söndag 18 mars 2018

1545 Gems Weekly Photo Challenge BUBBLA

Veckans fotoutmaning som Sanna på Gems Weekly Photo Challenge har bestämt är ordet BUBBLA. Fler som skriver om bubblor hittar man på hemsidan.

Här kommer några bilder på inte bara en utan många bubblor. Den lilla staden Limoux i södra Frankrike, där min äldsta dotter Anna har ett hus tillsammans med sin man Jörgen, är centrum för framställningen av den berömda blanquetten - ursprunget till champagnen.


Affisch framför nedgången till källare där man framställde blanquetten. Ordet betyder egentligen "den lilla vita". (Bilderna är från 2017 och går att klicka större.)

Drycken framställdes första gången av munkar i klostret Saint-Hilaire under medeltiden. Munken Dom Pierre Pérignon har felaktigt fått rykte om att vara den förste som framställde champagne. Men det är belagt att han under 1600-talet vistades en längre tid i klostret Saint-Hilaire varifrån han snodde med sig receptet till blanquetten till sitt kloster i norra Frankrike och kallade drycken för champagne. I slutet av inlägget finns en länk där man kan läsa om klostret Saint-Hilaire och om hur man skapade det mousserande vinet där.


Interiör från klostrets medeltida källare där munkarna framställde sin blanquette. 


För två Euro får man ett rejält glas Blanquette. Här tar vi var sitt glas på kvällen på restaurangen Le Commerce i Limoux med svärsonen Jörgen och dottern Anna  

I länken nedan kan man läsa om vår utflykt till klostret Saint Hilaire förra våren.

24 kommentarer:

"LillaSyster" sa...

Bra start på veckan med bubbel!
Fin tolkning och mysiga bilder.
Ha en bra vecka! Kram

Äventyret framtiden sa...

En väldigt fin bubbla dessutom att börja veckan med!

Helén sa...

Så trevlig inlägg på temat bubbel! Jag har varit i champagnedistrikt i Frankrike en gång och fått se hur de producerar det där. Väldigt intressant!

Musikanta sa...

"Lillasyster"
Tack för rar kommentar! Önskar dig också en skön vecka.
Ingrid

Musikanta sa...

Pettas-Karin:
Haha, jag brukar inte börja veckan med att dricka champagne, inte avsluta den heller med ett glas. Men är vi därnere i Limoux blir det några stycken glas ibland.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Helén:
Det här klostret är ju mer som ett museum - det var längesen man framställde blanquetten (=champagnen) här. Men i Limoux finns åtminstone två stycken blanquettefabriker. Roligt att du uppskattade inlägget.
Ingrid

Vilt og vakkert sa...

Heisann, spennende kulturhistorie, de har mye på samvittigheten, disse munkene. Ikke ante de at de i sin tid la grobunn for både det ene og det andre! Klosterne var jo rene laboratoriene, og munkene eksperimenterte som dagens vitenskapsmenn....

Violen sa...

Provning av mousserande vin, wow! Härliga bubblor!

BP sa...

Vilket intressant och informativt bidrag till "bubbel". Tänk så mycket man lär sig genom att läsa bloggar. Helt underbart:-)

Barbro sa...


Mycket fint inslag om "bubbla". Härlig miljö och perfekt bidrag.

Ditte sa...

Vad trevligt och intressant att läsa mer om originalet till champagne och att även probsmaka det.
Fin tolkning av veckans tema!
Kram!

Gunnel sa...

För många år sedan var jag på ett liknande besök. Milda makter så kallt och fuktigt det kändes där nere i källaren. Inte alls behagligt. Men drycken är god. Kram

Musikanta sa...

vilt og vakkert:
Visst var munkarna dåtidens vetenskapsmän. Det var ju inte bara champagne som de uppfann utan även många likörer.
Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
För mig räcker det med ett glas för att jag ska känna det i benen. Två så känns det i huvudet (och även dagen efter). Så jag är mycket sparsam med blanquetten nere i Limoux. Visserligen är det dyrare med ett glas juice, men nyttigare.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Ja, jag har också lärt mig mycket genom att läsa bloggar under årens lopp. I år är det ju tio år sen jag började blogga på allvar.
Ingrid

Musikanta sa...

Barbro:
Tack så mycket för den rara kommentaren. Den värmer...
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Roligt att du hängde med till Saint-Hilaire. Det var en mycket intressant utflykt. Munkarna var inte Guds bästa barn :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Håller med dig om att det inte är någon särskilt trivsam plats långt nere i jordkällaren. Men vinet fordrar tydligen det. Munkarna höll sig väl varma med drycken ibland...
Kram tillbaka från Ingrid

Paula sa...

Vilken spännande plats och vilket roligt namn på bubblet, blanquette. Något helt annat än de blanketter, trista och tråkiga, som vi hanterar i vardagen...Tack för ett lyckat temainlägg!

Klimakteriehäxan sa...

Dryck med bubblor vet vi att uppskatta! Såväl vin som vatten!

Musikanta sa...

Paula:
Tack för rar kommentar! "Blanc" betyder ju "vit" på franska och "blanquette" betyder "den lilla vita". Våra blanketter är en direktöversättning av det franska ordet. Nästan alla blanketter är ju vita :-).
Ingrid som önskar dig en skön helg

Musikanta sa...

Aina:
Absolut. Bättre med vatten dock för mig eftersom den bubblande drycken har en tendens att sätta sig i knäna. Glömmer aldrig när jag var på vinprovning i närheten av Reins och knappt kunde gå efter ett par glas. Kände inte särskilt mycket i huvudet dock.
Ingrid

amo sin blogg sa...

Fin tolkning av bobler.
Nydelege bilder.

Musikanta sa...

amo sin blog:
Tack för rar kommentar!
Ingrid som önskar dig en fin påskhelg.