tisdag 14 juni 2016

1289 Inför födelsedagen på söndag

På söndag fyller jag 80 år. Jag försöker smaka på det men det känns fortfarande konstigt. Är jag verkligen så uråldrig? Vart har åren tagit vägen och hur länge till får man vara kvar i detta härliga livet? Det kan inte hjälpas att tiden statistiskt krymper hela tiden - jag försöker trösta mig med att min mamma blev 95 och min moster 101 och ett halvt.


Min moster Ulla till vänster och mamma Mimmi till höger. De var de allra bästa vänner genom hela livet och ringde varandra varje dag. Ulla blev nästan blind med tiden, men spelade fortfarande piano på gehör. Kent tog bilden. (Bilderna går att klicka större.)

Det hjälper inte - det är bara att inse att man inte har så lång tid kvar att leva. Klockan tickar hela tiden - man planerar in saker och skriver upp i almanackan och det verkar långt fram i tiden när man gör det, och vips är man där och förbi.

Men man får ta dagen som den kommer och njuta av varje dag som man är frisk och kan röra sig obehindrat. Åtminstone relativt. Jobbigare att ta upp saker från golvet än förr och jag sitter gärna när jag stryker. Vem stryker numera förresten? Inte skjortor i alla fall. Jag får bannor av Mirren för att jag gör det. Men jag har strukit skjortor i nästan 60 år utom under en period i mitt liv när jag var ensamstående mamma. Jag är rätt glad över att jag har någon att stryka skjortor åt.

Det ska bara bli ett litet och enkelt kalas med barn och barnbarn med respektive. Jag har ju två kullar med barnbarn om man kan uttrycka det så. Tre vuxna med flick- och pojkvänner samt tre som är åtta, sex och fyra år. Det är dem som jag träffar mest och som är en ständig källa till inlägg här på bloggen. Det ska bli väldigt roligt att få träffa dem alla tillsammans, det är inte så ofta som det händer eftersom vi bor på olika ställen med mer eller mindre långa avstånd emellan.


De yngsta barnbarnen, Casimir, Caspar och Clarissa tar det lugnt före middagen.

Något som är bra med kalas är att man får huset städat. Jag började redan i måndags med att städa vardagsrummet, som inte blivit städat sen förra året. (Jag talar inte om när, ingen skulle tro det...) Vi har ett relativt stort hus och i vardagsrummet är vi sällan. Det är bara jag som övar på flygeln därinne. Teve ser vi för det mesta på datorn.

Har vi barnen eller goda vänner på besök sitter vi alltid i köket. Här ute på landet är det ju heller ingen trafik som smutsar ner och förutom lite spindelväv i hörnen var det nästan inget damm alls i rummet. Även de stora fönstren tvättade jag med hjälp av den batteridrivna fönstertvättaren - en verkligt god investering.


Orkidén till vänster lär nog inte blomma om en tredje gång så den kommer att få sin sista vila på komposthögen i morgon.

Så nu skiner och blänker det därinne. Ateljén i gästrummet ska in i garaget och det är iordninggjort och sängarna bäddade med rena lakan. Även vår sängkammare har jag storstädat idag - det kan ju vara så att någon förirrar sig ditin. Badrummet får anstå tills på lördag och även köksavdelningen.


Den här kärlekspelargonen fick jag som avslutningspresent av min kör. Den ska hängas upp efter vattning.

Kent har klippt ner allt som växt sig högt under staketet och klippt gräset. Förra veckan rensade vi mellan plattorna på innergården, förhoppningsvis håller ogräset sig därifrån tills på söndag. Sen får det växa fritt.


Potatisen har också växt till sig. Undrar bara när det är dags att skörda - om det nu blir något alls.

Egentligen bryr ju sig ingen om hur det ser ut, men det är rätt skönt att få det gjort. Det blir buffé som vanligt - lite lax och kallskuret, ostbricka och några pajer. Köttbullar till barnen. Kent ska göra en potatisgratäng till sig, Mirren och Casimir som också är vegetarianer så ingen behöver vara hungrig. Det brukar bli mycket mat över - bättre det än tvärtom. Vin för dem som vill och onyttig läsk till de andra eller druvsaft. Nu ska jag sätta igång och göra två purjolökspajer medan Kent tittar på första matchen idag. Den som går senare ikväll ska jag också se. Min idol Ronaldo är ju med!

25 kommentarer:

Pettas sa...

Så är det, tiden går och vi med den, men hur som helst Ingrid, så ser du mycket yngre ut än vad du påstår att du blir. Du har ju goda gener, så det är säkert en anledning.
Potatisen kan du skörda när den blommar, då finns säkert knölar i krukan.
Jag hoppas att din födelsedag blir precis så där fin som födelsedagar ska vara när de är som allra bäst.
Varm kram!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Man är så gammal som man är oavsett hur man ser ut. Men jag får hoppas på att det goda generna gör att jag får hänga med ett tag till. Det är ju spännande med de små barnbarnen att se hur det kommer att gå för dem.
Tack för tipset med potatisen. Hade ingen aning om när potatisen kunde vara färdig. Men man kanske ska vänta tills det har blommat över, eller?
Varm kram tillbaka och hälsa Uffe också.

Maggan sa...

Gratulerar på förhand, Ingrid! Jag känner igen mig. Håller på med samma sysslor men i mindre skala. Jag fyller 65 på lördag och på söndag kommer "barnen". Ha en trevlig helg, det ska jag ha! Kram, Maggan

Anki sa...

Åren går såå fort ... svårt att fatta - men en sak är säker - hade du inte skrivit ut hur mycket du fyller skulle jag absolut inte tro att det är så mycket! Du ser mycket yngre ut!
Önskar dig en fin Födelsedag ... Stort Grattis i förskott!
Kram

Musikanta sa...

Maggan:
Ja, man vill ju ha det lite fint när det kommer gäster även om de inte bryr sig ett dugg om det är städat eller inte. Jag får gratta dig på förhand också. Visst är det roligt när "barnen" kommer och hälsar på!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Tack Anki! När man är så gammal som man är men man kan ju alltid försöka piffa upp sig. I synnerhet inför fotografen som oftast är Kent. De små barnbarnen hjälper också till att hålla en igång. Liksom friluftsgudstjänsterna på sommaren.
Kram tillbaka från Ingrid

Tredje året i Hjo sa...

Ronaldo är förstås en väldigt duktig fotbollsspelare, men slår ut med armarna för mycket. Åtminstone igår. Jag tror du ska låta potatisen stå ett tag. Och du ska ha ett stort grattis på 80-årsdagen!

olgakatt sa...

Grattis till din födelsedag!
Visst är det bra med gäster ibland så att man får en anledning att städa;)
F ö är man inte äldre än man känner sig!

Musikanta sa...

Hans:
Har inte tänkt på armarna - lätt att klippa till någon annan eller bollen i värsta fall. Men han är ju så snygg så att jag har inte tänkt på det. Tur att man inte är 50 år yngre...
Varmt tack för grattishälsning!
Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tack för grattishälsning! Det känns skönt när städningen äntligen blir av.
När det gäller åldern känner jag mig ungefär som vanligt. Som min mamma sa när folk frågade hur det kändes att vara 95 år: "Jag är ju samma människa inuti." Lite klokare har man kanske blivit med åren - men inte mycket.
Ingrid

Musikanta sa...

Hans igen:
Tack för tipset med potatisen - då behöver jag inte ha någon brådska.

Karin sa...

Åh, härligt med kalas och visst svindlar tiden iväg ofattbart fort, men jag vet att du är väldigt bra att ta tillvara alla stunder. Och med de generna kommer du att räcka länge än!

Grattis på födelsedagen – önskar dig allt gott och ett riktigt fint kalasväder!

Ingrid sa...

Visst är det hemskt vad tiden går och inte kan man tro att man är så gammal som det står i kyrkboken. Men jag hävdar att man är så gammal som man känner sig och jag känner mig absolut inte som snart 76. Fast visst får jag erkänna att kroppen börjar säga ifrån. Det märks minsann att man inte är tjugo längre.
Jag önskar dig en riktigt härlig 80-årsdag tillsammans med dina nära och kära.
Varm kram till dig Ingrid!
/Ingrid

Musikanta sa...

karin:
Tack för grattishälsning! Jag har ju så mycket omkring mig att tiden bara flyger iväg. Jag känner med Jan Malmsjö att jag vill stoppa världen och kliva av ett tag. Men man får ta en dag i sänder och vara glad över att man är frisk och har trevligt.
Vädret blir vad det blir - inte mycket att göra åt. Förhoppningsvis blir det uppehållsväder i alla fall så vi kan sitta ute och äta.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Visst är det väl konstigt - när man var ung tyckte man att 80 år var fruktansvärt gammalt. Det enda som jag riktigt märker på att jag är gammal är att alla numera är så väldigt unga. Läkare, journalister, lärare etc.etc. För att inte tala om programledare på TV. Det är då man inser att det inte är de som är så unga utan att det är jag som är så gammal i jämförelse, haha.
Det ska bli roligt att träffa sina nära och kära - det räcker med den uppvaktningen!
Varm kram tillbaka från Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Åldern är som den är, men visst häpnar man ibland över sig själv!! Hur blev det så här - redan!
Det är så fint att läsa om din "andra barnbarnskull", och visst är kalas, överhuvudtaget gäster, bra för husets städning. :)

Annika sa...

Du måste väl ändå vara en av de aktivaste och mest engagerade 80-åringarna som finns därute. Grattis på födelsedagen! Förstår att det kan kännas ambivalent med tiden som bara går och går. Å andra sidan betyder ju det att du har roligt och mycket som berikar. Jag har känt 80-åringar (och till och med 70-åringar) som liksom tyckte att allt blivit meningslöst, deras älskade och vänner var borta och mest satt de och väntade på att det skulle vara över. Med dig känns det som om du fortfarande har massor på gång som du verkligen gläder dig åt - både med folk du älskar, konstnärligt och med skrivande och musik. DET tror jag gör att du verkar och känner dig yngre än du är. Hoppas kalaset blir lyckat - det låter som ni kommer få trevligt.
Kram

Musikanta sa...

Berit:
Roligt att du gillar barnbarnsinläggen! Det är ju så mycket som händer med och omkring dem och jag kommer ju ut på så många äventyr på grund av dem som jag helt enkelt måste skriva om. Kanske det kan vara roligt också att läsa för dem när de blir stora och jag inte finns mer.
Bra med gäster, men inte för ofta. Nu är snart (nästan) hela huset rent i alla fall och det händer inte så ofta.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika CA:
Jag när nog i alla fall en av de mest aktiva bloggande 80-åringarna i alla fall. Vi är tyvärr inte så många har det visat sig. Jag öppnade ju en FB-grupp med 30-talister men den är mycket sparsamt besökt. 40-talistgruppen är mycket större. Synd att det inte är fler äldre som skaffar sig datorer och lär sig - det hade kanske varit en tröst i ensamheten för många.

Jag har ju fått en andra liv genom att jag blev mamma vid 41 års ålder då mina andra barnbarn nästan alla var tonåringar. Och blev plötsligt småbarnsamormor igen efter ett tag. Finns nog ingenting som håller en så ung som det. Sen är min man 9 år yngre också och i full gång, så jag kan helt enkelt inte lägga av! Och det har jag ingen tanke på så roligt som jag har det just nu. Men kören bestämde jag mig för att sluta med - vill inte vara bunden längre. Och så ska man sluta när det är som bäst!
Kram tillbaka från Ingrid

Eleonora sa...

Sluta larva dig. Du är UNG SÖT OCH VACKER!! Om åren går så syns det inte på din utsida och insidan är ju verkligen ung o vacker!
Tänkte inte gratta dig förrän på söndagen egentligen, men eftersom jag ser att flera här ovan har gjort det - då gör även jag det. Alltså varmaste födelsedagskramar får du från mig och kanske mer påtagligt på fredag. Att fylla en söndag låter sig inte göras i alla avseenden.

Du har då jobbat på med hemmet ser jag här, för att kunna ta emot de nära och kära. Det kommer att bli en fin, exclusiv och intim fest - det hör jag.

Sköt om dig och allt gott inför högtidsdagen.
Många kramar från
Kerstin (Eleonora)

Veiken sa...

Tiden går fort och man blir lika överraskad varje gång an tänker på var alla åren har tagit vägen!
Du ska veta att jag stryker det mesta. Inte strumor eller kalsonger, men resten för en duvning av strykjärnet. Jag tycker det är så skönt med nystruket! Kram och GRATTIS i förskott!

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för grattiskramarna! Jag tar med mig dem till söndag också. Du vet ju själv att man inte blir så annorlunda bara för att man fyller 80. Man är ju precis som vanligt. Kanske lite (inte så lite förresten) stelare i kroppen. Jag ska försöka med lite morgongymnastik efter födelsedagen har jag tänkt. Fingrarna är som väl helt rörliga ännu. Men det beror ju på träning!
Man får ju försöka piffa upp sig lite - kan ju inte ge upp helt. Det finns ju lite hjälp att få inom kosmetikabranschen som väl är! Åtminstone när man vet att man ska fotas...
Många varma kramar tillbaka från vännen Ingrid.

Musikanta sa...

Veiken:
Du har så rätt i att tiden bara flyger iväg. Det som man trodde hände bara för ett par år sedan gjorde det kanske för tio år sen!
Bra att veta att någon mer än jag stryker - och manglar? Finns väl inget härligare än att lägga sig i ett par nymanglade lakan. Jag tycker inte att det är särskilt tråkigt heller att stryka. Mina barstolar passar också perfekt till strykbrädan så att jag kan sitta och stryka - en klar fördel.
Tack för grattiskramarna i förskott!
Krama tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Vad roligt med kalas för nära och kära och så rolit för alla att ha möjlighet att ses i samband med din födelsedag.
Vad gäller strykning så sker det hos oss och det är maken som strkýker och manglar, dock inte underkläder. Men att lägga sig i nymanglade lakan har jag gjort sedan jag var barn när mamma manglade med en stor sten/kallmangel.
Är inte maken hemma så stryker jag gärna och lyssnar då helst på radion, P1, samtidigt.
Tiden går och det är mycket som händer och det känns så roligt att titta in hos dig på bloggen och vara med i ditt aktiva liv. Jag önskar att jag också ska vara lika aktiv om x antal år.
Önskar dig en jättefin födelsedag och ett stort grattis till dig.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din rara kommentar - den värmer! Skönt att vi inte blir så många - 20 stycken med oss själva räcker. Annars kan man inte få tid att prata med alla.

Jag brukar också lyssna på radio när jag stryker - sen jag kom på att jag kunde sitta på en av mina "barstolar" och stryka är det inga problem längre. Jag fick lite ont i ryggen tidigare av att stå så länge.

Du kommer säkert att vara minst lika aktiv som jag när du blir så gammal - du har ju Spanien också som omväxling i ditt liv. Så länge man får vara frisk så måste man ju passa på att hänga med på saker och ting.

Nu har jag städat hela huset och allting är förberett så nu kan jag ta det lugnt tills i morgon. Mirren och barnen kommer ikväll så det ska bli roligt!
Kram tillbaka från Ingrid