fredag 23 juni 2017

1439 Månadens illustratör juni 2017 - Sir John Tenniel

När jag tittade igenom mina bokhyllor häromdagen hittade jag en engelsk pocketupplaga av Alice Adventures in Wonderland - på svenska Alice i Underlandet. I denna pocketupplaga ingick även Through the Looking-Glass - på svenska Alice i Spegellandet. Lewis Carroll är författaren till böckerna.

Illustrationerna i boken är gjorda av Sir John Tenniel som föddes för nära 200 år sen - 1820 - i London. Han blev tidigt student på The Academy of Royal Art, men slutade där efter en tid eftersom han inte tyckte han lärde sig något. Han utbildade sig därefter själv och skickade redan som 16-åring in ett bidrag till en utställning som brittiska konstnärsförbundet anordnade.


Alice faller ner i ett kaninhål och hittar ett bord med en flaska på som hon dricker en klunk av. Först blir hon liten och sen jättestor. (Bilderna går att klicka större.)


Alice växer.

1845 vann Tenniel en tävling om en utsmyckning av det nya Palace of Westminster. Under hela 1840-talet gjorde han illustrationer till olika böcker, bland annat 100 teckningar till Aisopos fabler. 1850, bara 30 år gammal, blev han satirisk och politisk tecknare i Punch, en av dåtidens mest berömda tidskrifter. Vill man se några av dessa satiriska teckningar kan man gå in och kika här.

Alice Adventures in Wonderland av Lewis Carroll med 42 illustrationer av Tenniel gavs ut 1865 och Through the Looking-Glass 1871 av samma författare. I den fanns det 50 illustrationer med av John Tenniel. Böckerna blev en omedelbar succé och Tenniel anses numera som en av världens främsta bokillustratörer.

Tepartyt hos hattmakaren där man bara flyttar ett steg åt sidan när man har ätit upp på sin tallrik.


Den hemska hertiginnan med sin skrikande baby i famnen som förvandlas till en gris. Den flinande Cheshirekatten till vänster i bilden. 


Alice vid kortspelshovet där halshuggning är dagligt inslag. 

För oss moderna människor kan teckningarna kanske framstå som ganska skrämmande men skickligheten med vilka de är gjorda måste man beundra. Alice liknar mer en förminskad vuxen dam än en liten flicka och man kan inte med bästa vilja i världen tycka att hon är söt.

Men hon ÄR Alice för tid och evighet. Tove Jansson har gjort underbara illustrationer till en annan upplaga av Alice i Underlandet där hon verkligen får vara en liten flicka, men det är inte den Alice jag kommer ihåg när jag ser henne framför mig.


Alice vaknar och inser att hon bara drömt om spelkorten.

Through the Looking-Glass har jag inte läst så noga som den förra boken, men jag vet att här träffar hon på schackpjäser som ibland förvandlas till något annat.


Här kommer hästen travande - springaren på schackspråk.

Det ingår också en och annan dikt, som här The Walrus and the Carpenter som reciteras av Tweedledee. (Valrossen och timmermannen på svenska.) De två lurar med sig en massa unga ostron på sin promenad på stranden. När de har gått tillräckligt långt stannar alla och det slutar med att de två kumpanerna äter upp vartenda ostron.



Poemet innehåller 18 verser som Alice måste stanna och lyssna till mot sin vilja. Dikten är helt underbar och kan läsas här i sin helhet.


Här är Alice ute och ror med den vita drottningen som har förvandlats till ett får.


The Lion and the Unicorn. Lejonet och enhörningen

1893 blev John Tenniel adlad av drottning Victoria - den första illustratören och karikatyrtecknaren som blivit ärad på detta sätt. Därmed kunde man säga att han upphöjde, vad man tidigare ansett som ett förhållandevislågt yrke till en ansenlig social status. Vill man veta mer om denna skickliga illustratör kan man gå in och läsa här.   



Självporträtt av John Tenniel. Från Wikipedia.

John Tenniel dog 1914, 93 år gammal. Tre dagar efter hans död skrev the Daily Graphic följande: " He had an influence on the political feeling of this time which is hardly measurable..."

4 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag har alltid älskat den boken även om den är lite skrämmande ibland. Teckningarna tyckte man då var lite väl hemska för barn, men de är ingenting i jämförelse med vad som görs idag. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Nej, jag tror inte dagens barn skulle tycka de var särskilt hemska, bilderna. De matas ju dagligen med en massa monster. Jag är bara förvånad över att alla figurerna är så groteska, åtminstone människorna.
Kram tillbaka

Klimakteriehäxan sa...

Han gav verkligen Alice ett åtminstone stundtals väldigt märkligt utseende!

Musikanta sa...

Aina:
Inte tror jag att han någonsin skulle fått illustrera en av dagens barnböcker!
Ingrid