torsdag 12 mars 2020

1740 Inställd resa

I flera dagar har jag gått omkring och velat och funderat på om vi ska ställa in resan till Limoux i Frankrike om ett par veckor eller ej. Flygbiljetterna är ju redan betalda och något avbokningsskydd tror jag aldrig var aktuellt, om det nu överhuvudtaget fanns något sådant. Det är dessutom byte i Bryssel så allt som allt - tur och retur - är det sex flygplatser som man ska besöka.


Limoux i slutet av oktober 2019. (Bilderna går att klicka större.)

Avgörandet kom när sonen Kalle ringde igår och var orolig för mig. "Du är ju i riskzonen och det är vansinnigt att åka utomlands när det ser ut som det gör nu. Vi har t.o.m. restriktioner i jobbet när det gäller flyg i Sverige." Det avgjorde saken. Vi åker inte, punkt slut. Att man förlorar några tusenlappar får man ta med ro.


Floden Aude före regnet. 

Vi hade bestämt att åka tillsammans med äldsta dottern Anna och svärsonen Jörgen, eftersom de har ett hus i den lilla staden Limoux, som jag skrivit om så många gånger. Efter en viss tvekan tog jag telefonen och ringde upp dottern för att tala om att vi inte skulle följa med den här gången. Anna svarade och sade att de också hade beslutat sig för att inte åka, men hade tänkt att vänta tills i morgon med att berätta det för oss. Det kändes som en väldig lättnad.


Samma ställe dagen därpå. 

Det känns lite säkrare att vara hemma i Mogata och gå sina promenader runt kvarteret och uppe på gång- och cykelbanan på landsvägen. Där möter man högst två eller tre personer på rundan. Den enda kontakten vi behöver ha med andra är utflykten till Söderköping för att handla. Det gör Kent eftersom jag inte kör bil längre. Och jag kan ju vara hemma. Vi får väl se hur det blir med restriktionerna för sammankomster. I så fall blir det inga kyrkobesök heller för Kent som är kyrkvärd ibland.

Det här med Coronaviruset känns ibland som om man befinner sig mitt i en sciencefiction-film. Det händer bara inte här...

Här är några länkar till inlägg om den lilla staden Limoux i Frankrike inte lång ifrån Carcassonne.

Antikmarknad i Limoux
Påsk i Limoux
Antikmarknad i Limoux

16 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Det gjorde du rätt i. Lugnast att vara hemmavid så länge. Otrevligt att känna oro.
Ha det gott, kram!

Ingrid sa...

Så klokt av dig! Vi har just fått våra två första coronafall här på ön och det var två män som varit i utlandet. Det är nog klokt att hålla sig hemma så mycket som möjligt nu. Resandet får vänta!
Kram, Ingrid

Anonym sa...

Visst är det trist! Vår körresa blir inte heller av. Vet förstås inte än hur det går med min vandringsresa i maj...Men den går genom resebyrå och jag har avbokningsskydd.

Jag är ju också i en riskgrupp pga av min ålder, och kanske också för min astma. Men den känner jag inget av om jag inte får luftrörskatarr (vilket jag lätt får om jag blir förkyld)

Jag undrar också om kommande gudstjänstbesök - nu är det ju oftast rätt glest i bänkraderna, men den där fridshälsningen strax före nattvarden... den tycker jag är onödig öht.

Tar nog en promenad i st f gymmet i morgon. Har du gått dit den här veckan?

Bloggblad

Musikanta sa...

Gerd:
Ja, även om vi hade åkt hade jag nog oroat mig hela tiden. Dessutom har de ställt in en stadsfest i Limoux som vi hade tänkt att vara med om. Kanske ännu fler ställen som är stängda?
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, det är bara att gilla läget även om man det är tråkigt. Förhoppningsvis saktar smittspridningen in så småningom som det tydligen börjar göra i Kina. Men fram tills dess får man vara försiktig. Så tråkigt att ni har fått några som smittats på Gotland också nu.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Så tråkigt för er att behöva stanna hemma från körresan. Den brukar ju vara en höjdpunkt för kören. förhoppningsvis har ni haft avbokningsskydd så ni kan åka en annan gång. Så bra att du själv har avbokningsskydd på din majresa!

Kent kommer inte att vara kyrkvärd längre så kyrkan är inga problem för oss. Jag kommer helt enkelt inte att gå dit så länge pandemin varar. Tycker som du att fridshälsningen är överflödig - känns bara pinsam och tillgjord. När säger du Herrens frid någon mer gång när du hälsar på folk än just då?

Kent hade faktiskt feber och lite ont i halsen igår så vi bestämde oss för att vara hemma idag. Men han är som väl är feberfri idag så det är just nu ingen fara på taket.

Eleonora sa...

Hej Ingrid.. Skönt att ni bestämt er för att inte resa till Frankrike. Det blir bättre tillfälle längre fram hoppas jag. Sköt om er. Kram kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Det var inte lätt att bestämma sig eftersom jag vet att Kent gärna ville åka. Men sen såg jag det här extra coronaprogrammet i TV med läkaren i Göteborg som sa att hon aldrig i livet skulle ge sig ut på en utlandsresa idag. Efter det ringde Kalle som jag berättade om i inlägget och då behövde jag inte fundera längre. Vi får vara försiktiga, vi som är i den s.k. riskzonen.
Önskar dig allt gott - du får hålla dig hemma också!
Kramar tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Klokt beslut! Om ni hade åkt hade det varit en oro hela tiden och dessutom hade ni gruvat er för hemresan!

Tråkigt så klart, men ändå det bästa beslutet.

Jag är extremt försiktig, håller mig hemma mycket, många evenemang är dessutom inställda och när jag ger mig ut på stan tar jag gärna bilen i stället för buss eller tunnelbana.

Karin Eklund sa...

Mycket klokt!
Vi befinner oss på Madeira som tillsvidare är virusfritt. Men snart ska vi ta oss norrut igen, denna gång med oro i bagaget.

Nu gäller avstånd till andra och renlighet på annat sätt än tidigare.

tanthuset.blogg.se sa...

Så kloka barn du har, sonen som avrådde och dottern som bestämde sig för att inte åka! Visst svider det lite när det gäller pengarna men hälsan väger tyngre! Det kommer säkert fler tillfällen som passar bättre, ha en fin fredag nu <3

Musikanta sa...

Karin:
Ja, så tänkte jag också. Dessutom har vi fått reda på att det massor som är inställt. Hur kul kan det vara då om inte ens fredagsmarknaden är öppen.

Mirren påstår att det inte är så farligt att åka tunnelbana nu. Inte mycket folk och alla sitter så lång ifrån varandra de kan. I barnens skola är hälften av eleverna hemma. Alla elever som har en eller två föräldrar av kinesiskt ursprung har varit hemma sedan två veckor tillbaka. (Kanske är de också rädda för vad som skulle kunna hända från och till skolan?.)
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Mirren har just lärt mig att man ska tvätta händerna lika länge som man ber Fader vår. Detta för att viruset inte dör om man inte tvättar händerna i minst 20 min. På detta sätt slår man ju två flugor i en smäll.
Hoppas att inte hemresan strular för er.
Ha det gott så länge!
Ingrid

Musikanta sa...

tanthuset:
Ja, jag är tacksam för mina barn som stödde mig i mitt beslut. Min man är aldrig särskilt orolig nämligen. Förhoppningsvis blir det bättre tider. Tills dess får man gilla läget. Som du skriver, hälsan är viktigare än pengar.
Ingrid

farmor/mormor Hanneles bokparadis sa...

svårt, vi har bokat och betalat två resor och betalat anmälningsavgiften; med äldsta barnbarnet till London i juli, senare med maken till Paris... vet inte, vi förlorar nog pengar.

Musikanta sa...

Hannele:
Det beror på om flygresan blir inställd eller ombokad (påstår Anna). I så falla ska man få tillbaka pengarna. Men det är ju långt fram så det kanske ordnar sig till dess. Våra myndigheter vill ju helst att varenda kotte i Sverige ska smittas direkt så vi blir immuna. Det är inte så mycket man kan göra åt det.
Mest synd om tycker jag är alla artister som får alla sina engagemang inställda - det som de lever på. Det är väl få av dem som har några större ekonomiska marginaler. (Ja, givetvis tycker jag synd om dem som insjuknar också.)
Ingrid