lördag 9 augusti 2014

974 Tove Jansson 100 år

Idag är det hundra år sen Tove Jansson föddes. En barnboksförfattare som redan blivit klassisk under sin livstid. Även som vuxen har man stor behållning av hennes böcker - kanske ännu mer än ett barn ibland. Den här lilla boken Allting som är trevligt är bra för magen tar jag ofta fram och läser ur. Det är en samling av citat från några av hennes böcker - fulla av levnadsvisdom och melankoli men även av underfundig humor.


Bilderna går att klicka större.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg med illustrationer från boken. Här kan man läsa detta. Det är svårt att välja ut bara några av bilderna och citaten för att göra den lilla boken rättvisa. De är så härliga allihopa. Och man blir sugen på att läsa om böckerna igen -  det kanske var det som var meningen.


Bilden och sidorna från boken Kometen kommer.
Trollkarlens hatt var den första muminboken jag läste. Inte nog med att Tove Jansson var en suverän konstnär - hon var även en unik författare. Här kommer några bilder och citat från denna bok.


Ni som har följt mig på bloggen genom åren vet att Casimir, mitt äldsta av de yngsta barnbarnen har haft en speciell förkärlek för Mårran samtidigt som han blev skrämd av henne. I boken Vem ska trösta Knyttet, fick vi alltid läsa till stället där Knyttet bet Mårran i svansen, sen var det inte intressant längre. Casimir lekte Mårran och Mirren fick t.o.m. sy en Mårrandräkt åt honom. Han har också ritat otaliga teckningar av Mårran. 

Därför avslutar jag den här lilla bildkavalkaden med en bild på Mårran, även om bilden inte har med texten att göra. Från boken Pappan och havet. Boken är slut på förlaget efter vad jag kan se, den finns inte på Bokbörsen men jag har hittat ett ex här på Tradera om det är någon som är intresserad.

13 kommentarer:

Ronny sa...

Fint inlägg!
Jag hittade boken på biblioteket för några veckor sedan, vilket fick mig att börja läsa om alla böckerna - med samma goda behållning nu i mogen ålder. Eller kanske ännu mer till och med.

Musikanta sa...

Ronny:
Tack! Visst är det en liten fin bok och jag blev också sugen, som jag skrev, att läsa om böckerna.
Ingrid

Första året i Hjo sa...

Är inget större fan av Mumin. Tyckte in om dem som barn. Däremot tycker jag att Sommarboken är alldeles utmärkt läsning.

Musikanta sa...

Hans:
Jag tror att man har större behållning av böckerna som vuxen än som barn. Jag vet att min dotter avskydde Den farliga resan när hon var liten, men att hon själv läser Vem ska trösta knyttet och andra muminbilderböcker för sina barn.

De japanska muminfilmerna är helt underbara tycker jag och vi ser ofta på dem tillsammans när jag är uppe hos barnbarnen.
Ingrid

Tove Olberg sa...

Det är härligt att min namne gett oss barn o vuxna så mycket av underfundigt "livsmojäng".
Jag går gärna hand i hand med henne och så Astrid L får följa.
Skrift och bild kunde hon, den goda Tove.
Jag tror det är dags att läsa om igen.

Musikanta sa...

Tove:
Min bror döpte en av sina tvillingflickor till Tove, just för att han älskade Tove Jansson.
Ska verkligen också läsa om böckerna av henne - jag har glömt det mesta.
Kram

Anna/notonmusic sa...

Läste boken om Tove Jansson under semestern, Ord Bild Liv av Boel Westin. Jätteintressant att läsa om. Muminvärlden har betytt mycket för mig för så många andra!

Karin sa...

Underbara Tove Jansson!

Hög tid att läsa om Sommarboken. Jag brukar läsa åtminstone något kapitel i den varje sommar.

Och till jul blir det berättelsen "Granen" i Det osynliga barnet.

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Anna:
Bra tips. Ska försöka låna boken på biblioteket.
Kram

Musikanta sa...

Karin:
Det osynliga barnet har jag inte läst själv, bara utdrag. Mirren har alla böckerna i Stockholm och jag ska dit några dagar. Ska passa på att läsa den då.
Ingrid

Suss sa...

Jag har alltid gillat Mumintrollet och överförde detta till mina barn. Då, när de var små, gick det inte att få tag på just någonting mer än böcker om dessa små varelser. Idag är det en stor industri med massor av olika produkter och jag själv har ett dussin Muminmuggar i mitt köksskåp, som används flitigt. Kram!

Musikanta sa...

Suss:
Mirren har också Muminmuggar uppe i Stockholm, så det går inte att glömma bort Muminfamiljen...
Jag undrar vad Tove Jansson skulle ha sagt om hon hade vetat vilken industri hennes Mumintroll skulle leda till.
Kram tillbaka!