måndag 18 augusti 2014

977 Kulturfestival och Medeltidsmuseum

Att det har varit lite tyst på bloggen på sista tiden beror på att jag varit på besök några dagar i Mälarhöjden. Eftersom Casimir var med på en målarkurs på Nationalmuseet några timmar på eftermiddagarna hade Mirren och jag några timmar ledigt för att hitta på något trevligt under tiden innan vi hämtade honom.


På väg till Nationalmuseet hittade vi den här Ferrarin som stod parkerad med nosen ute på Vasagatan. Casimir poserar framför den. (Bilderna går att klicka större.)


Mirren och Casimir i gamla Konstakademiens foaje i väntan på att "fröken" på målarkursen ska komma och hämta barnen. 

Kent och jag kom dit i tisdags och när Mirren och vi lämnat Casimir på Fredsgatan, där Nationalmuseet numera är inrymt, gick vi tillsammans till Medeltidsmuseet under Norrbro. Hela Stockholm var fullt av turister och andra som gått ut för att vara med om aktiviteter under Stockholms Kulturfestival, som ägde rum just denna vecka. Många - vi också - utnyttjade möjligheten att besöka Medeltidsmuseet eftersom besöket var gratis under festivalsveckan.


Hela Norrbro var avstängd med diverse nöjesarrangemang för barn.


Här mitt emot Strömparterren ligger Medeltidsmuseet. Vädret var vackert och varmt den här dagen som synes.

Jag hade inte mycket minne av museet som jag besökt tillsammans med någon skolklass för ett tjugotal år sen. I alla fall minns jag ingenting av de märkliga vaxdockorna som visade hur man trodde medeltida människor såg ut. Enligt min mening var museet intressant även för barn även om det inte fanns någon särskild aktivitet just för dem.


På väggen sitter en liten skylt som talar om att den här kvinnan har drabbats av Bråddöden, d.v.s. pesten. Jag tycker att vaxdockan ser otäckt verklig ut.Så här trodde man att de högre ståndens damer var klädda under medeltiden.


Även den här lilla flickan ser ut som om hon var verklig. Det hade naturligtvis varit roligt om man hade haft en guide som hade talat om vad hon höll på med. 

Efter att vi fikat hos Kents kusin Kay i gamla stan hämtade Kent och jag de mindre barnen på förskolan medan Mirren gick och hämtade Casimir på gamla Konstakademien på Fredsgatan. På kvällen åkte Kent hem till Mogata, men jag stannade kvar ytterligare några dagar. Mirren och jag bestämde då att vi skulle gå och titta på Dardelutställningen på Moderna Museet dagen därpå. Det berättar jag om i nästa inlägg. 

13 kommentarer:

Pettas sa...

Det är längesen jag också har varit på Medeltidsmuseét och jag minns inte att jag har sett vaxfigurerna jag heller. Kanske de är av senare datum ? Nu blev jag ivrig och vill dit jag också.

Kramar!

Ronny sa...

Ett som vanligt fint referat, Inrid! Med "närvaro" i både bild och ord. Och så ser jag fram emot nästa rapport. Dardel är ju intressant!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag tror definitivt inte att de här vaxdockorna fanns när jag var där för länge sen. Det var fler än dem som jag visar. Otroligt naturtrogna! Det är väl värt ett besök och det ligger ju väldigt centralt också.
Kramar tillbaka.

Musikanta sa...

Ronny:
Kul att du tyckte det! Jag ska bara redigera bilderna så ska jag snärva till ett inlägg om Dardel så småningom.

Jag hade ingen aning om att han var så produktiv och målade i så många stilar. Man har ju mest sett "Den döende dandyn" och några till tavlor.
Ingrid

Ronny sa...

Å! Spänd förväntan här borta på höglandet! (Och förlåt! Jag vet hur du stavar ditt namn.)

Musikanta sa...

Ronny:
Jag sätter igång i eftermiddag efter utflykt till Norrköping. Det hade varit värre om du kallat mig för Inger, haha!
Ingrid

Maggan sa...

Det var roligt att få kika in på museet där jag också varit för länge sedan. Fantastiskt välgjorda vaxdockor!

Kram från Margareta

Karin sa...

Kul med medeltidsmuseet som utvecklas hela tiden. Det var ju rätt kritiserat i början, för att man använder nygjorda utställningsmiljöer och föremål. Men jag tycker det är helt OK, så länge det är välgjort och intressant. Och själva platsen är ju onekligen äkta vara!

Musikanta sa...

Maggan:
Museet var väldigt trevligt och det var synd att vi inte hade någon videoguide. Men vi hade inte så mycket tid.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Kent hade också synpunkter på det. Han trodde att det bara rörde sig om det medeltida Stockholm och att det skulle visa enbart gamla föremål.

Men för skolbarn (och även vuxna) är det ju helt fantastiskt med de olika miljöerna och vaxdockorna. Det är ju sådant man kommer ihåg, inte några gamla mynt och smycken i glasmontrar.
Ingrid

Annika sa...

Har varit på Medeltidsmuseet ett par gånger.
Vaxdockorna har jag NOLL minne av, de måste vara nya.
De ger verkligen en levande (och läskig) bild av den tiden.
Kram!

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Annika:
Jag kommer som sagt inte heller ihåg några av vaxdockorna, så de måste ha varit ganska nya. Jag har bara minne av att det var ett ganska tråkigt museum - nu var det väldigt levande!
Kram tillbaka från Ingrid