söndag 28 december 2014

1043 Lördagstema - I handen

Alla som följt min blogg vet att ett av mina stora intressen är illustratörer. Det var egentligen därför jag började samla på gamla Bonniers Veckotidningar vars omslag alla pryddes av den tidens bästa konstnärer och illustratörer, om man nu kan skilja på dessa kategorier. Det tog många år innan fotot ersatte det tecknade och målade omslaget.


I den här boken finns det mesta att läsa om julen och alla traditionerna kring denna. (Bilderna går att klicka större.)

Så det var ett lätt beslut för mig när vår lilla grannflicka Ida kom in med sin jultidningslista någon gång i augusti eller september. Där fanns nämligen den lilla boken, Jul med Jenny Nyström med text av Jan Öjvind Swahn, att inhandla. Så några dagar före jul fick jag denna lilla pärla i min hand. (Om den fina konstnären och illustratören Jenny Nyström har jag skrivit ett inlägg här när lördagstemat var Rim och Ramsor.)

Här är det digra innehållet i den lilla boken. Kanske något att satsa på tills nästa år?


För att få en uppfattning om hur texten och bilderna ser ut, lägger jag ut några sidor på bloggen.


Denna bild är tydligen en detalj från en bonad, som hon också skapade förutom alla tusentals julkort.     
Att hon verkligen var en duktig konstnär tycker jag att nedanstående bild illustrerar.


24 kommentarer:

cissi sa...

Själv tror jag nog mer på gårdstomten än på jultomten!
Hoppas du mår bättre nu och får ett riktigt gott slut på det gamla året!! Kram

Musikanta sa...

cissi:
Jag tror nog mer på änglar än på tomtar. Men de här små tomtarna fick jag mycket av när jag var liten eftersom min farfar läste många sagor om dessa, bl.a. Lille Viggs julafton. I de sagorna var alla tomtarna små och grå.
Kram tillbaka och Gott Nytt År så småningom.

Tove Olberg sa...

Finemang så jag fick läsa här; tomte eller ängel?? Hm ja, då blir nog de bevingade närmast, de finns ju hela året, tomten är spännande den med, så där en gång per år.

olgakatt sa...

Det är intressant med likhet/skillnad mellan konstnär och illustratör. En god vän som var brittisk konstnär fick en gång se ett träsnitt vi har av Sven Olov Ehrén och utbrast att han var ju ingen konstnär, BARA en duktig illustratör. Han lovade gräla på honom nästa gång de sågs på Operakällaren för den "dåliga" bilden. Men samma konstnär tyckte att jag skulle skämmas att ha en så ful tekanna som den Stig Lindberg-kanna vi då hade. Så hans omdöme var inte riktigt det samma som mitt. Men vi hade alltid väldigt roligt ihop och vi har flera fina verk av honom.
Tråkigt nog slogs tekannan sönder efter att tillverkningen upphört av Terma-servisen.

Spanaren sa...

Finns denna bok med nästa år så ska jag köpa den. Vilken skatt att få äga den bok med sina fina bilder. Tack återigen för ett trevligt inlägg. Bra att du ska gå till doktorn. Var rädd om dig vännen/ kram

Eva Trillian sa...

Det är inte många konstnärer som illustrerar julens olika delar så som Jenny Nyström gjorde - hennes bilder ÄR jul!
Önskar dig ett Gott Slut på 2014 :)

Eleonora sa...

Vad glad man blir av att se en så välarbetad tidning och med så skiftande innehåll vad beträffar stil och färgsatta sidor! Förstår varför du har sparat dessa tidskrifter och att dom fortfarande ger glädje och ny syn på utförandet.

Ha det gott och hoppas att du mår bättre nu. Stor "sista"-året kram från din tillgivna vän
Eleonora

Maggan sa...

Hej Ingrid! Jag är också förtjust i vackra illustrationer. De gör mig glad. Illustration eller konst, skillnaden är nog marginell.

Kommer du ihåg danska Christels bilder från -60talet?

Hoppas också att du är bättre nu!
Kram från en hostig Maggan

Musikanta sa...

Tove:
Vem vet, det kanske finns någon liten tomte här i närheten. Man ska aldrig vara säker :-).
Kram


Musikanta sa...

Olgakatt:
Vem som helst kan kalla sig "konstnär" nu för tiden men "illustratör" måste man vara yrkesskicklig för att bli. Det är klart att en duktig illustratör också är en duktig konstnär, det tycker åtminstone jag.
Den enda skillnaden som jag ser det är att konstnären målar lite hur hen vill men att illustratören ska illustrera något som är givet. Men varför man skulle vara mindre konstnär för det begriper jag inte.
Synd på Stig Lindbergkannan, kan du inte hitta en ny på nätet?

Ingrid som just har fått penicillin för lunginflammation (!).

Musikanta sa...

Spanaren:
Ja, det är en liten fin bok där man får reda på det mesta om julen. Jag har aldrig sett den förr i någon jultidningslista, den är tydligen tryckt i år.
Men den finns säkert att köpa på nätet också.
Kom iväg till doktorn idag som konstaterade lunginflammation. Så det blev antibiotika direkt.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Jenny Nyström har en gedigen utbildning på Konstakademien bakom sig, så visst är hon en riktig konstnär också. Sen att det inte var riktigt fint det hon gjorde och att hon tjänade pengar på det gjorde henne väl mindre värd, antar jag. Som Elsa Beskow, vars originalmålningar/bilder numera betingar höga priser på konstmarknaden.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag har just talat om för bloggvännerna att jag har fått penicillin för lunginflammation idag (!). Den har väl inte gått så långt förhoppningsvis för jag är ganska pigg och har inte haft särskilt ont i bröstet.

Det var nära att jag inte kom iväg idag till doktorn idag eftersom det var 18 grader kallt här hemma och det var svårt att värma upp bilen.

Så nu ska jag bara bli bättre.
Jag önskar dig allt gott för det nya året!
Varm kram från vännen Ingrid.

Musikanta sa...

Maggan:
OM jag kommer ihåg Christels bilder!!! Jag älskade dem. Tänk om jag hade sparat mina gamla Damernas Värld och Femina från den tiden!
För mig är alltid en bra illustratör en bra konstnär också. Jag gör ingen skillnad på det mer än att, som jag skrev i en kommentar, konstnär kan vem som helst kalla sig men som illustratör måste man vara yrkesskicklig också.
Kram från Ingrid

Pysseliten sa...

Åh, vilken fin bok! Och vilket bra tips! Jag köper av barn som ringer på dörren nästan oavsett vad det är. Till undantagen hör just jultidningar. Jag får helt enkelt tänka om där och ta mej tid och titta vad det är som erbjuds. Själv sålde jag cocosbollar när jag var liten, vilket var ett jäkla slit för några få kronor.

Veiken sa...

Underbart med dessa gamla texter och bilder. Kan det bero på att man mer eller mindre vuxit upp med dom?
Svar: Är man utbildad frisör så är man! :) Kram

Pettas sa...

En fin bok som du hade i handen!
Fortfarande fängslar tomtarna från den tiden oss, även om man inte tror lika mycket på dem nu, som man kanske gjorde då.
Skönt att du har fått "meducin". Ta det lugnt om du kan och vila dig friskare.
Nyårskram!

Karin sa...

Fin bok! Och Jan Öjvind Swahn kan ju det där med våra traditioner. Hoppas det kommer flera sådana pärlor i det annars lite torftiga utbud som skolbarnen brukar sälja. Jag våndades i många år när jag skulle försöka hitta något att köpa av vår trevliga grannpojke på landet. Idag är han nästan två meter lång och har körkort, så nu ägnar han sig åt annat och jag slipper köpa konstiga publikationer bara för att jag gillar honom.

Musikanta sa...

Pysseliten:
Jag avskydde också att sälja saker som t.ex. majblommor när jag var liten. Jultidningar köper jag alltid av grannbarnen - de är inte så många och för det mesta bara av en årgång av dem. Det fanns faktiskt en hel del bra saker denna gång. Och så blir de ju så glada och nöjda!
Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Jag vet ju att du är utbildad frisör men han blev ju väldigt söt med den nya frisyren i alla fall. Och säkert nöjd själv, eller?
Ja, jag tror att man tycker om de här illustrationerna just därför att de har varit med en sedan barndomen.
Kram

Musikanta sa...

Pettas:
Jag har blivit mycket bättre bara på några dagar sedan jag fick antibiotika. Helt underbart - förr var ju lunginflammation en dödlig sjukdom för de flesta. Det är mycket man har att vara tacksam för - att man lever i den här tiden.
Nyårskram tillbaka!

Musikanta sa...

Karin:
Som jag skrev i en kommentar, i år var det ovanligt många bra saker som man kunde köpa. Kanske att det var någon annan firma än det brukar vara. Köpte ett roligt Rimmemo också med versaler som jag ska pröva nästa gång med Casimir.
Visst är det så att jag nästan MÅSTE köpa något av min lilla grannflicka. Dels för att jag inte kan se henne så besviken, dels för att hålla sig god vän med grannfamiljen i övrigt. Och nya barn är ständigt på gång i grannområdet så det blir nya publikationer så länge vi bor här :-)
Ingrid

Anki sa...

Vilken underbar bok!
Krya på dig!
Gott Nytt År!

Musikanta sa...

anki:
Ja, för en gångs skull blev det en vinstlott när det gäller "jultidningarna". Jag är jätteglad för boken, kan berätta lite mer om julen för barnbarnen nästa år.
Kram och god fortsättning på det nya året!