torsdag 11 december 2014

1038 Modet i december 1936

Bland mina nyligen inköpta Allers mönstertidningar hittade jag en från 1936. Den var dessutom utgiven samma år i december och lanserades som "Stort Lucianummer". Det passade alltså bra att dela med sig lite av innehållet idag två dagar före Lucia. Det var så här min mamma skulle se ut det året jag föddes.

 
Omslaget från Lucianumret 24 1936. Den eleganta kvinnan hade ofta en cigarett i handen som modellen till höger. (Bilderna går att klicka större.)Lustigt att varken det ena eller det andra mönstret kunde erhållas i storlek 36 eller 38!

I oktober skrev jag ett inlägg om en Allers mönstertidning från 1931. Här kan man läsa det. Där har jag också länkat till Lars-Erik Liljeqvists fina artikel om gamla veckotidningar. Så här skrev han om Allers Mönstertidning:

"Det finns också en Allers Mönster-tidning. Det är ingen bilaga till Allers, vilket många tycks tro, utan en helt självständig tidning, och dessutom ännu äldre. Den började utkomma redan 1874. Eftersom den har till huvuduppgift att vara tidtypisk i mode duger vissa häften bra som dekoration i glas och ram, särskilt de från tidigt 20-tal, men även vissa häften upp i 30-talet slår an..."


Den mindre texten, som kan vara svår att läsa, lyder så här: "62421 visar den moderna silhuetten - den halvlånga kasacken med tättåtsittande klänningsliv, struttande skört och ärmar med stor vidd vid axeln och smala nedtill samt plisserad krage."

Om man jämför detta med 20-talsmodet tycker jag det verkar som man har mer tyg i sina klänningar nu 1936. Bylsiga ärmar var ju något man aldrig såg tio år tidigare. Och klänningarna var oftast raka då, inte insvängda i midjan som här. Inga puffärmar heller på 20-talet...


Viktigt var att man var rätt klädd när man skulle ut och resa. Jag undrar vad dåtidens kvinnor skulle tyckt om dagens mor- och farmödrar på resa klädda i jeans och täckjackor?


Hemma skulle man vara klädd ungefär som när man gick bort till vardags. Klänningen till vänster kan man ju ha såväl hemma som borta, står det i texten. Rätt kul när jag tänker på att min mamma alltid klädde sig i snygg klänning och högklackade skor varje dag - även när hon var över 90. Jag såg henne aldrig i en morgonrock och inte i en städrock heller för den delen eftersom hon alltid hade städhjälp hemma. En speciell städrock var annars ett nödvändigt komplement för en husmor före damjeansens intåg i slutet på 50-talet.


I Lusses Spår lyder rubriken över två sidor av tidningen. Lucian överst till höger har hela 175 cm långt hår, vilket tidningen (och även jag) tycker är anmärkningsvärt. Längst ner till vänster är det en bild på en lastbåt som kommer med apelsiner. När jag växte upp fick man bara apelsiner till jul. Numera sitter väl inte flickor och förpackar marsipangrisar utan det görs maskinellt?


Traditionen att lussa på sjukhus och äldreboende är gammal och håller i sig än. Sankt Ragnhildskören ska sjunga i morgon på Blå Porten, ett äldreboende i Söderköping. Innan vi ska sjunga ska Söderköpings Lucia komma dit och lussa. Julskyltningen lockar också -  då som nu - barn och vuxna. Mer sällsynt är kanske att se en släde med julveden.

Till slut hittade jag en artikel "Sankta Lucia - ljusbärarinna" som kanske kan vara rolig att läsa. En del känner man igen men en del var helt nytt för mig. På den tiden hade det nog varit helt otänkbart att en pojke skulle kunnat bli Lucia. 

12 kommentarer:

Eleonora sa...

Tjusigt inlägg.

Min mor bar väl liknande kläder vid den här tidpunkten också. Tjusiga damer måste jag säga och flotta, välarbetade kläder.

Ha det gott och stor kram från
Eleonora

Hannele sa...

Bara sätta i gång och sy!

Gunnel sa...

En del av det gamla modet var inte så tokigt. Trender kommer ju igen med några års mellanrum. Det måste ha varit en väldigt lång Lucia också om hennes hår var 175cm, för det ser knappast ut som det räcker till golvet. Ha det bra.

Musikanta sa...

Eleonora:
Det är ju tecknade damer, dem kan man ju rita hur tjusiga som helst. De modeller som ibland förekommer på bild ur verkligheten är betydligt tjockare :-).
Önskar dig en skön helg!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Ja visst, haha!
Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag håller med dig - men det står faktiskt 175 cm :-). Det verkar som om det räckte en bit nedanför knäna i alla fall. Men hon var nog inte ens så lång. Kanske det hade blivit en etta för mycket.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön helg.

Spanaren sa...

Njuter och njuter av ditt fina inlägg sen förr. Tusen tack för det :-)
Ha en bra dag/ kram

Annika sa...

Ja, gammalt mode är det alltid kul att ta sig en titt på.
Tycker 30-talsmodet var tjusigt, och 40-talets ännu tjusigare.
Du, det där med Nissen på Hyllan på min blogg. Det finns en Nissa också. Det var dumt av mig att inte skriva det. Men bägge könen finns representerade, precis som det ska vara :-)
Och kvinnan, hon är rik idag!
Njut av lucia imorrn, en dag jag saknar så det gör ONT!!!
Kramar!!

Musikanta sa...

Spanaren:
Tack för rar kommentar - den värmer!
Kram från Ingrid som önskar dig en skön helg.

Musikanta sa...

Annika:
Haha, det är klart att du har en nissa också. Du är ju den som verkligen är för jämställdhet, även i tomtevärlden.

För mig är Lucia och har varit mest jobb. Men idag var det Söderköpings Lucia som underhöll på äldreboendet Blå Porten i Söderköping och det var flickor från musikklasserna i S-ng. Mycket välsjungande - några melodier hade jag inte ens hört tidigare! Så det var trevligt att lyssna på.

Sen sjöng vår Sankt Ragnhildskör och det gick jättebra idag också!

Stor kram från Ingrid

Krönikören sa...

Väldigt snygga klänningar! Ser ut som filmstjärnor hela högen. Men inte är de några 40:or inte. Skrattar åt "vardagstrivsamt" hehe.

Tack! För ganska länge sedan använde jag ordet eftermiddagsklänning här http://lottamodin.se/2011/08/obekanta-ord/#comments, utan att veta om ordet ens finns . Och det gör det!

Det är första gången jag är här hos dig. Är det du som har målat tavlan som är i headern? Den är superfin!

Musikanta sa...

Krönikören:
Varmt välkommen till min blogg! Roligt att du hittade hit.
Har varit inne och kikat lite på din blogg - verkar väldigt trevlig och intressant. Lägger gärna till den i min blogglista om du inte har något emot den.
Headern är en tavla från Menton som jag målade förra året.
Ingrid