lördag 9 januari 2010

Kylig vinterpromenad

Idag visade termometern utanför sovrummet tjugo minusgrader. Ingenting att snacka om, säger väl den som bor i Hemavan, där det visst var 38,5 grader kallt igår…

Vid tvåtiden hade temperaturen stigit till minus tretton grader, så jag byltade på mig ordentligt och gav mig ut med kameran i det strålande vintervädret. Grannen har ett rönnbärsträd och där hade massor av sidensvansar slagit sig ner. De brukar inte komma fram förrän det är riktigt kallt. Efter att ha smugit mig fram så långt jag kunde och tagit några foton av dem fortsatte jag min promenad.

(Bilderna går att klicka större)

Här får man köra lika fort som på landsvägen mellan Mogata och Söderköping. Denna är säkert tre gånger så bred. Ibland undrar man vad de på Vägverket tänker egentligen…


Solsken över snön är ett oemotståndligt kameramotiv, så jag kunde inte låta bli.


Jag förlängde min vanliga promenad till björken och gick en liten omväg för att fota Husby slott, som vi kallar det. Det är väl egentligen riktigare att kalla det för det säteri som det ju är och numera också konferenshotell. Det var lagom vackert solbelyst denna dag.


Slätbaken har lagt sig och isen skymtar i mitten på bilden. Förmodligen åker skärgårdsborna bil över isen till öarna nu.


Sidensvansarna hade inte gett sig iväg när jag kom hem igen, men de hade tagit sin tillflykt till toppen av grannens björk, där de satt och väntade på att jag skulle försvinna…
Avslutar inlägget
med en bild på min ”hysteriskt” blommande amaryllis, som jag fick av min VIS-kör till jul. Jag tror att det var Rutan som myntade uttrycket, och jag tycker verkligen att det passar bra här. Jag fick inte ens med alla klockorna på bilden. Känner någon annan av mina bloggvänner att det var HON som skrev så, så kom igen...


10 kommentarer:

Marianne sa...

Så vackert det är med all snö när solen skiner!

Men det var ju en trist tillställning, den där konserten! Lite ska väl folk tåla? Barn är faktiskt människor, inte assecoarer (nu kan jag inte stava).

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Eftersom solen inte visat sig här i den snöiga nord på mer än en vecka, var jag ju tvungen att gå ut och fota!

Efter att utan resultat både konsulterat SAOL och nätet om hur detta ord stavas som du skrev att du inte visste, kom jag på en ljus idé. Kanske med c i början.

Mycket riktigt. Accessoarer (finns tydligen bara i plural), så ska det stavas. MM, som är bra på latin, trodde att det berodde på att det kommer från ad cedo, som betyder ungefär häfta till, hänga till e.d. Då blir det ju lite mer förståeligt. D:et i ad övergår till c - kommer inte ihåg vad sånt heter.
Det heter däremot assessor t.ex.

Hade heller ingen aning om att det stavades så, men jag ser ju att det ser bra ut.

Barn är visst människor, men de platsar inte på en regelrätt konsert, som det här var. Hade det varit en vanlig julsångskväll, som jag trodde, hade vi givetvis suttit kvar.
Kramar!

Bloggblad sa...

Så fina bilder. Jag var bara ute som hastigast igår - det blev uppochnervänt när tvättmaskinen frös och propparna gick.

Sen var vi på kalas hos studentgänget - sååååå roligt. Jag skrattade så jag hade träningsvärk i käkarna. Du skulle sett (och hört!) min man sjunga Singstar... och tävla!!!

I dag tog kyrkan halva dan, sopplunch och tårta efteråt (kh fyller 60 i morgon) och sen har jag bakat tårtor till i morgon. Inte en paus...

Och sen ringde BW - jag får vara med och köra på en demo.... YES!!!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Varför bakade du tårtor?

MM sjunger också solo ibland när det är fest - gärna julsång då. "Joy to the world" är en favorit-

Kul när det rör på sig...

Evatina-beth sa...

Vilka vackra bilder. Här i Skåne har vi faktiskt också haft vinter efter våra mått. Nu ser jag tyvärr att snön försvinner mer och mer. Vi har plus 2 grader idag.

Musikanta sa...

Evatina-beth:
Lyckliga ni som har plusgrader. Jag är mycket trött på snön just nu. I morse var det 13 minusgrader igen.
Ha det gott!

Annika sa...

Åh vad fint!
Ja, minus tretton är ju en dräglig temp bara det inte blåser.
På dina bilder ser det ut att ha varit den perfekta vinterdagen.
OCH, det lär väl fortsätta.
Njut.
kram!

Musikanta sa...

Annika:
Jag njöt faktiskt idag trots att det var så kallt när jag var ute och gick idag. Det var så vackert med all rimfrost - ska strax lägga ut några bilder.
Kramar tillbaka!

Rutan sa...

Det är mycket möjligt att uttrycket kommer från mig! Jag gillar inte amaryllisar, de är liksom bara för mycket.

Musikanta sa...

Rutan:
Haha. Jag trodde väl det. Min amaryllis har åtta jättestora klockor nu. Det är inte klokt bara! Den dominerar hela köket eftersom jag inte vågar ha den på fönsterbrädan.

En annan blomma hoppade nämligen ner därifrån mitt i natten för många år sedan och förde ett fasligt oväsen.