tisdag 5 augusti 2014

973 Skärgårdskyrkan på Gretas Äng

Ännu en gång återkommer jag till Gretas Äng denna sommar. Här berättar jag om den i ett tidigare inlägg. (Bilderna från Gretas Äng kommer i slutet av inlägget.) I Söderköping Sankt Anna församling är Skärgårdskyrkan ett återkommande årligt inslag i det kyrkliga sommarprogrammet. Ett annat är Farledskyrkan som kommer första veckan i augusti som jag tänker berätta om senare.


Bergströms båt har lagt till vid Vrångö brygga för att plocka upp besökarna till friluftsgudstjänsten på Gretas Äng på Äspholm i Sankt Anna skärgård. (Bilderna går att klicka större.)

Skärgårdskyrkan flyttar under sommaren ut till olika ställen i Sankt Anna skärgård och firar där friluftsgudstjänster. Dessa gudstjänster brukar vara välbesökta eftersom kyrkan bjuder på båtturen till de olika ställena och även ordnar transport från Söderköping för dem som inte har bil.


På väg ut till Äspholm och Gretas Äng.

När turen kom till Äspholm och Gretas Äng var också vi naturligtvis tvungna att åka dit. Det är på denna ö mina bröder och jag har vårt gemensamma sommarställe. Sonen Kalle med sambo befann sig just då ute på ön och de välkomnade oss vid Gretas brygga när vi steg iland tillsammans med de övriga gudstjänstbesökarna, som var många denna kväll.


Sonen Kalle i turkos tröja och sambon Anne-sofie tar emot oss på Gretas brygga.

Kvällen var, som så många denna sommar, helt underbar med strålande sol och värme. Roland Wållberg, trubadur och historieberättare av Guds nåde, inledde gudstjänsten med att sjunga, spela gitarr till och berätta alla möjliga och omöjliga historier ur livet. Eftersom medelåldern är ganska hög på sådana här evenemang fick vi höra många gamla välkända melodier som folk kunde sjunga med i.


Stockrosor vid ett av husen på den gamla gården.

När Roland underhållit en god stund var det dags för vår präst Margareta att ta till orda. Som vanligt höll hon en fin och tänkvärd betraktelse och avslutade med bön och välsignelse. Efter det blev det musikalisk frågesport med Roland till allmän förnöjelse. De medhavda kaffekorgarna plockades fram och sedan njöt vi en stund av gemenskapen tills solen började dala.


Roland bläddrar fram nästa sång som han ska sjunga.Vår trevliga och söta präst, Margareta, håller en fin och tänkvärd betraktelse.


Dags att plocka fram kaffe korgarna.

Hemfärden blev en båttur jag sent glömmer. Solnedgången över vattnet var en upplevelse.


Här är programmet för Farledskyrkan som började i måndags den 4 augusti. Finns många fina musikgudstjänster att lyssna till innan veckan är slut. Roland Wållberg sjunger och spelar på fredag och själv blir det allsång med min Sankt Raghnhildskör på lördag.Varje musikgudstjänst avslutas med kaffe och tilltugg i kyrkan.


11 kommentarer:

Första året i Hjo sa...

Har sagt det tidigare: Sankt Anna skärgård är allt helt fantastisk. Har aldrig besökt skärgården, bara läst om i dina inlägg. Bra att man får veta.

Gunnel sa...

Vilken sagolik plats! Kram

Musikanta sa...

Hans:
Du får höra av dig om ni kommer hit på utflykt någon gång! Du har ju min mejladress.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Åtminstone när det är så här fantastiskt väder som det har varit denna sommar. När det regnar dagarna i ända är det inte så kul att vara på en ö...
Kram tillbaka

Karin sa...

Underbara bilder från en härlig dag! Och många motiv att måla i vinter!

Ingrid sa...

Så härligt det låter och vilka vackra bilder.

Friluftsgudstjänster är väldigt trevligt och de få gånger det ordnas någon här är de välbesökta.

Vi har ju ingen skärgård att åka till, men det finns många vackra platser längs stranden att besöka.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Precis som du skriver - en hel del motiv i alla fall att fundera över.
Ingrid

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Ingrid:
Gotland är fantastiskt liksom Öland. Det var många år sen jag besökte Gotland men jag kommer ihåg hur vackert och speciellt det gotländska landskapet är. Nu blir det ju bara Öland av naturliga skäl :-). Inte ens Sankt Anna skärgård lockar när de yngsta barnbarnen finns därnere på sommaren.
Kram tillbaka.

Suss sa...

Otroligt vacker natur! Tänk vad vatten och hav är ljuvligt! KRAM!

Musikanta sa...

Suss:
Ja, här har jag fått många motiv till framtida tavlor.
Kram tillbaka!