tisdag 23 december 2014

1041 Lilla Akademiens julkonsert 2014

Har just kommit hem från några dagar i Mälarhöjden där jag träffat Mirrfamiljen och barnbarnen. Det blev mycket musik under dessa dagar. På torsdagen var Mirren och jag på den senare av Lilla Akademiens dubbla julkonserter klockan 19 i Immanuelskyrkan i Stockholm. Detta på grund av att skolan inte har någon tillräckligt stor sal att rymma så många åhörare i.


Den pampiga entrén till Immanuelskyrkan i Stockholm.  (Bilderna går att klicka större.)


Vi var inte ensamma på konserten...

Den första konserten började redan klockan 16.30 så det blev en lång dag för Casimir som skulle vara med och sjunga på båda konserterna. På söndagen kom Kent upp och vi gick tillsammans med Mirrmaken till Salems kyrka där Mirren sjunger med i kören Cantate.

Casimir, mitt äldsta av de yngsta barnbarnen går i ettan på LA och förskoleklassen och hans klass skulle vara tärnor och stjärngossar i det inledande luciatåget. Sångerna de skulle sjunga var förutom Luciavisan bland annat Staffansvisan och Tomtarnas julnatt, bara den sistnämnda har åtta verser som alla skulle kunna utantill.


Casimir till höger tar lite ledigt mellan konserterna tillsammans med sin kompis. Här hade inte stjärngossarna några mössor förmodligen för att de skulle skymma barnen som stod bakom. Skönt det eftersom det alltid är krångligt med sådana. Däremot var det påbjudet gröna band på kragarna på deras skjortor.

Lilla Akademien är ju främst en instrumentalskola - alla elever måste spela minst ett instrument. De flesta brukar välja ytterligare ett när de kommer upp i årskurs 4. Men man har också körsång på schemat och resultatet av dessa lektioner visade man upp här på julkonserten där det instrumentala inslaget för ovanlighetens skull var ganska litet.


En stråkkvartett av äldre elever ackompanjerade de allra yngsta elevernas sånger.Årskurs 2 och 3 väntar på att luciatåget ska börja. Sen ska de också gå fram och ställa upp sig och sjunga några sånger tillsammans med de andra.


Det var svårt att ta bilder eftersom det var så mörkt. Här får man i alla fall en hum om hur vacker denna kyrka är. ALLA eleverna på skolan deltog på något sätt i konserten.

Det är svårt att sovra bland alla fina körsånger som framfördes men till slut fastnade jag för Otto Olssons Advent, som den stora kören sjöng. Helt fantastiskt i mitt tycke. Här nedan kommer min egen inspelning av denna sång. Jag kan lova att det lät ännu bättre i verkligheten. Sången ackompanjerades av en elev som visade sig vara en fantastisk organist i Toccata av Boëllman.


Naturligtvis måste jag även ha med något som Casimir var med och sjöng i. Det får bli Staffansvisan som sjöngs mycket energiskt av förskoleklassen och årskurs 1.

15 kommentarer:

Ingrid sa...

Tittade in för att önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Jag ser att du har haft en härlig helg i musikens tecken. Jag förstår att det är väldigt roligt att Casimir också är så musikalisk.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det blev lite fel på Advent( prinsessans Estelles dop kom samtidigt) så jag fick ta bort videon och lägga in den igen. Nu är det OK om du vill lyssna på den.

Min julhelg går också helt i musikens tecken. Jag spelar på två julböner i morgon, på julnattsmässan i Mogata och på julottan i en kyrka på Vikbolandet. Först på Annandagen träffar jag barn och barnbarn. Men jag tycker det är roligare än att fira sedvanlig jul så det gör ingenting alls. Dessutom blir det mycket billigare :-).

Alla tre av de yngsta barnbarnen är mycket musikaliska, nu väntar inträdesprov för Caspar till våren till LA. Han spelar ju redan tvärflöjt så vi hoppas det går vägen.

Tack för julhälsning! Jag önskar dig också en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.
Julkram från Ingrid

Eva Trillian sa...

Stämningsfullt :)
Önskar dig en riktigt God Jul, julböner, mässa, otta och allt :)

Hanneles bokparadis sa...

Tack för fin konsert!

Bloggblad sa...

Advent lät himla snyggt och rent. Och inga noter... Vi har sjungit den sedan innan de där körsångarna föddes, men vi har noter allihop...
Barnens röster lät ljuvligt klara och rena!
Hann du njuta om du filmade alltihop? Jag brukar bara filma lite kort och sen njuta till resten.

Anonym sa...

Det är så vackert och stämmningsfullt med kör och julsång.
Roligt att se dina fina bilder ifrån kyrkan och körerna.
Vill önska dig en riktigt GOD JUL.
Varm julkram från wiolettan.

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Önskar dig det samma!
Kram från Ingrid som har en mässa och en julotta kvar.

Musikanta sa...

Hannele:
Roligt att du uppskattade klippet.
Ha en skön fortsättning på julen önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag njuter efteråt när jag ser på klippen. Kommer ihåg hur det lät i verkligheten.
Advent är nog den mest misshandlade julsången som finns, därför tyckte jag det var extra kul att lägga in det här perfekta framträdandet. Orgeln var inte så högröstad i verkligheten som den blev på klippet.
56 barn under 8 år som sjunger rent - en upplevelse!
Jag visste ju inte hur filmerna skulle bli så därför filmade jag ganska mycket.
Ha en god fortsättning på julen! Jag har faktiskt tagit mig samman och kokat risgrynsgröt.

Musikanta sa...

Wiolettan:
Det var en fantastisk kyrka - synd att det var så mörkt, det gick knappast att ta några bilder. Även akustiken var fin - inga dynor på bänkarna där inte.
Jag önskar dig en god fortsättning på julen.
Varm julkram tillbaka från Ingrid.

Andra året i Hjo sa...

Det är härligt att höra när barnen sjunger! Minns skolavslutningarna i Annedalskyrkan.
God fortsättning på julen!

Anna/notonmusic sa...

Hahaha, underbar Staffansvisa! Vilken energi! Och vilka fina gröna kragar. Vad roligt det måste vara att följa dina barnbarn i musiken :-)

Musikanta sa...

Hans:
Visst är det. Och de här barnen sjunger dessutom rent - ett extra plus :-).
Önskar dig också en god fortsättning på julen och ett Gott Nytt År.
Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Du må tro Mirren hade ett pill med att sy dit kantbandet.
Det är fantastiskt att få vara med om alla konserter på LA. Och det är jätteroligt att Casimir kom in där. Caspar, lillebror, ska pröva in till LA i vår och eventuellt börja förskoleklass till hösten om han kommer in. Så då får jag två stycken att följa.
Kram från Ingrid

Veiken sa...

När jag var barn så var det självskrivet massor av musik på julen. Alla mina fastrar och farbröder, inklusive min pappa, hanterade olika instrument. Det var musik före under och efter maten hemma hos farmor och farfar! Jag saknar det, men alla är nu borta och vi har nya traditioner!
Kören låter verkligen mäktig i kyrkan.
Tack för en fin stund! God Fortsättning och en stor kram!