måndag 23 mars 2020

1744 Promenad med ljudbok

De senaste månaderna har jag lyssnat på några ljudböcker när jag varit ute och promenerat. Skillnaden mot att läsa en bok och att lyssna till den är att ljudboken tar en evig tid innan den tar slut.

Boken jag lyssnade till idag var Camilla Grebes deckare Dvalan. Jag hade läst och lyssnat till några av hennes tidigare böcker som jag tyckt har varit väldigt spännande. Även om jag har en del frågor obesvarade när de slutat. Det var dessutom min favoritinläsare - Katarina Ewerlöf - som hade läst in boken. Men jag blev så trött efter promenaden idag när jag såg att jag hade så där sju timmar kvar att lyssna innan boken tog slut. Och jag var ju nyfiken hur det skulle gå.
Bilden från nätet. 

Så jag läste helt sonika ut boken på mobilen när jag kom hem. Det tog ungefär drygt två timmar. Jag tittade på nätet efteråt och såg att boken innehöll 478 sidor och då kunde jag ana varför jag tyckte den var så seg och varför jag läste ut den så snabbt när jag kom hem. Det var t.ex. många och långa passager med transportsträckor i boken och naturskildringar - ungefär likadana - och dem kan man ju bara ögna igenom när man läser. 

När man lyssnar är ju alla ord lika viktiga. Nej, det blir inga ljudböcker framöver på ett tag på mina promenader. Däremot har jag hittat trevliga poddar på Sveriges Radio P3 Historia. De handlar om olika historiska personer och är lite dramatiserade. Idag på min promenad lyssnade jag på Heliga Birgitta - medeltida maktspelerska. Mycket intressant som jag inte visste tidigare. Och podden räckte nästan ända hem till huset. 
Bilden från Wikipedia

18 kommentarer:

BP sa...

Har läst Dvalan och de flesta av Grebes böcker. Har dock aldrig lyssnat på en bok, inte läst en e-bok heller. Håller mig till pockets och enstaka inbunda böcker. Men det är klart, man kan ju inte så gärna kombinera riktiga böcker med att promenera.

Bloggblad sa...

Jag har bara lyssnat på två - fast med tre rsp fyra delar. Vargskinnet, Kerstin Ekmans underbara serie, där jag inte förstod dialekten när jag kom till del två. När jag lyssnade förstod jag allt. Och så Neapelkvartetten som var trög att komma in i. Gick bättre att lyssna.

Men nu har jag hittat poddar. Ibland skrattar jag så knäna viker sig, då är det skönt att gå ensam - ingen hör mina vrålflabb...

Musikanta sa...

BP:
Haha, nu förstod jag vad du menade. Nej, det går ju inte att promenera och läsa samtidigt. Du som har läst Dvalan. Den sista killen som dog, innan Samuel "tog över", vem var det och hur försvann han? Jag läste kanske slarvigt.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Neapelkvartettn skulle jag aldrig klarat om jag inte ständigt behövt gå tillbaka och kolla personregistret i början. Och det får man ju inget om man lyssnar. Kerstin Ekman tycker jag är lite tradig, men jag kanske ska försöka läsa henne igen. Det var ganska länge sen jag läste något.
Ge gärna exempel på någon pod som är rolig!

Ingrid sa...

Jag lyssnade på ljudböcker ett tag och tyckte att det var ganska trevligt, men jag föredrar ändå att läsa. Ligger jag och solar kan jag tycka att det är trevligt med ljudbok, men håller jag på med något, t ex promenerar glider tankarna lätt iväg.
Nej, vanlig bok är bäst. E-bok funkar det också, men pappersvarianten är absolut bäst.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Nej, jag har tröttnat på ljudböcker eftersom det tar så lång tid. Jag har alltid tyckt om att läsa vanliga pappersböcker och har inte läst någon ljudbok på datorn heller tidigare. Det är också skönt att lätt och enkelt kunna gå tillbaka några sidor om man glömt något i en vanlig bok. Svårare när man lyssnar.
Kram tillbaka från Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

härligt, barnen har sagt att jag borde lära mig lyssna... i dag tog jag en blåsig cykeltur.

Musikanta sa...

Hannele:
Du, som är en van bokläsare skulle nog bli frustrerad över att det går så långsamt :-).
Ingrid

tanthuset.blogg.se sa...

Jag har inte riktigt kommit på det där med ljudböcker men det beror nog på att jag gillar pappersprassel ;) Katarina Ewerlöf är visst himla populär som uppläsare, det kan jag förstå :)

Musikanta sa...

tanthuset:
Hon är fantastisk. Jag får väl se om jag hittar någon annan bok som inte är så omfångsrik som hon har läst in. Att höra henne läsa är ett nöje iofs.
Ingrid

Karin sa...

Håller med dig om att man blir otålig av ljudböckerna. Jag vill få i mig texterna i mitt tempo. Jag läser rätt snabbt och har därför tänkt ibland att ljudboksformatet är ett sätt att få boken att räcka längre, men det fungerar inte. Jag tappar koncentrationen när det går för långsamt. Poddar är räddningen i det läget! Eller Sveriges radios olika program, är man hittar mycket bra, talat eller musik i P2.

Birgitta Malmstedt sa...

Det ena utesluter inte det andra. Jag läser pappersböcker på dagen. Ljudboken läser jag på kvällen innan sängdags, eftersom jag är litet trött i ögonen då. Det innebär att jag alltid har två böcker på gång. Sedan är det ju så att alla böcker passar inte som ljudbok och alla böcker gillar man inte. Man gillar ju inte alla pappersböcker heller. Då är det bara att sluta och ta någon annan. Jag har blivit mer kritisk med åren och tvingar mig aldrig igenom en bok. Håller med om att radion är en stor tillgång numera, när man är mycket hemma.

Musikanta sa...

Karin:
Ett sätt är kanske att lyssna lite t.ex. när man promenerar och sen läsa några kapitel på mobilen när man kommer hem. Jag kanske ska pröva det eftersom jag inte vill gå till biblioteket längre.
Men idag har jag lyssnat till ännu ett intressant program på P3 Vetenskap om Frida Kahlo. Rekommenderas.
Ingrid

Musikanta sa...

Birgitta:
Jag tycker det är svårt att lägga ifrån sig en bok även om den inte är så särskilt intressant. Men en och annan svensk deckarförfattare har jag slutat att läsa efter några kapitel eftersom jag har tyckt att boken varit för otäck. Det får vara någon måtta även på en sådan bok.
Jag har mycket nytta av mina listor på lästa böcker som jag sätter betyg på. När jag ser att jag bara satt en * på en bok av fem möjliga läser jag aldrig något mer av den författaren. För visst är det så att man blir mer kritisk till åren.
Ingrid

Lena i Wales sa...

Jag brukar inte lyssna på böcker ,däremot flera intressanta podar.
Har lyssnat på alla avsnitt av P3 Historia, vissa t o m mer än en gång. Jättebra program!

Musikanta sa...

Lena:
Jag har bara börjat att lyssna på dem - tycker också att de är både intressanta och roliga. Frida Kahlo var den senaste - mycket som jag inte kände till.
Ingrid

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Klimakteriehäxan sa...

Såg du att jag tipsade om Radionovellen? Nästan alla är 24 min, det är en hanterlig längd!
https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2020/04/pasklasning.html
Jag lyssnar ofta när jag är ute och går. Har siktet inställt på 10 000 steg om dagen, det går hyggligt men inte alltid.