söndag 17 september 2017

1470 Musikantas vegetariska lasagne

Eftersom Kent var valförrättare idag och jag således var ensam några timmar på eftermiddagen tänkte jag överraska honom med en lasagne när hans pass var slut vid tretiden på söndagseftermiddagen. Det är lite bökigt att göra den och det tar sin rundliga tid. I gengäld har vi mat till två middagar till.

Kent är lakto-ovo-vegetarian och därför passar mitt egenhändiga recept bra. Eller Mirrens, som egentligen jag fått receptet av från början, som också är lakto-ovo-vegetarian. Det blir väldigt gott och samtidigt är det en rätt som även köttätare brukar uppskatta! Jag tänkte ta det från början, som Martin Ljung sa.

Receptet räcker till 5-6 personer. Här är ingredienserna:

Till färsröran:
4 dl vegetarisk färs - jag använder den av qourn i det här receptet.
13-14 lasagneplattor
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
(0,5 dl tomatketchup)
2 stora eller 3 små lökar
(3 pressade vitlöksklyftor)
4 dl vatten
50 g smör till stekning

Till ostsåsen
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 l mjölk - gärna röd
1 dl vispgrädde
3 dl riven ost typ Svecia till såsen
1 dl riven ost till osttäcke
VEGETA efter smak (vilket för mig innebär ett antal teskedar).

Vegeta är en örtkryddsblandning som är min absoluta favorit och som jag använder till all mat.(Huruvida den är nyttig eller ej bryr jag mig inte om eftersom den ger så god smak.).Den innehåller lite socker, vilket jag tror är anledningen till att allt blir så gott.)

Formen som jag använde denna gång är i rostfritt stål och är ca 30x30 cm. I den här formen går det i precis 4,5 lasagneplattor. Här har jag ställt fram (nästan) allt jag behöver. Vegetaburken, buljongtärningen och vetemjölet saknas. Lasagneplattorna ska INTE läggas i längst ner - jag bara visar här hur bra de får plats.


De flesta av ingredienserna till min vegetariska lasagne finns här. Färsen är vegetarisk qournfärs, finns överallt i affärerna. Plattorna har jag lagt dit bara för att man ska se hur bra de passar i formen. Understa lagret ska vara färsröra. (Bilderna går att klicka större.)

Jag börjar med att hacka löken fint och bryna den så den får lite färg. Sedan häller jag på ca 4 dl vatten som får koka in så löken blir mjuk. Om man gillar vitlök pressar man i några klyftor. Kryddar sen med lite Vegeta. Under tiden bryner jag färsen lite lätt i en annan stekpanna. (Det går åt en del smör till färsen.) Kryddar även här med Vegeta så det blir fin smak för färsen i sig smakar inte så mycket.)


Quornfärs i den vänstra och lök i den högra stekpannan.

När löken är mjuk häller jag färsen och en burk krossade tomater i lökpannan och rör om. En buljongtärning ger lite mer smak och jag som är förtjust i tomatketchup häller i en halv dl ungefär. Smakar förstås av med Vegeta

Röran får stå och puttra på svag värme medan jag gör ostsåsen. Till den smälter jag 100 g smör med 1,5 dl vetemjöl i en kastrull. När det fräser upp och ihop spär jag med ca 1 l mjölk. Helst röd men idag hade jag bara grön hemma. (Man får vara noga med att det inte bränner vid som det gjorde för mig idag...) Jag spär såsen ytterligare med 1 dl vispgrädde. Några teskedar Vegeta rör jag i och smakar av. Såsen får stå och sjuda på mycket svag värme en stund innan jag rör i den rivna osten. Som bekant ska man dra kastrullen av spisen när man rör i osten, annars blir såsen trådig.


Dags att börja göra ostsåsen. 

När ostsåsen är klar är det äntligen dags börja göra lasagnen. Först ett lager färsröra, hälften av den i stekpanna som man ser på bilden. Sen är det bara att lägga dit 4,5 lasagneplattor.


 Hälften av röran blir perfekt till ett lager.


Lite Vegeta på plattorna som synes.


Ostsåsen hälls på. Även här går det åt ungefär hälften.

Sen är det bara att upprepa "hela monumentet" som Hasse Alfredsson sa i någon av sina oförglömliga sketcher. På med 4,5 lasagneplattor till, den andra hälften av röran ovanpå dessa, 4,5 lasagneplattor igen och slutligen toppa med resten av ostsåsen. Det är egentligen onödigt att strö riven ost ovanpå men det blir alltid fin färg om man gör det.


Inga lasagneplattor får synas - då blir de torra och brända. Man kan hälla på lite mjölk om det verkar för torrt.

In i ugnen i ca 35 minuter i 225 graders värme. Jag brukar öppna efter ca 20 minuter för att se om lasagnen har fått färg. I så fall täcker jag med folie för att den inte ska bli bränd. Idag blev lasagnen något lite al dente, så den som vill ha plattorna mer kokta kanske ska ha den 5 minuter till i ugnen. Det blev i alla fall väldigt gott och mycket drygt. Det hade säker räckt till fyra personer till.


Man kunde ju strött lite persilja över förstås så hade den blivit ännu finare. En grönsallad till så blir det en perfekt middag att bjuda sina vänner på. 

7 kommentarer:

Femte året i Hjo sa...

Borde inte du ställa upp i Sveriges mästerkock?

Musikanta sa...

Hans:
Haha. Då kanske man måste laga fler än två rätter? Crèpes med champinjonstuvning är den andra som jag är bra på. Risgrynsgröt brukar bli OK också.
Ingrid

Eleonora sa...

Det här låter ju jättegott - kanske något att testa men då får jag ta havremjölk, eftersom min vegan inte tar vanlig mjölk.
Tack för tipset och kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Äter hen mjöl? Det går väl knappt att göra såsen utan. Men osten kan man naturligtvis också utesluta, fastän det inte blir lika gott då. Då får man väl krydda såsen lite extra. Det går jättebra att frysa lasagnen, för den här satsen blir väldigt dryg. Men man kan ju ta hälften av allt :-).
Kram tillbaka från vännen Ingrid

Gunnel sa...

Min son utesluter även mjölkprodukter, men det finns klart andra alternativ då. Får nog testa det receptet när han kommer hit. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Eleonora föreslog ju havremjölk.Kanske han äter ost i alla fall? Färsen smakar inte så mycket så den får man också krydda lite extra.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Gunnel:
Så dum jag är - klart att han inte äter ost heller.