onsdag 10 december 2014

1037 SPF:s julfest i Söderköping

I måndags gick SPF Sankt Ragnhilds julfest av stapeln i Sankt Laurentii församlingshem i Söderköping. Min kör, Sankt Ragnhildskören, skulle svara för underhållningen. Även ett luciatåg bestående av barn från två stycken andraklasser medverkade. De sjöng i början och vi i kören sjöng till kaffet.


Alla de över hundra medlemmarna som lyckats få få en biljett till julfesten (föreningen har över 400 medlemmar) fick plats i Sankt Laurentii församlingshem, men det var trångt! (Bilderna går att klicka större.)

De tio senaste åren har jag ackompanjerat denna kör, som då hette Sankt Ragnhilds och Wijkakören, på SPF:s traditionsenliga julfest. Den leddes då av vännen Maj-Gret, som tyvärr blev sjuk tidigt i våras. Det var därför jag tog över kören, som jag ju kände rätt bra vid det laget.

Sedan i höstas har det kommit många nya till kören vilket är mycket glädjande. Sångprogrammet till julfesten har varit detsamma under alla de år jag ackompanjerade kören. Därför tyckte jag det var dags med lite förnyelse. Några av sångerna fick vara kvar.


Så här ser programmet till julfesten ut. Många gamla godingar som synes. 

Efter att vi ätit gröt och skinksmörgås blev det vår tur att framträda. Jag tyckte alla sånger gick väldigt bra och att kören var inspirerad och avslappnad. Publiken applåderade i alla fall efter varje sång och sjöng med i allsångerna av hjärtans lust.  


Min fina Sankt Ragnhildskör. Gösta, som sitter till vänster längst fram i orange tröja på första fotot tog bilden med min kamera.

Vi hade tränat mycket på att klappa i baktakt i sista gospelsången "Sjung ut i hela världen". Men, trots trumhjälp från Mia (nummer två från höger längst fram), visade det sig vara en oöverstiglig svårighet ändå för några av körmedlemmarna. Jag såg det på en videosnutt som Gösta hade filmat. Det blir träning igen till våren, haha. Jag ger mig inte. Huruvida publiken klappade i baktakt eller inte låter jag vara osagt, men klappade med gjorde de i alla fall. 


Den här fantastiska julgruppen fick jag av kören på den sista körövningen. Tack snälla ni, jag blev så glad!

22 kommentarer:

Anonym sa...

Så roligt att se, din kör och de andra bilderna.
Påminner om Luciafesten vi hade igår. Fast vi var någonstans mellan 90 och 100 personer, men det blev fullt.
Vi hade också samlat till vår körledare samt min man för han hjälper ju till med så mycket för han har bra röst samt är duktig på mycket annat som kan behövas, vid planering och uppträdanden.
Mycket fin blomsteruppsättning du fick, jag förstår att du är en mycket duktig och omtyckt körledare.
Varm kram till dig från wiolettan.

Musikanta sa...

Wiolettan:
Visst blir man glad när man får en blomma - jag hade inte väntat mig någon sådan alls och definitivt inte en så jättestor julgrupp.

Eftersom jag själv tycker det är så roligt att leda den här kören så måste väl körmedlemmarna också tycka det är kul förhoppningsvis.

De kommer också nästan allihopa till repetitionen varje tisdag, och det är ju en uppmuntran så god som någon.

Roligt att din man är med och hjälper till och även sjunger när ni har fest. Min man var på konferens så han kunde tyvärr inte ta foton som han brukar göra i vanliga fall.

Varm kram tillbaka från Ingrid

Gerd ♥ sa...

Jätteroligt att se bilder på din fina kör!
Och så trevligt det såg ut på ert SPF!

Jag är med i SPF här i Lidköping, men vi är alldeles för många, över 1000, så det blir inte så bra, tycker jag.

Kyrkliga gospelokören Con Brio tränar nu för fullt inför Lucia i kyrkan på lördag. Vi får inte ha några texter framför oss, kan vara svårt att minnas allt vid min ålder ;) men får gå på körledarens mimande. Det brukar ordna sig ;)
Kram, Gerd ♥

Annika sa...

Ja, där skulle man ha varit med och sjungit. Gillar alla sånger.
Så trevligt med körer, och körsång.
Den sista sången känner jag inte till, måste kolla upp den på youtube.
Kram!

Musikanta sa...

Gerd:
Konstigt att de inte delar upp föreningen i två delar. På en fest kan man ju inte gärna vara fler än ett hundratal. Är man så många som 1000 medlemmar är det ju många som aldrig har en chans att komma med.

Vad gäller text till gospelsånger är det väl inte så noga. Den hörs sällan i alla fall. Det viktigaste är väl att du kommer ihåg din stämma - jobbigt bara det utan noter. Du kan ju alltid sjunga "Halleluja" om du har glömt texten :-)...
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Den sista sången är en gospel och den har titeln "Go tell it on the mountain" så då vet du nog vilken det är. Annars måste du googla, för den är jättefin. Klart att den finns på Youtube, jag ska kolla själv.

Hoppas kunna få till en inspelning nu på fredag när vi ska sjunga på ett stort äldreboende. Kent brukar ta bra filmer, men den här gången var han borta på konferens. På fredag har han lovat att vara med och fota och filma.
Stor kram från Ingrid

Veiken sa...

Det här med baktakt är inte lätt, men min man kan svårt med det omvända av någon anledning!
Dina körmedlemmar får träna i reggaetakt!
Vilken härlig uppslutning ni hade till er kväll! Roligt! Kram

Eva Trillian sa...

En av alla trevliga jultillställningar som bevistas av sångglada körer runt om i landet :) Anar att det är givande att få vara med och leda entusiasterna :)

Musikanta sa...

Veiken:
Haha, det var verkligen ovanligt att din man har svårt för vanliga klappet på ettan. Jag tror jag får ta det lite långsammare när vi ska träna på att klappa i baktakt så småningom. Det går ju bara inte att sjunga en gospel och klappa takten på ettan :-)...

Det är inte slut än. I morgon kompar jag Benediktakören på Rebeckalogen och på fredag sjunger kören igen på ett äldreboende. Där blir det besök av Söderköpings Lucia också. Kul!
Kram från Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Hahaha, klappa i baktakt och sjunga samtidigt är inte det lättaste. Det finns ett roligt You-tube klipp där pianisten löser det hela, han vänder efter en halv takt och hokuspokus så klappar alla på 2-4 :-) Julfesten ser ut att ha gått suveränt. Härligt :-)

Hanneles bokparadis sa...

De var många glada!

Spanaren sa...

Så julmysigt ni skulle ha haft det!
Kul att se att så många herrar hade röda tröjor på *kul*
Vem är du på bilden med hela kören samlad? Du är duktig du *impad*
Tänk om du skulle spela upp en video med in kör på din blogg *men det har du redan gjort eller?* Ha en bra dag!
/kram

Margaretha sa...

Oj, nu blir jag verkligen sugen att börja i kör igen när jag läser det här. Och såg vilka julsånger ni valt.
Jag går och skrålar här hemma till julskivor men det är liksom inte riktigt samma sak :-)
Vilken fin blomgrupp du fick. Den var du säkert värd.
Ha en bra dag! Kram

Andra året i Hjo sa...

Trevligt med julmys och julkör. Om du vill förnya repertoaren till nästa jul får du ett förslag här https://www.youtube.com/watch?v=ChrudYTxuFI
Fast det blir nog lite väl...
Trevlig kväll!

Musikanta sa...

Anna:
Nej, det ska gudarna veta. De yngre av pensionärerna klarade det galant - men inte de äldre. Jag ska försöka ta reda på klippet.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Ja, det är en härligt känsla varje tisdag att träffa kören. Jag har ju haft kyrkokör tidigare i många år, men där var repertoaren så styrd. Här kan vi sjunga vad vi vill eller snarare vad JAG tycker är roligt att sjunga. Önskemål från kören tas naturligtvis upp också.
Kram

Musikanta sa...

Hannele:
Jag hoppas kunna lägga in en videosnutt från dagens begivenhet. Vi får se om det lyckas.
Kram

Musikanta sa...

Spanaren:
Här är jag inte med eftersom en i publiken tog kortet medan jag ackompanjerade. Idag ska vi sjunga på ett äldreboende och Kent (maken) ska vara med och fota. Förhoppningsvis blir det en videosnutt av det då.
Jag gillar herrar i röda tröjor också, och ska framför berömmet till berörda idag.
Kram

Musikanta sa...

Margaretha:
Det roliga med körer är ju att åldern t.ex. inte spelar någon som helst roll. Det är säkert 20 års skillnad på oss i kören trots att det egentligen är en ren pensionärskör.

Det är klart att du ska börja sjunga i kör igen - om inte annat än för att hålla rösten igång. Sen kommer man ju med på så mycket också som man annars aldrig skulle deltagit i.

Som jag sa, det finns ingenting så roligt för en körledare som när man får en ny medlem. Har hen dessutom sjungit i kör tidigare är man väldigt lycklig.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Ul*f Lu*ndell och jag är inte compatibla. Undantag är möjligen "Öppna landskap" även om hälften är stulet från "Hör hur västanvinden susar" och "Kärleken förde oss samman" som jag spelat ett antal gånger på bröllop.

Tack för länken, den sången kände jag inte till. Fin text. Men den är nog ingen körsång, eller? :-)
Ingrid

Spanaren sa...

Så kul då kommer det en vidosnutt snart *tack* Ta med en lucia också ;.)
/kram

Musikanta sa...

Spanaren:
Jag ska säga till maken på andra sidan väggen att han snabbar på med bilderna :-).
Kram