tisdag 10 mars 2020

1739 - Det där med minnet

Nu har det hänt igen. Jag har just läst ut en bok som jag inte kom ihåg att jag läst. Det värsta är att jag inte heller kan skylla på att det var längesen. Jag såg till min fasa  på min boklista att jag dessutom läste boken förra året. Visst - jag fick lite plötsliga visioner av att jag visste vad som skulle hända då och då. Men inte ens det överraskande slutet kom jag ihåg.


Nu läste jag visserligen 77 böcker förra året med ett sidomedeltal på 3-400 sidor per bok,  men ändå. Nästa gång jag går till bibblan ska jag ta med mig min boklista - det finns ju så många andra böcker att läsa så jag behöver ju inte läsa om dem jag redan läst.

Jag brukar sätta betyg på böckerna från en stjärna till fem. Den här boken fick fyra stjärnor förra året och det fick den i år också. Eftersom berättelsen tilldrar sig i Australien var den extra intressant att läsa efter de stora bränderna som härjat där eftersom - som titeln anger - boken bland annat handlar om en förödande eldsvåda.

En bok som jag varmt kan rekommendera och en bok som jag inte läst förut är en debut av en irländsk författare - Dervla McTiernan. Rekommendationen gäller förstås bara dem som gillar deckare. Det är en av de bästa böckerna i den genren jag läst. Fem stjärnor fick den.


Sen lyssnar jag också på ljudböcker när jag är ute och promenerar. Numera bryr jag mig inte så mycket om vilken bok det råkar bli - bara det är Katarina Ewerlöf som har läst in den. Hon är helt fantastisk som uppläsare! 

20 kommentarer:

Ronny sa...

Det där med att låna redan lästa böcker känner jag väl igen. Det märkliga tycker jag, är att jag blir lite besviken över det onödiga besväret, samtidigt som jag faktiskt börjat läsa om böcker. Jag finner att det är så dåligt med minnet att berättelserna ändå känns som nya.
Och ja, de där islänningarna - de kan skriva och skalda. I var och varannan stuga tycks det! :)

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Ronny:
Känns bra att veta att det finns fler som har glömt att de läst en bok. I det här fallet gjorde det ingenting eftersom boken var bra och spännande. Men att jag inte ens kom ihåg det mycket överraskande slutet gjorde att jag började fundera över hur det stod till i knoppen.
Du får läsa lite mer noggrant nästa gång - det är faktiskt en irländsk författare och inte något annat (som det brukar stå i tidningen). Men hon är bra i alla fall.
Ingrid

Musikanta sa...

Ronny igen:
Jag glömde bort smileyn. Det var skämtsamt menat det sista. Jag är naturligtvis mycket glad över att du överhuvudtaget läser mina inlägg och tar dig tid med att skicka en kommentar. :-)
Ingrid

Ingrid sa...

Det där att låna böcker man redan läst har hänt mig också. Härom året var jag på bokrean i Visby och köpte en bok som jag upptäckte att jag läst förut. Det var lite försmädligt faktiskt. Nu var den ju inte så dyr, men ändå?
Ha en fin onsdag!
Kram, Ingrid

Lena i Wales sa...

Det var många du kommer igenom varje år.
Jag börjar ofta läsa en bok och efter halva boken tycker jag att jag känner igen det ena och det andra. Så du är inte ensam om detta.
Ha det bra!

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är värre när man köper en bok som redan finns i bokhyllan. Det har hänt mig ett par gånger på bokrean. Men nu har jag slutat att köpa böcker - lånar allt på bibblan.
Önskar dig en skön fortsättning på onsdagen!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Jag känner mig tröstad när jag hör att detta även har drabbat andra. Jag var ängslig att mitt minne höll på att försvinna.
Jag skriver upp alla böcker som jag läser och idag hade jag nytta av det när jag var på bibblan och hade med mig listorna sedan tre år tillbaka. Det hindrade mig från att åtminstone låna om två böcker :-).
Önskar dig allt gott!
Ingrid

tanthuset.blogg.se sa...

Tack för boktipsen, skriver upp båda på min lista :)

Ronny sa...

Jag tyckte inte att namnet kändes isländskt, så jag borde ju ha läst om ordet. :) Hur som helst; irländare går inte heller av för hackor när det kommer till författande. På den ön är nog Flann O'Brien min favorit, men tyvärr skrev han ju inte så många böcker.
Tack för att du uppmärksammade mig på slarv-läsningen! Så jag inte gör bort mig på biblioteket :)
Ronny

BP sa...

Hahaha! Kan tala om för dig att du inte är ensam om att läsa samma bok två gånger. Eller läsa och läsa...
Under förra året var jag tvungen att byta tre(!) pockets hos Akademibokhandeln, inte vid samma tillfälle förstås, men ändå. Kom hem med respektive bok och såg den stå i bokhyllan.
Måste ha med åldern att göra.

PS. Restaurang Arirang på Luntmakargatan har jag besökt flera gånger. Den är helt outstanding, speciellt deras Bibimbab med bläckfisk. Om du/ni gillar koreansk mat kan jag också varmt rekommendera Korea House på Ynglingagatan:
https://koreahouse.se/ DS.

Klimakteriehäxan sa...

Låter som intressanta titlar! Håller med om Ewerlöf.

Musikanta sa...

tanthuset:
Kul att få veta så småningom vad du tycker om böckerna.
In grid

Musikanta sa...

Ronny:
Lätt gjort när man läser fort. Omslaget på boken kunde väl också vara från isländsk natur. Fast de kanske inte har vass däruppe? Ska kika lite på Flann O'Brien.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Det är mig en stor tröst att jag inte är ensam om att glömma bort att jag läst böcker tidigare. Men visst är det retligt när man kommer hem med en bok och ser att det står en likadan i hyllan. Men jag har köpstopp på böcker numera. Det blir bara bibliotek och ljudböcker.
Mirren vet säkert vad det är för en restaurang eftersom det är den busshållplatsen jag går av vid när jag hälsar på henne och barnbarnen. Men nu flyttar de till månadsskiftet så jag får väl aldrig mer tillfälle att gå dit. Hon är också god vän med ägaren till Airang som är en av klassmammorna, så det är också därför hon ofta går till Luntmakargatan.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
I synnerhet den sista. Men den från Australien är intressant såtillvida att man förstår vilket h-e de har med sina bränder. Katarina Ewerlöf är helt enastående! Har bara lyssnat på någon engelsk uppläsare som är i samma klass. Är också imponerad över att hon kommer ihåg hur hon ska gestalta de olika personerna med sina olika röster.
Ingrid

Karin sa...

Vet du, nu i corona-tider har jag hållit mig hemma mycket och startat olika hemmaprojekt. Ett sådant är att skriva ut mina blogginlägg. Till min förvåning upptäcker jag att det blir tioårsjubileum i december. Jag upptäckte blogginlägg som jag helt och hållet glömt att jag skrivit! Det är ju snäppet värre än att glömma innehållet i en bok man läst!

Hanneles bokparadis sa...

tyckte om Dödens flod av Dervla McTiernan

Musikanta sa...

Karin:
Tyvärr skiljer sig inte min vardag så mycket från tidigare. Jag har alltså precis lika ont om tid som förut att ta mig an projekt som ligger. Men tack för tipset med att skriva ut inlägg. Jag ska börja så smått. Eftersom jag är uppe i 1700 + tar det väl sin lilla tid :-).
Ha det gott önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Kul att du gillade den också!
Ingrid