onsdag 7 juni 2017

1433 Nationaldagsfirande på Sankt Anna skärgårdsskola

Gårdagen bjöd på strålande sol och sommarvärme när nationaldagen firades på Sankt Anna skärgårdsskola. Det var 2014 man började fira nationaldagen härute med syftet att sätta Sankt Anna skärgårdskola på kartan. Skolan hotades av nedläggning på grund av för få elever. Nationaldagsfirandet blev redan  från början en stor succé och resulterade till och med i att skolan fick några nya elever genom att familjen valt Sankt Anna skola, berättar vännen Ann, tidigare lärare på skolan.


Mellan 17- och 1800 besökare på nationaldagsfirandet på Sankt Anna skola. (Bilderna går att klicka större.)

Skolan var öppen även i år och där fanns också dessutom ett vandrande skolmuseum att besöka. Lärarna i Sankt Anna hade även samlat ihop gamla klassfoton av elever sedan 50- och 60-talet, vilket gjorde att flera av besökarna kände igen sig på dessa.


Orgelharmoniet på plats, kulram och gamla skolbänkar. På whiteboarden hade man satt upp gamla skolfoton av tidigare elever.


Vilka konstverk forna tiders elever fick titta på, kanske under flera veckor! Dessa planscher var ju även underlag för både berättelser och teckningslektioner, som det hette på den tiden.


Jag tror att jag hade en likadan skolväska fast rutig. Skolsparbössan är däremot en ny bekantskap för mig.

Firandet inleddes med att den ungdomliga musikkåren tågade in under ledning av Claes Henke. Efter att Bengt Svensson hälsat alla välkomna var det dags för dagens konferencier - Åsa Sjöberg att ta över mikrofonen. Hon presenterade programmet och överlämnade sedan mikrofon och ord till Sten Heckscher, som höll nationaldagstalet.


Program för nationaldagen på Sankt Anna skärgårdsskola.


Musikkåren tågade in precis klockan 11 när nationaldagen invigdes.


Vackra och välsjungande Åsa Sjöberg var konferencier under dagen.

Sten Heckscher har varit och är fortfarande en känd profil i Sverige - jag ser att han bland annat varit näringsminister och rikspolischef och har även innehaft andra höga poster i samhället. Här kan man läsa mer om honom. Han höll ett föredömligt kort och fint tal där han fastslog att Sverige var ett bra land att leva i på det hela taget även om det återstod en hel del att förbättra. Bland annat tyckte han att vi skulle vara tacksamma över våra olika årstider, en åsikt som jag helt delar med honom.


Sten Heckscher håller nationaldagstalet.

När han hade avslutat sitt tal var Ramunder Spel- och Dansgille redo att ta över. Det blev både vals, hambo och andra härliga folkdanser under en dryg halvtimme. De dansande ackompanjerades av både dragspel och fiol från den för detta tillfälle uppbyggda scenen. Benny Anderssons Födelsedagsvals för Mona kan man höra och se i slutet av inlägget.


Ramunder Spel- och Dansgille underhåller med folkmusik och folkdans.

Klockan tolv stod dagens stora dragplåster, de välkända kusinerna och sångarparet Peter Johansson och Matilda Grün, på scenen. De är födda och uppvuxna i Sankt Anna och återvänder varje år för att underhålla på nationaldagen. Detta för att de ville göra något för sin gamla skola, berättar Ann. Senare i sommar, på Sankt Annadagen har de konsert i Sankt Anna kyrka tillsammans med kompisar och kusiner. De brukar dubblera sin konsert och Peter berättade att nästan alla biljetter redan var slut. Extra trevligt var att Peter bjöd upp sin pappa, "Janne taxi" att vara med och spela och sjunga.


Matilda sjunger gruppen Kents Utan dina andetag.


Peter Johansson med pappa Janne och Matilda rockar loss.

Tillsammans bjöd Peter och Matilda på ett fint program med gamla kända låtar som Fattig bonddräng, Sol, vind och vatten och Utan dina andetag, som jag spelade in och som kan avnjutas i slutet av inlägget. På eftermiddagen uppträdde också Åsa Sjöberg med man och barn, men då var vi tyvärr inte kvar, Kent och jag. Vi hade inte tänkt på att ta med oss stolar så att stå i solskenet i dryga tre timmar räckte för oss.

Ann  berättade också att man räknade med att mellan 17- och 1800 personer hade besökt Sankt Anna skola på nationaldagen. Och såg man ut över bilparkeringen - ängen som arrendatorn på Thorönsborg så generöst hade upplåtit för ändamålet - tvivlade man inte på siffrorna.


Den stora ängen blev snart helt fylld med bilar. Ännu fler kom när vi åkte hem.

En flagga delades ut till Bengt Hassel från Stora Arentorp.

 

Ramunder Spel- coh Dansgille dansar till Benny Anderssons Födelsedagsvals till Mona.Utan dina andetag med Matilda Grün, Peter Johansson och kusinerna Anki och Jossan.

12 kommentarer:

Gunnel sa...

Vilket trevligt nationaldagsfirande. Skolsparbössan känner jag igen från min skoltid. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, det var också ett fantastiskt väder!
Kram tillbaka

Anonym sa...

Oj, va´ kul att få höra en riktig ordentlig gammalvals.
Det är så det spritter i de här gamla bena´! :)
Vilken underbar dag i en underbar miljö.

Ruth i Virginia

Musikanta sa...

Ruth:
Hej därborta i Virginia! Så roligt att se dig här på min blogg igen! Visst är det härligt med en riktig gammalvals även om den är ganska ny. Benny Andersson har nog "lånat" lite här och där från den gamla folkmusiken i alla fall.
Kram från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Monas födelsedagsvals är en höjdare på vilken fest som helst!

Äventyret framtiden sa...

Så fint att få vara med om nationaldagsfirandet också här. Jag brukar alltid titta på firandet i Sveriges Tv. Det hör till helt enkelt. Imorgon firar Åland sitt självstyre med mycket festligt program på olika sätt.
Monas födelsedagsvals hör till en av mina favoriter. Tack Ingrid!

Musikanta sa...

aina:
Gillar den valsen också och även annat som BA komponerat.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Synd att inte Åland fick bli svenskt men det har i alla fall självstyre! Förstår att alla vill fira det.
Monas vals är fin och de dansade fint också!
Kram från Ingrid

ann Malmstedt sa...

Ingrid! Vilket trevligt reportage från vårt nationaldagsfirande i Sankt Anna! Roligt för min kära man som tyvärr inte kan vara med längre att få en så fin sammanfattning med ord,bild och ljud. Tusen TACK! Kram från Ann

Annika sa...

Trevligt!
Kul att se alla fina bilder från firandet!
Fint väder också!
Kram!

Musikanta sa...

ann:
Tack för din rara kommentar! Roligt att du uppskattade mitt inlägg. Jag tyckte att det måste dokumenteras eftersom inte NT gjorde det. Förhoppningsvis kommer det i omvandlad form i LT så småningom. Det är ju verkligen en skärgårdshändelse av stora mått.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag blir så glad över din uppskattande kommentar. Vädret gjorde naturligtvis sitt till att det blev så lyckat. Dagen därpå regnade det hela dagen - vilken tur arrangörerna hade!
Kram tillbaka från Ingrid