landskapsmålaren Adrian Stokes, gifte sig och flyttade med honom till England. I början målade hon också landskap men senare övergick hon till att måla tavlor med medeltida eller bibliska motiv. Prov på hennes konst kan man se här. En underbar tavla med Maria och Jesusbarnet i mitt tycke på bilden nedan.


Maria med Jesusbarnet målad av Marianne Stokes som levde mellan 1855-1935. Jag tycker att hon verkar vara lite influerad av Bellini med glimten av landskapet i bakgrunden. Liljorna påminner om den bukett med liljor som ängeln kom med till Maria vid bebådelsen. De finns även med i Davids  tavla!

Alice Evans har målat tavlan enligt den konsthandlare där jag hittade målningen. Något mer om upphovspersonen stod det inte. När jag googlar på namnet hittar jag bara en länk till till en skådespelerska med samma namn. Men tyvärr är väl Alice Evans ett vanligt engelskt namn. Nutida konstnärer har inte övergett den symboliska betydelsen av Marias blå klädedräkt som synes. Konstnären har även gett Maria och Jesusbarnet blå ögon.

Maria och Jesusbarnet av konstnären Alice Evans. 

8 kommentarer:

Gerd ♥ sa...

Det var en ovanligt, men mycket elegant tolkning av ordet BLÅ.
Vackra målningar! Där fick vi en lektion kunskap också!
Kram

Musikanta sa...

Gerd:
Roligt att du uppskattade inlägget. Jag lärde mig själv en hel del på det, haha!
Kram tillbaka

Gemsofmylife sa...

Vilken underbar tolkning !!! Så mycket att se och lära verkligen stort Tack att du är med försökte lägga in din länk men den stängs varje söndag kl 17.00 men fortsätter att försöka Tack för lärdom och inspiration ❤️💙 Kram

Musikanta sa...

Sanna:
Det spelar ingen roll, jag var ju väldigt sen i alla fall. Men jag kunde inte motstå det blå ordet...
Kram tillbaka från Ingrid

Gunnel sa...

Många fina Mariabilder av både gamla och nya konstnärer. Kram

Tove Olberg sa...

Är det inte underbart så säg? Ett Ingrids inlägg slår det mig när jag läser :-)
Du håller stilen du, även i det blå :-) Hoppas allt väl på dina kanter av Sverige!Läcker header!
Blå kram!

Musikanta sa...

Gunnel:
Tack!Kram tillbaka

Musikanta sa...

Tove:
Tack snälla Tove för en väldigt rar kommentar - den värmer och sporrar till nya inlägg :-).
Här har det blivit lagom varmt efter några dagars högsommarvärme. Det passa mig bättre.
Blå kram tillbaka