lördag 13 december 2014

1039 - Lördagstema Surrogat

Det är fortfarande Karin på Åland som håller i lördagstemana för december. Den här veckan lyder rubriken SURROGAT. Andra lördagsbloggare hittar man i högra marginalen på min blogg.

Jag funderade länge på vad jag skulle skriva om ämnet. Surrogatkaffe lockade inte och inte heller surrogatmödrar, som nog var det första jag tänkte på. Sen tittade jag på synonymerna till ordet och såg att det bland annat betydde ersättning och nödlösning. Och då fick jag en briljant idé att ersätta surrogattemat med just ett surrogat i betydelsen nödlösning eller substitut.

När jag igår funderade på vilket vidoklipp av Sankt Ragnhildskörens framträdande på serviceboendet Blå Porten i Söderköping som jag skulle lägga in på bloggen, bestämde jag mig slutligen för sista sången.Två videoklipp var lite för mycket, tyckte jag, även om kören var nyfikna på hur de såg ut och hur de sjöng. Efteråt ångrade jag mig lite eftersom det var klapp i baktakt (!) med i sången, men då var texten till videon redan skriven. Här kan man lyssna till den.

Så nu lägger jag in den andra videosnutten också som jag funderade på som ett surrogat för lördagstemat. Fiffigt, eller hur? Åke är det som ska föreställa Gunnar Wiklund i första versen när han läser den högt. Tyvärr "glömde" Åke bort att jag bett honom ta ett steg fram när han hade solo, så han är skymd nästan hela tiden. Men han hörs i alla fall.

"Lilla damkören" sjunger andra versen och "Lilla Damkören med Åke" är solister i tredje. Kent som filmade var lite skakig på handen i mitten och det tog en liten stund innan vi kom igång, men vad gör det. Vi är ju bara amatörer allihopa!Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad, med Sankt Ragnhildskören. Eftersom jag kompar kören på pianot kan jag tyvärr inte stå framför och dirigera. Jag tycker de klarar sig bra ändå! Underbart med damen till höger som sjunger med i alla refrängerna.

32 kommentarer:

Karin sa...

Jättefint surrogat! Och jag blir alltid lika imponerad och rörd när det sjungs på det här sättet. Och ännu mer, förstås, när barnbarnen är i farten. Som i går när två av barnbarnen (som är kusiner) var med på samma skolgård och sjöng luciasånger och mycket annat, klockrent, Mössens julafton, till exempel, alla verser.

Musikanta sa...

Barnbarnen är extra fint att lyssna på! Imponerad av att de kunde hela Mössens julafton - det är MÅNGA verser! Ser fram emot Lilla Akademiens julkonsert på torsdag då Casimir ska vara med och sjunga!
Ingrid

Spanaren sa...

Bra val! Njutbart och vackert både med klapp och sång. Tack för att jag fick se och lyssna på båda videosnuttarna. Bra läst och ja allt var bra! Tack!
Ha en bra dag/ kram

Pettas sa...

Ett surrogat helt i min stil, som jag tycker mycket om. Tack Ingrid, du fick till det på ett bra sätt!
God tredje advent!
kram

Barbro S sa...

Väldigt fint att se och lyssna på. Måste vara roligt att kunna sjunga i kör. Själv var jag med i "vi som inte kan sjunga-kören" ett tag:).

Hanneles bokparadis sa...

jag är duktig på att hitta ersättning, åker inte till affären för en enda sak...

Eleonora sa...

O vilken duktig kör och härligt komp! Amatörer i hela vårt land kan verkligen glädja många, många!

H a det gott och kram kram
från
Eleonora

Musikanta sa...

Spananaren:
Tack för din vänliga kommentar - den värmer!
Varm kram tillbaka.

Musikanta sa...

Pettas:
Bra att du inte tog illa upp att jag vinklade till det lite :-). Men det är så många som skrivit så bra om Surrogat så det gjorde nog inget.

Kram tillbaka från Ingrid

PS. Nästa lördagstema ska jag skriva mycket om men det kommer inte något inlägg förrän tidigast på måndag. Jag åker upp till Mälarhöjden på onsdag och åker inte hem förrän på måndag. Däruppe blir det inte tid till några inlägg...

Musikanta sa...

Barbro S:
Just "Vi som inte kan sjunga"-körer brukar var extra trevliga och bra! De flesta i min kör är ju mellan 70 och 80 (även några som är äldre) men det funkar bra ändå. Och sångglädjen är det inget fel på!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Inte heller vi åker till affären i onödan - det är en mil dit. Så visst finns det ersättning för det mesta - utom mjölk, det tycker jag är svårt.
Ingrid som undrar hur du gör för att blocka något här i kommentaren?

Ingrid sa...

Fiffigt tänkt! Och inget dåligt surrogat alls.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Roligt att du uppskattade mitt komp - jag tyckte det svängde ganska bra när jag hörde på videon :-).
Ja, vad vore vi utan amatörer!

Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på söndagen. Själv ska jag strax gå till kyrkan och repetera julvisor tillsammans med min saxofonist. Vi ska spela ihop på midnattssmässan på julafton.

Musikanta sa...

Ingrid:
Ville inte gärna avstå från temat ännu en gång så det fick bli den här nödlösningen. Förra veckan var jag ju hos barnbarnen och då blev det inga inlägg i bloggen...

Kram från Ingrid som strax ska gå iväg på barngruppernas avslutning i kyrkan- Luciatåg kanske :-)!

Tove Olberg sa...

Mitt i prick, surrogat för surrogatet!
Dessutom en skönsång med komp till mina tre tända ljus och lilla glöggmuggen och pepparkakan så här på 3.e adventssöndagen. Det tenderar gott liv det .. :)
Kompkram

Musikanta sa...

tove:
Tack för rolig och annorlunda kommentar som alltid! Mycket uppskattad.
Glöggen räckte bara till en halv liten mugg för oss båda idag så det får bli en tur till systemet i morgon...
Glöggkram

Veiken sa...

Härligt nu blev det samsång med kören, Min man är en duktig sångare, så nu fick ni en extra stämma från oss! Kram

Gerd ♥ sa...

Jättefin sång på videon! Ja, det är en sång man kommer väl ihåg. Min f.d. svärmor, hon bara ÄLSKADE Gunnar Wiklund.
Såg tanten som sjöng med så friskt ;) kul!
Ja, sång och musik ger massvis med glädje.
Ja, nu har jag gjort mitt för i år, det blev en luciakonsert med traditionella sånger och gospelandet återupptas i januari.
Ha en fin ny vecka, för nu har klockan slagit midnatt!
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Veiken:
Så härligt - finaste beröm man kan få! Synd att jag inte kunde höra er genom datorn :-)!
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Gerd!
Tack! Ska framföra berömmet till kören när vi ses igen i januari.
Såg inte tanten som sjöng med förrän jag själv tittade på videon. Visst är sånt kul!

Jag har lagt bort julpärmen och alla mina egna noter tills nästa år. Då måste jag väl förnya programmet tänker jag, men den dagen den sorgen (eller glädjen kanske hellre.)
Önskar dig också en fin vecka.

Själv åker jag upp till Stockholm på onsdag för att vara med på Lilla Akademiens julkonsert på torsdag där Casimir ska vara med och sjunga. Det ser jag fram emot.
Kram från Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Härligt med Vår lilla stad och Gunnar Wiklund. Jag hade ju samma sång i bloggen för ett tag sedan.
Trevlig måndagskväll!

Klimakteriehäxan sa...

Bra lösning!

Musikanta sa...

Hans:
Ska kika.
Ingrid

Musikanta sa...

Klimakaterihäxan:
:-).
Ingrid

Ailas sa...

Vilket underbart sätt att behandla surrogattemat. Det var så bra, att det inte ens är surrogat. :)
Du är överlag så påhittig när det gäller bra inlägg och det är alltid givande att titta in hos dig.

Nu måste väl denna nattuggla ge sig och försöka sova. Har haft otroligt dåliga nattvanor en tid. Ja, som du förstår, så följer det automatiskt dåliga förmiddagsvanor av sådant...

Natti-natti!
Kram

Musikanta sa...

Aila:
Det var ju mest en nödlösning (haha) eftersom jag inte hade lust att skriva om kaffe eller mödrar eller barkbröd. Roligt att du uppskattade det.

Det är rätt skönt att sova tills det är ljust ute - och det blir det ju inte förrän vid niotiden...

Kram från Ingrid

Ölandsvindar sa...

Åh, det är så härligt! Jag hade en musikcirkel en gång på långvården i Trosa.De flesta deltagarna var dementa så det fick bli på en väldigt enkel nivå. Men fantastiskt att se hur de som var allra sämst och inte ens visste vad de hette själva, började vifta med fötterna i takt i rullstolarna när jag spelade en visa av Evert Taube eller något annat som de kände igen(på grammofon alltså).
Kram /Kerstin

Andra året i Hjo sa...

Om du inte hittar. http://hanskhjo.blogspot.se/2014/11/isterband-i-var-lilla-stad.html
Nytt huvud - gillar färgerna här också. Har ni så fint i Söderköping?

Anonym sa...

Härlig sång, roligt att få lyssna till.
Ditt "surrogat tema" intressant och fint.
Dessutom fina bilder. Din man han kan han också.
Varm kram till dig från wiolettan.

Musikanta sa...

Kerstin:
Intressant det du skriver. Visst skänker musiken glädje i synnerhet åt sådana människor som du berättar om. I min kör sjunger jag också sådana sånger som jag vet att folk känner igen och tycker om. Vi sjunger ju ofta för äldre och då blir det många "gamla godingar".
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Tack för länken - visst kommer jag ihåg isterbanden men inte sången. Jag ska genast gå in och lyssna.

Söderköping är ju en mycket gammal stad så här finns mycket från den gamla stadskärnan bevarad. Åtminstone från 1700-talet - stan har ju brunnit en antal gånger. Men kyrkorna från 1100-talet har stått rycken.
Ingrid

Musikanta sa...

Wiolettan:
Jag är så glad att han är med på alla uppträdanden som han kan så jag kan få lite bilder och videosnuttar. Dels för att jag vet att kören tycker det är roligt att jag lägger ut här på bloggen, dels för att det är nyttigt att höra hur man låter och vad som man ska träna på.
Kram från Ingrid