måndag 11 augusti 2014

975 Fädernas kyrka i Skällvik

Sedan 1987 har Farledskyrkan i Skällvik återkommit varje år under en vecka. I början hade vi musikgudstjänster varje dag under första veckan i augusti, men på senare år har  gudstjänsterna på tisdag och torsdag tagits bort.


Skällviks vackra gamla medeltidskyrka vid Slätbaken. (Kent tog alla bilder som går att klicka större.)


Här är programmet för detta års Farledskyrka.

Skällviks kyrka, där jag varit ordinarie kantor mellan 1988 och 2001, fanns redan på 1100-talet men byggdes om av Johan III som huserade på Stegeborgs slott några hundra meter därifrån. Det är en populär dop- och bröllopskyrka. Breviks konfirmandläger ligger några kilometer bort och många av de gamla konfirmanderna återkommer till kyrkan för att gifta sig.


Från kyrkan ser man Stegebors slottsruin över vattnet.

Sankt Ragnhildskören, som vi numera heter, har sedan allra första Farledskyrkan haft lördagen vikt för sitt framträdande. Körens ledare har tidigare varit min vän Maj-Gret som även arrangerade evenemangen. Jag har hjälpt henne med att ackompanjera kören dessa lördagar under många år.


Repetition före gudstjänsten. Nytt för i år är att kören inte har uniform längre - d.v.s. damerna vida tulpanbladsgröna gröna kjolar och herrarna skjorta med likadan grön slips. Själv tycker jag det är en klar förbättring med dessa vackra sommarglada klänningar. 

När Maj-Gret blev sjuk tidigt i våras och inte kunde leda kören längre föll det sig ganska naturligt att jag tog över. Jag kände ju alla körsångarna från tidigare. Så jag fick nu i min tur arrangera lördagens musikgudstjänst. I stort sett  försökte jag följa Maj-Grets tidigare program som också innehöll många allsånger, men tog med några nya sånger som kören gillade. Bland annat Evert Taubes Dansen på Sunnanö där det blir en naturlig växelsång mellan damer och herrar.


Allting har gått lyckligt och bra och jag är glad att allt är över. Här tackar vi för applåderna.

Det var nästan fullsatt i kyrkan och allt flöt på bra. Mycket att hålla reda på en sådan här kväll. Kören skötte sig exemplariskt utan dirigent (jag var ju tvungen att kompa på pianot) och fick många applåder. Till traditionen hör också att vi sjunger Fädernas kyrka i Sveriges land - den som psalmkommittén ratade 1986 när man gav ut en ny psalmbok, på grund av att de inte fick ändra i texten, det hade anhöriga bestämt. Pslamen ansågs som könsdiskriminerande och förhärligande av kriget. Kanske den är det också, men melodin är vacker och alla sjöng med av hjärtans lust. Här kan man höra psalmen och läsa texten.

13 kommentarer:

Bloggblad sa...

Ni ser ju glada och pigga ut! Och kyrkan är fin med god akustik, alla ser från alla platser. Grattis!

Vad gäller fädernas kyrka och brödernas krets, så är jag väldigt glad för att man efter en tid upptäckte att kyrkan inte tillhör männen, utan att kvinnor faktiskt finns och är fullvärdiga medlemmar. Och, vågar jag påstå, mycket flitigare kyrkobesökare än män i allmänhet.

Lina Sandells Blott en dag, fick hon ändra texten till. Hon skrev "..som bär för mig en moders hjärta" och det gick ju inte... det fick allt bli en faders hjärta. Fast det var väl lika vanligt då som nu att fäder försvann och mödrarna själva fick ha hjärta för sina barn.

Annika sa...

hej Ingrid!
NU är jag tillbaka i blogosfären igen!
Roligt att vara på din blogg igen!!
Den där kyrkan är så fin, visst är det den du målat så mkt?
Vad fint du skriver om Tove Jansson i inlägget nedan. det var ju stor vikt på henne i svenskfinland där jag vistades så länge nu i sommar. Roligt.
Jag älskar också hennes böcker, främst Sommarboken. Älskar hennes vemod.
Härhemma har jag massor med muminprylar. TJ har en speciell plats i mitt hjärta.
Stora kramar från mig!!!

Anna/notonmusic sa...

Vad bra att kunna hoppa in för någon annan sådär och att du visste lite om hur det brukar vara. Guld värt att hitta såna vikarier:-) Det ser så härligt bekant ut, jobbar med körer inom kyrkan jag med och håller med om den vackra melodin till fädernas kyrka som jag tror att jag inte har sjungit sen jag var barn. Men melodin ploppade upp när jag läste ditt inlägg, ha en fin dag!

Pettas sa...

Du imponerar stort med allt vad du hinner med och är engagerad i. Och en hejare på att måla är du också.

kram

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har aldrig tänkt på själva rubriken "Fädernas kyrka" som annat än förfädernas kyrka, så det har jag inte reagerat på så mycket.

Det som stör mig är ju "i manlig och kristen tro" och jag tycker det var småaktigt att inte psalmkommittén fick ändra. Sen kunde man ju tagit bort några verser också.

Synd att inte Lina Sandells modershjärta fick vara kvar i "Blott en dag". Det brukar vara större än fadershjärtat i allmänhet...

Musikanta sa...

Annika:
Välkommen tillbaka till bloggandet! Förstår att du haft en fantastisk sommar där i Närpes.

Visst har jag målat Skällviks kyrka lite kubistiskt - fast inte nu på länge. Kanske jag ska försöka igen - den är så kul med alla sina vinklar och vrår.

Fick inte tid att läsa något av TJ när jag var uppe hos barnbarnen några dagar som jag hade tänkt. Det blev inte en sekund över...
Kram

Musikanta sa...

Anna:
Kul att höra att du också är körledare.
Texten till Fädernas kyrka är ju inte precis dagsaktuell, men synd att den inte fick vara kvar i alla fall eftersom melodin är så unik. Det finns ingen annan psalm som har den melodin.

Musikanta sa...

Pettas!
Tack så mycket för din rara kommentar - den värmer som vanligt. Det är egentligen inte fråga om att "hinna med" som du skriver - mer en fråga om att roa sig själv.
Hade jag bott närmare barnbarnen hade jag nog inte haft så många aktiviteter på gång.
Stor kram från Ingrid

Karin sa...

Kantor, körledare, körackompanjatör... Vad du kan och vad roligt ni verkar ha! Nu väntar jag bara på att du tar över prästens roll också:)

Musikanta sa...

Karin: Jag lovar att jag ska meddela dig när jag gör det, haha!

Suss sa...

Så fin du är - och så glada och nöjda alla sångarna ser ut. Det är nog för de har en så bra körledare! Sånt är viktigt. Kram

Musikanta sa...

Suss:
Tack för rar kommentar.
Kram

Musikanta sa...

Suss:
Inte vet jag om jag är en bra körledare, men någorlunda bra måste jag väl vara eftersom körsångarna inte slutar.
Kram igen