söndag 3 augusti 2014

972 Årets Saga - augusti

  
Bilderna går att klicka större.

För dem som har kommit nya till min blogg lägger jag återigen in bilden på denna underbara bilderbok av Elsa Beskow med musik av Alice Tegnér. Det här är den ursprungliga varianten från 1955 - den större boken som är 32x25 inte att förväxla med en mindre bilderbok som gavs ut i nytryck under 1980-talet. I den boken har man tagit bort alla noterna till sångerna. Den finns att köpa antikvariskt till ett relativt billigt pris. Den här genuina upplagan kostar mer och är ganska sällsynt. Själv köpte jag den på Tradera i våras.

Här kommer augustibilden. Jag är otroligt imponerad av det oändliga tålamod som Elsa Beskow måste ha haft när hon skapade de här bilderna. Ingen liten figur är den andra lik. Hennes tre små barn är också alltid med någonstans på bilderna.


Till varje bild hör en dikt som Alice Tegnér har tonsatt. De finns alla i slutet av boken. För det mesta är alla tre barnen med i huvudet på dikten. Man kan förstå varifrån hon har fått inspirationen till Putte i Blåbärsskogen.


Pojken måste vara sonen Bo Beskow, som sedermera blev en berömd konstnär.

9 kommentarer:

Första året i Hjo sa...

Kommer ihåg hur fascinerad jag var av hennes bilderböcker som barn. Kunde sitta och titta på bilderna hur länge som helst.

Musikanta sa...

Has:
När jag var liten fanns det ju bara Elsa Beskow - jag kunde nästan alla hennes sagor utantill.
Jag är fortfarande fascinerad över hennes bilder!
Ingrid

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna/notonmusic sa...

Har också läst massor av Elsa Beskows böcker som barn. Det fanns en bok där barnen lekte att ett gammalt träd som fallit omkull i skogen var en drake. Minns inte just nu vad boken hette. Fantastiska bilder!

Musikanta sa...

Anna:
Den heter Resan till landet längesen. Jag tyckte mycket om den också och tänker fortfarande på den när jag ser någon omkullfallen trädstam i skogen...
Kram

Ingrid sa...

De där sagoböckerna hade vi hemma också och jag är väldigt ledsen att de inte finns kvar, men min mamma var en "slängare". Men lite finns det kvar i alla fall för mamma lät rama in en hel del av dem. Jag minns hur enormt fascinerad jag var av de vackra detaljerade bilderna.

Kram, Ingrid

Veiken sa...

Jag har arbetat med barn på förskola i många år och vi var noga med att läsa de gamla sagorna för barnen och visa bilderna. Samtidigt tog vi till oss många nya sagor och visor. Jag hoppas att man fortsätter att vårda vårt kulturarv på förskolorna....

Musikanta sa...

Ingrid:
Välkommen till min blogg igen. Jag har lagt till dig till min blogglista och hoppas att du inte har något emot det.

Jag har också vuxit upp med alla sagoböckerna men eftersom jag har två mindre bröder är det lilla som finns kvar inte i särskilt gott skick...

Vad beträffar illustrationerna ser jag dem med helt andra ögon nu än jag gjorde när jag var barn. Jag hade nog ingen aning då om vilken oerhört skicklig konstnär hon var.
Kram

Musikanta sa...

Solveig:
Så bra att ni läste de gamla sagorna för barnen. När jag läser dem igen förstår jag varifrån jag fått det relativt stora ordförråd jag har haft sedan jag var barn.

De torftiga texter som hör till många av dagens barnböcker befrämjar ju inte detta precis.
Tove Jansson är ett lysande undantag.

Jag läste ju också många av böckerna i Barnbiliotekets saga som innehåller många ordspråk och gamla fina ord och sentenser.
Kram/Ingrid