fredag 13 januari 2017

1378 Veckans Rubrik - Vintervila

Vintern är en skön årstid. I synnerhet när det inte vräker ner snö utan är så där lite lagom gråmulet och trist. Efter den obligatoriska dagspromenaden kan man med gott samvete sätta sig ner vid köksbordet med en kopp te, ett korsord eller en bok.


Mitt favoritträd, den lilla lönnen bidar sin tid. (Bilderna går att klicka större.)

Så här på landet är det total vintervila utomhus, åtminstone under dagen. De flesta av de unga familjerna som bor här, åker härifrån på morgonen och jobbar inne i någon av de närbelägna städerna. Barnen är i förskolan eller i skolan. Vi sover länge på morgonen och då har föräldrarna redan skjutsat sina barn till förskolan och själva åkt till jobbet. De äldre barnen har redan gett sig iväg till skolan.


Snipen ligger tryggt på innergården i väntan på sommaren.


Ett tag till dröjer det innan blomlådorna ska planteras med penséer.

De enda som man möter när man är ute och går är en och annan pensionär som är ute med sin hund. Idag mötte vi inte någon alls under vår nästan timslånga promenad. Vi har också upptäckt en liten skogsstig som mynnar ut på en väg där det sällan kommer några bilar.


På skogsstigen har ett träd lagt sig till vila tvärsöver stigen.

Tystnaden är total, inga fåglar hörs utom lätet från en och annan kråka. De enda djuren som vi ser är får i en hage, men de håller sig väldigt lugna och bräker inte när vi går förbi som på våren och sommaren. Trädgården har också lagt sig till ro och pockar inte på någon uppmärksamhet. Vintern är verkligen semester för en som inte tycker det är särskilt roligt med trädgårdsarbete.


Här på den lilla vägen kommer det bara bilar på sommaren.


En del av cigarrerna har kvar sina fröer. Här ska det växa tussilago om några månader.

Det är Anna som har hittat på ämnena för Veckans Rubrik i januari och som vi är några stycken som skriver om. Ämnena kan man se på högra sidan på bloggen liksom vilka som är med och bloggar om detta.

22 kommentarer:

Tove Olberg sa...

Vila god!
Kram

Anki sa...

Ett vilsamt inlägg ... så skönt när naturen vilar. Fina bilder från er promenad - och lönnen känns igen :)
Ha en fin helg!
Kram

Gerd ♥ sa...

Fint, vackert, vilsamt!
Rogivandekram, Gerd ♥

Musikanta sa...

Tove:
Det ska jag.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Anki:
Haha, ja det är inte första gången jag lägger ut den på bloggen.
Önskar dig också en skön helg!
Kram tillbaka.

Musikanta sa...

Gerd:
Tack Gerd för rar kommentar!
Kram!

Ingrid sa...

Så vilsamt är det den här tiden på året.
Ha en skön söndag!
Kram, Ingrid

Karin sa...

Fina lönnen – den är lika dekorativ alla årstider.
Den här årstiden har i alla fall fördelen att det är myggfritt och man slipper fästingarna!

Bloggblad sa...

Jag gick just och tänkte på hur fästingarna förhoppningsvis fryser ihjäl när frosten slår till hårt på (nästan) barmark.

Musikanta sa...

Ingrid:
Bästa tiden för mig!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, den lilla lönnen ser nästan aldrig likadan ut - beror naturligtvis mycket på bakgrunden.
Jag gillar den här årstiden när jag kan vara inomhus och ägna mig åt trevliga aktiviteter som bloggande, musicerande och målande och slipper vara ute i trädgården och rensa ogräs.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Fästingar har vi inte så många här i trädgården, men en och annan spansk skogssnigel (Kent är noga med att den heter så) kan gärna få frysa ihjäl. Men jag har heller inte så mycket besvär med dem eftersom jag inte odlar någonting.

Ditte sa...

Vackra bilder och fin text till temat Vintervila. Och snart börjar naturen vakna till och vi också. Häromdagen kändes det lite vårligt i Stockholm och det var så skönt.
Såg att jag misssade ditt kvizz men jag kommer tillbaka.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för uppmuntrande kommentar! Du är välkommen tillbaka när jag har snärvat ihop något nytt quiz. Jag ska meddela dig när det blir :-).
Kram tillbaka!

Eleonora sa...

Det där ensamma trädet har jag kommenterat tidigare, men det tål att upprepas. Det är ensamt, vackert och skänker tankar.

Jag har väl i det närmaste slutat med min blogg men någon enstaka gång vaknar jag till liv och skriver en rad. Du är enormt aktiv och skriver så medryckande - jag avundas dig nog litet grand.

Ha det gott min vän och jag ser fram emot ett möte så småningom.
Din vän
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag tycker ju det är så roligt att skriva så jag fortsätter väl ett tag till. Men samtidigt tar det ju mycket tid från annat. Det är klart vi ska träffas igen när jag kommer upp i vår någon gång. Nästa gång jag är i Stockholm ska jag vara med Casimir i skolan, så det blir inte så mycket tid för annat. Han var lite ledsen när jag följde med Caspar förra gången och inte honom. Men det blir säkert fler tillfällen då vi kan ses.
Kram från Ingrid

Annika sa...

Vackra bilder. Tänkte på det där med att vi behöver vintervila och en tyst mörk period för att sen kunna "vakna till liv igen" och gå in i det nya. Du illusterar det fint med dina bilder och din text. Nu varar väl vintervilan minst ett par månader till hos er och i Colorado också. Här i San Diego har vi inte årstider på det viset och dessutom lever man ju inte så nära naturen när man är i en stor stad. Här är det alltså "business as usual". Det kändes definitivt vilsamt att se ditt inlägg och höra om hur du tar det lugnt och sover länge och stannar inne när vädret är dåligt :) . Kram!

Vonne sa...

Vintervilan är inte så dum, gör nog gott såväl för folk som fä och natur. Vilsamt stämningsfullt inlägg du fått in.
Kram!

Musikanta sa...

AnnikaCA:
Är man pensionär så är man :-). För snart 15 år sen hade jag dubbla jobb, 100% i skolan och 67% i kyrkan. Då var det inte tal om att ha någon vintervila. Det är därför jag sätter så stort värde på nu att kunna göra lite som man vill när man vill. Den tiden kommer förhoppningsvis för alla så småningom.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Vonne:
Tack för rar kommentar! Ja, allt i naturen behöver kraft och vila för att kunna sätta igång igen till våren.
Kram tillbaka!

Anna/notonmusic sa...

Du har fått till vintervilan bra Ingrid i både text och bilder :-) Tack för inspirationen! Jag har inte hunnit få till mitt ännu! :-) Kram

Musikanta sa...

Jag ser fram emot ditt inlägg - däruppe kanske det finns lite mer snö än här!
Kram!