söndag 3 maj 2020

1755 Hemmagjord ansiktsmask

Kent hittade en video där det visades precis hur man skulle göra sin egen ansiktsmask. Det fanns faktiskt ett par att välja på men den här, som jag bestämde mig för, verkade enklast. Man skulle ha ett ganska tjockt tyg och helst någon fiberväv och så en symaskin förstås.


Man börjar med att rita upp en fyrkant 11x11 cm och ritar upp mönstret på det. När man klippt ur det lägger man det på ett dubbelvikt tyg med 7,5 cm-biten mot kanten där tyget är dubbelvikt så att biten går att fälla ut. (Bilderna går att klicka större.)

Jag hittade en bit av ett möbeltyg i bomull som jag tror att jag använt till gardiner en gång i tiden. Tjockt och bra. För säkerhets skull tvättade jag biten innan eftersom jag antog den skulle krympa. Vilket den gjorde. Även en bit fibertyg fanns i lådan. Ett enkelt mönster som var lätt att rita av, visades på videon. Jag följde instruktionerna så gott det gick, det går ju att pausa videon. Stod ingenting om sömsmån, men det lade jag till som väl var, annars hade den blivit för liten.


Masken blev ganska styv och stod för sig själv. Tyvärr stod det ingenstans hur långa resårbanden skulle vara men jag mätte på ett ungefär. Det är ju lättare när man syr på dem utanpå även om det inte blir lika snyggt. 

Det skulle vara tre likadana bitar eftersom masken skulle bli tjock, Två av tyget och ett av fiberväven, som skulle bli insida. ( Det går säkert utmärkt med lakansväv också). När man sytt ihop bitarna, som man skulle och satt dit resårbanden till öronen, skulle man vända ut och in på hela konkarongen. Tyvärr visade det sig då att resårbanden fortfarande satt kvar inuti ansiktsmasken. Bara att vända tillbaka allt, klippa av banden och fästa dem utanpå när man vänt ut och in på allt igen.


Två timmar tog det och pilligt var det. Den passar perfekt till mig men var för liten för Kent. Då skulle det väl behövas en fyrkant 12X12 cm istället att börja med. 

16 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Fyndigt att tillverka själv, för det är allmänt stor brist på att köpa.
Du är duktig! Snyggt och säkert funktionellt.
Kram

Ingrid sa...

Så duktiga ni är som tillverkar ansiktsmasker själva. Jag hoppas slippa använda någon och håller mig hemma eller ute på ensliga promenader i stället.
Kram, Ingrid

BP sa...

En moderiktig ansiktsmask. Hur snygg som helst! Och verkligen bra jobbat där. Du kan ju fundera på om du vill starta en massproduktion, för ansiktsmasker finns ju knappt att på tag på. Hittade tvättbara på nätet häromdagen, som jag klickade hem, men har inte fått dom än. Men de är tråkigt svarta...

Bloggblad sa...

Jag tyckte det lät mer spännande att Kent kunde ha den som baddräkt ... Jag har hur många lämpliga tygbitar som helst, men tror inte att jag skulle sätta på mig en mask hur piffig den än är. Jag håller mig på långt avstånd de få gånger jag besöker en affär (bara 4 ggr på 7veckor!) och då passar jag på sent på kvällen när det bara är ungdomar vid godishyllan. Dit går jag ju inte...

Karin sa...

Så praktiskt och snyggt! Har du tänkt på att broderiet på den duk(?) som masken ligger på, på mittenbilden, matchat perfekt. Vackra färger på båda och väldigt gulligt broderi.

Äventyret framtiden sa...

Du är duktig du Ingrid! Snygg är den men är det inte svårt att andas i den? Den verkar tät, men så ska den förstås vara.
Själv har jag inget munskydd ännu i alla fall , är lite grann som Marianne i det avseendet. Men det kan ju ändra. Då vet jag var jag hittar ett mönster.
Jag gick till apoteket i Mariehamn och frågade efter munskydd, de sålde två för drygt 18 €. Jag tycker att det är dyrt, så därför blir det nog ett hemsytt också här när och om det blir.

Musikanta sa...

Gerd:
Det var mest på skoj. Här ute på landet i corontänen har jag inte så stort behov av en ansiktsmask. Jag ville bara se om det blev något, men den funkade bra i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag tyckte bara det var kul att se om jag kunde sy en sådan efter mönstret. Och det funkade ju bra. Men jag har heller ingen större användning för en sådan eftersom vi bor på landet och jag håller mig hemma för det mesta.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Nu när jag har gjort en sådan tänkte jag göra en till Kent också. Han är ju mer ute bland folk än jag eftersom han alltid handlar även om det inte blir ofta. Jag ska göra en med jeanstyg och då behöver jag inte tre lager eftersom det tyget är så tjockt i sig självt.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Mina bloggvänner vet nog inte om att jag skämtade om masken på Facebook och sa att det kanske kunde bli en bikini till herrar på sommaren. Men även om jag skulle göra den något större så räcker den nog inte till det i alla fall :-). Kent har handlat tre gånger sen vi gick in i coronan och då på lördagskvällen någon timme före stängningsdags. Och då är det inga 70-plussar ute.

Musikanta sa...

Karin:
"Duken" är en kinesisk liten gästhandduk. Den är helt gjord för hand, med hålsöm uppe och nere och fållad med små, små stygn. Broderiet är också helt handsytt. Inte kostade den många kronor och jag tänker alltid på kinesiskan som suttit och pillat med detta och knappt fått någonting för det.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Som jag skrivit i någon kommentar tidigare var det mest på skoj. Jag ville bara se om det gick. Men nu gör jag nog en till åt Kent, den här var för liten för honom. Här hemma behöver jag ju aldrig använda den, men man vet ju aldrig om det händer något så man behöver åka in på sjukhus. I så fall är det väl helt nödvändigt?
Hoppas att du haft en fin födelsedag, grattis igen!
Ingrid

Lena i Wales sa...

I nöden kommer kreativiteten fram. Bra gjort!
Ha det bra!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Absolut, så är det. Förhoppningsvis får jag ingen användning för den, men man vet ju aldrig.
Ingrid

Mias Mix sa...

Fiffigt att tillverka egna och de verkar ju ordentliga i tre lager. Jag beställde medan coronan bara fanns i Kina och Italien, men de har fortfarande inte kommit. Så testade att klippa sönder en bh och ta varje kupa som ett skydd men blev inte så bra. Kanske ska testa ditt mönster. Har ändå tänkt ta upp symaskinen och sy några vetekuddar.

Musikanta sa...

Mias Mix:
Har sedan dess fått ett mycket enklare mönster att sy efter av en god vän. Fanns på Youtube. Make Fabric Face Mask at home. Har inte prövat än men den hon sydde blev jättefin.
Ingrid