fredag 8 maj 2020

1756 Utlykt till Lundby trädgård

Vi brukar åka till Lundby trädgård en gång om året för att handla pelargoner till våra blomlådor. Man är ju mycket utomhus i en handelsträdgård och jag räknade med att de flesta redan hade gjort sina växtköp till Valborg och första maj. Planteringsjorden var nämligen slut i den affär vi brukade köpa säckar i. Annars har jag faktiskt inte lämnat Mogata sedan första veckan i mars med tanke på smittorisken.


Bilderna går att klicka större.

Blomsterprakten var som vanligt enorm. Ett helt växthus var tillägnat pelargoner i olika färger. Jag föredrar de röda så det blev tjugo stycken av dessa som Kent håller på och väljer ut.



Kent valde också ut en ampel med vita, blå och röda petunior som ska hänga vid ytterdörren. Det tog ett par dagar innan jag hunnit plantera ut alla blommor eftersom jag först måste ta bort en del gammal jord. Kent hjälpte förstås också till - jag klarar inte att få upp en 40-literssäck med jord i skottkärran t.ex.


En kaffepaus innan vi sätter igång med planteringen. 


Ett målarbord tog jag ut som planteringsbord vilket visade sig vara praktiskt.



Blomlådorna under fönstret färdigplanterade.


Blomlådorna på innergården fick också sin beskärda del.

Förra året kom det några frostnätter när jag planterat pelargonerna och alla tog stryk utom de som fanns i blomlådorna under fönstret där taket skjuter ut. De frostnupna blommorna repade sig så småningom men det tog ganska lång tid så vis av skadan täckte jag över dem första natten med gamla lakansbitar. Just nu är det 15 grader varmt här så i natt får de vara utan. Men jag håller noga koll på väderprognoserna.

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är så fint i handelsträdgårdarna nu och man blir så köpsugen, men jag vet inte om jag vågar ge mig iväg i de här karantänstiderna och köpa några blommor. Jag avvaktar nog lite.
Dina pelargonior ser väldigt fina ut!
Kram, Ingrid

BP sa...

Det blev ju hur fint som helst! Där har ni verkligen jobbat på bra! Sedan gillar jag den där lilla katten(?) i sista bilden. Sådana utsmyckningar gillar jag skarpt:-)

Lena i Wales sa...

Min kommentar försvann.
Vad skönt att kunna gå till ett garden centre.
De i Wales har varit stängda sedan coronautbrottet. Men man pratat om att d ska kunna öppnas igen, i alla fall i Wales. Längtar! Frågan är bara om de har några varor.
Vad fint det blev!
Trevlig helg!

Musikanta sa...

Ingrid:
Det var väldigt få besökare som höll ett bra avstånd. Mest pensionärer eftersom det var mitt på dagen. De är ju försiktiga. Kassan har de ute under tak. Man behöver ju inte gå dit en lördag eller söndag när folk är lediga från jobbet. Ett år kom jag i början på juni och då fanns det inga pelargoner kvar.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Jag är så glad för min Ölandskatt. Den är helt tillverkad för hand och vi köpte den i Färjestaden för fem-sex år sedan. Undrar om han finns kvar som gör sådana, han var ganska gammal redan då.
Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Bara de öppnar har de säkert växter till salu. Får hoppas att det inte dröjer så länge till för er där borta. Önskar dig en skön helg.
Ingrid

Karin sa...

vad fint det blev! Visst är det härligt med pelargoner, dessa tacksamma tuffingar som klarar det mesta och som det verkligen lönar sig att pyssla om.

Skönt att kunna ta sig till en handelsträdgård. Jag har sån tur att jag har en inom cykelavstånd. Jag behövde också komplettera pelargonbeståndet eftersom de som jag brukar övervintra på landet är kvar där och de mår troligen inte så bra. Frampå vårkanten börjar de ju längta efter vatten och jag har inte varit där på några månader. Inte tänkte jag då på att jag borde ta med mig dem! Synd, för jag hade några riktigt spännande sorter, från Pelargonmuseet i Torsåker.

Musikanta sa...

Karin:
Nej, inte någon kunde ju veta vad som väntade oss förra hösten. Nu är det ju så kallt att jag täckt över dem med lakansbitar. Det skulle inte förvåna mig om det blev frost någon natt så kallt som det känns nu. Och jag vågar inte ta risken.
Jag försökte övervintra några plantor för några år sen, men det lyckades inte. Så jag gav upp. Har inte heller någon plats för dem.
Ingrid