torsdag 5 mars 2020

1737 Marsnytt från Bonniers Veckotidning nummer 10 1927

Omslagssidan till det här numret av Bonniers Veckotidning nummer 10, som gavs ut den 6 mars för nästan exakt 93 år sedan, är skapat av en av mina favoritillustratörer - Gullan Rudevall-Artelius. Jag skrev om henne i juli 2015 och här kan man läsa det inlägget. 

(Bilderna går att klicka större.) 

Om man skulle jämföra Bonniers Veckotidning med någon av dagens veckotidningar vore det väl närmast Svensk Damtidning. Åtminstone har tidningarna samma koll på kungligheter och högreståndsfolk och kändisar. Tidningarna riktar sig också mest till kvinnor. Men de skiljer sig bland annat åt  genom att BVT t.ex. har många kulturella inslag som teater - konst- och musikrecensioner. Även reseskildringar. Tidningen innehåller också noveller och följetonger av erkända svenska författare som Agnes von Krusenstjerna med en novell i detta nummer. 

Den här våren spelas Shakespeares Så tuktas en argbigga på Dramaten med Gösta Ekman i huvudrollen som Petruccio.


Gösta Ekman och Rune Carlsten. 

Till skillnad mot annonserna i våra tidningar är det stora flertalet i BVT tecknade. Annonstecknandet måste ha sysselsatt många illustratörer på den tiden. Tyvärr saknas signering även på de mest påkostade helsidesannonserna i färg som pryder omslagssidorna. Ett undantag är nedanstående annons som är tecknad av Jenny Nyström, som jag har skrivit ett inlägg om här. Men så var hon ju också redan berömd. 

Så elegant hon har tecknat rubrikerna! Av den här annonsen kan man förstå vilken samhällsgrupp tidningen riktade sig till - definitivt inte till arbetarklassen. Och det är givetvis storasyster som passar upp på sin lillebror. Ganska otänkbart att det hade varit tvärtom eller?

Det är ibland också svårt att se vad som är en artikel och vad som är en annons. Det märker man inte för man har läst igenom texten. Det finns ibland inte någon bild som hör till som i nedanstående annons. I veckotidningarna nu för tiden är det inte heller så lätt att se vad som är vad, men längst upp på sidan står det i alla fall ordet  ANNONS utskrivet om det är en sådan.




Det finns alltid några sportsidor med. Nu så här i början av mars är det skidor som gäller. Att ha reklam på skidor och kläder har inte uppfunnits ännu. Inte heller på isrinken bakom bandyspelarna kan jag se någon sådan. Undrar om det överhuvudtaget spelades ishockey på den tiden?




I varje nummer finns det två frågespalter - den ena med juridiska spörsmål och den andra med frågor av de mest skiftande slag, som t.ex. vad man bör ha på sig om man ska åka till en badort eller på en kryssning.



Jag tänkte att jag i fortsättningen skulle ge exempel på sådana frågor. Här kommer en:

Fråga: Hur bör det gå till vid en förlovning?
Svar: Om förlovningen, som väl vanligen är fallet, i fästmöns hem, tillkännages den för de samlade familjemedlemmarna och närstående av fästmöns far eller närmaste släkting som med några vänliga ord lyckönskar de förlovade och utbringar deras skål. Ringväxlingen sker vanligen i enrum strax innan gästerna samlas.

Givetvis fattas det inte sidor med kungligheter på. Överst till vänster är det den lilla engelska prinsessan Elisabeth som kikar ut genom vagnsöppningen. Hon är hos drottningen i Buckingham Palace medan fursteparet av York är ute och reser, står det i texten under. 

Jag visste att prins Wilhelm var lång men inte att han var så förskräckligt lång! Här syns han tillsammans med envoyéparet Boström i Washington. Prinsen har hållit föredrag på National Geographic Society. 



Bilden längst ner visar prinsen och prinsessan av York (samma som fursteparet väl och föräldrar till Elisabeth?) De ska representera kungahuset vid invigningen av den nya huvudstaden Canberra i Australien. Här passerar de genom Panamakanalen. (Funderar på varför de inte reste genom Suezkanalen, men det står att de blev mycket väl mottagna av de amerikanska myndigheterna, så det var kanske därför.)

Man blickar även ut internationellt. Här visar man en bild på den senaste pansrade motorcykeln i U.S.A. ( Det är första gången jag ser den förkortningen i tidningen, annars heter det alltid Amerika.) Så här står det i texten:
"Banditerna utöva formligt skräckvälde i U.S.A. Nu har polisen utrustat sig med pansrade motorcyklar för att kunna hålla dem i schack."



En liten flickklänning kan prydas med antingen en skata eller en pingvin. Bara att brodera efter mallarna.

Som avslutning den fina färgglada annonsen, ett litet konstverk i sig själv, som pryder omslagets baksida på tidningen. 


4 kommentarer:

tanthuset.blogg.se sa...

Åhhhhh vilket härligt inlägg!!! Jag satt och log hela tiden medan jag läste, du gjorde verkligen min dag med detta <3
Ibland var det kanske inte bättre förr, det kan vara bra att påminnas om det ;) Ha nu en toppenfredag :)

Musikanta sa...

tanthuset:
Tack för din uppskattande kommentar - det behövs lite push ibland. Jag själv tycker ju det är intressant med de här gamla tidningarna - kul också att jämför med dagens. Jag började samla tidningarna mest för de fantastiska omslagen av konstnärerna i färg, men upptäckte sen är det var roligt att läsa om det som stod inne i tidningen också.
Kram från Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

Pommac är min lillebrors favorit, han valdet det allti efter vi badat i den allmänna bastun på lördagar, hemma hade vi bara ett handfat i den lilla toan, på 1950-talet... jag älskar läsa gamla veckotidningar.

Musikanta sa...

Hennele:
Så roligt att du uppskattade inlägget och att det framkallade minnen hos dig. Jag minns också att jag älskade Pommac. Ha det gott önskar
Ingrid