lördag 21 januari 2017

1381 Veckans Rubrik - Tillit

Vi är några stycken bloggare som skriver om ett gemensamt tema varje vecka kallat Veckans Rubrik. Rubriken den här veckan är TILLIT och det är Anna som har bestämt ämnena för januari. De står listade till höger i bloggen liksom vilka som är med och skriver.

Ordet TILLIT är en palindrom. Det innebär att ordet även kan läsas  baklänges med samma betydelse. Andra exempel på palindromer är naturrutan och kajak. Några egennamn är också palindromer som Otto och Anna. Det är en händelse som ser ut som en tanke. För att du ska kunna lita på någon måste du själv vara pålitlig och hålla dina löften. För ordet tillit kommer ju av orden att lita till/på någon.


Bilden har jag hittat här på nätet.

Som den lille pojken som litar på att pappa tar honom i famnen när han hoppar. Om pappan skulle gå undan i sista stund skulle förmodligen aldrig pojken våga lita på honom mer. Hur många barn är det inte som ständigt blir svikna av sina föräldrar? Hur kan man då begära att de ska växa upp till att bli ansvarstagande och pålitliga föräldrar själva?

Något som man ofta tar till som småbarnsförälder är att lova att vi kan göra något sen. Man lovar något som man kanske inte har för avsikt att hålla bara för att man vill bli av med en tjatig unge för stunden.
-Mamma, jag vill gå på Skansen, baka bullar, hälsa på mormor etc.etc.
-Javisst, säger jag, kanske i morgon.

När jag säger kanske tar barnen - åtminstone mina gjorde det - som en bekräftelse. De hör överhuvudtaget inte att jag säger ordet kanske. Och så blir besvikelsen stor när det inte händer något av vad jag har lovat dagen därpå.

Då är det bättre att säga något i stil med att idag har jag inte tid att baka bullar men på lördag kan vi göra det. Och samtidigt skriva upp i sin almanacka att på lördag bakar vi bullar så att man inte glömmer bort det. I gengäld får vi själva barn eller vänner för den delen också, som går att lita på.

Det är så lätt att ge ett förhastat löfte. Man kan lova att komma och hälsa på en person nästa gång man åker förbi även om man aldrig har tänkt sig att göra det. Jag har blivit bättre med åren och försöker tänka mig för innan jag lovar något som jag inte vet om jag kan hålla.


Bilden från nätet härifrån . Här är det verkligen fråga om tillit!

24 kommentarer:

Tove Olberg sa...

Tänkte faktisk på palindrom jag med :-)
Du knyter an tillit till ansvarsfull, att vara pålitlig samt hålla sina löften. Det är ju i den bästa av världar och naturligtvis att föredra.
Kram

Anna/notonmusic sa...

Kloka tankar du delar med dig av Ingrid. Tillit är ett vackert ord tycker jag, men ska verkligen fyllas med tillit också, som du beskriver. Inte minst i förhållande till barn. Ska bli roligt att se vad övriga hittar på ! Kram och trevlig helg :-)

Karin sa...

Jamenvisst är det ett palindrom! Det har jag inte tänkt på. Som: Ni talar bra latin.

Kloka tankar också om tillit, Ingrid. Jag försöker alltid vara ordhållig framförallt när det gäller barn. Med vuxna kan ett "kanske" eller "det beror på" fungera, men när det gäller barn ska man bara lova det som man vet att man kan hålla, för annars blir livet så förvirrande för de små. Det är svårt nog för dem att navigera ändå!

Ditte sa...

LIknande funderingar har du som jag har vad gäller tillit. Att lita på någon och på att det som sagt/skrivits blir så. Det är lätt att lova och att sedan låtsas glömma bort det.
Har man som barn kunnat lita på sina nära så sitter det i hela livet. Jag är så glad över att jag har den känslan och jag hoppas och tror att mina barn känt tillit till mig precis som jag gjorde till mina föräldrar. Men även i förhålllande till vänner så är det viktigt öf rmig att kämma tillit och gör jag inte det så är det bekanta.
Tack för ett intressant inlägg med tänkvärda funderingar.
Kram!

englundskan sa...

Jag funderar på det där med "tillit" och att "lita på", Man litar på ett löfte men känner tillit till en person eller situation, nästa som förtröstan. Det är någon gradskillnad, tror jag. Nja det där tål att funderas på.

Anki sa...

Ett härligt inlägg till veckans rubrik. Precis så är det - så viktigt att vara tydlig mot barnen och inte lova mer än man kan hålla.
Mina tankar gick också först till palindrom :)
Ha en fin dag!
Kram

Ingrid sa...

Ett bra och tänkvärt inlägg och en helt otroligt fin illustration med den lille pojken som kastar sig ut och visar den vuxne full tillit.
Ha en skön söndag!
Kram, Ingrid

Gunnel sa...

Det är viktigt inte bara när det gäller barn att de kan lita på det man säger. Tillit är viktigt. Kram

Paula i pörtet sa...

Fina reflektioner om tillit. För visst är det så att mycket av tilliten vi känner som vuxna bottnar i hur det var i uppväxtåren. Jag tycker synd om dem som aldrig törs visa tillit, som hela sina liv går omkring i en ständig brist på tillit.
Hoppas din söndag varit fin, jag har också hoppat på rubriktemat

Musikanta sa...

Tove:
Visst är det så, Tove!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Anna:
Det var ju inte så lätt, ämnet. Men det är bra med sådana ämnen som man får fundera lite på.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Karin:
Haha, det ska jag komma ihåg. Nej, det gäller verkligen att tänka sig för innan man lovar ett barn något. De glömmer inte, det är åtminstone min erfarenhet :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din kommentar som också är tänkvärd och intressant!Jag sätter stort värde på människor som jag vet jag kan lita på. Jag är gift med en man som aldrig glömmer ett löfte - så jag själv måste vara lite försiktig när jag lovar någonting även om det kan röra sig om småsaker :-).
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

englundskan:
Visst är det en liten skiftning i betydelsen men det betyder dock samma sak. "Att lita på" är t.ex. synonym till "att hysa tillit för". Andra synonymer är också mycket riktigt "förtroende" och "förtröstan". Det senare ordet användes ju mycket i religiösa sammanhang. Sätt din tillit till Herren, förtrösta på Honom t.ex. För mig innebär ordet "tillit till någon" detsamma som att man kan lita på den personen. Lustigt också att rubriken till den blogg där jag hittade bilden på pojken och pappan just är "Tillit".
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Tack för rart inlägg! Haha, jag fick uppslaget till palindromen när jag googlade på ordet "Tillit" så det var inte något jag kom på själv. Men det var intressant att läsa om det. Nu kan jag det nästa gång jag löser korsord.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, jag tyckte bilden också sade allt om "Tillit". Så är det ju ofta att barnen litar fullt och fast på de vuxna vilket kan visa sig ödesdigert ibland. I synnerhet om de får löften som man inte kan eller tänker uppfylla.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Gunnel:
Absolut, håller helt med dig!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Paula i Pörtet:
Välkommen till min blogg. Jag ska lägga till dig i temalistan. Ett barn som lär sig att aldrig lita på vuxna har naturligtvis svårt att någonsin kunna lita på någon. Men också som vuxen har man svårt att känna tillit igen om man har blivit sviken av sin partner eller av någon vän.
Ingrid

Vonne sa...

Lova runt och hålla tunt. Ja det uttrycket brukar vi väl använda om politiker. Men vi som föräldrar, mor- eller far-föräldrar bör ju akta sig för det där mystiska till intet förpliktande ordet "kanske" och istället ta i akt att någon litar och tror på vad vi säger. Bättre då att inte säga något alls än kanske-löften. Känner mig obildad nu när jag märker att jag hade ingen aning om att det heter palidrom när man kan läsa ett ord både framlänges och baklänges med samma betydelse. Tackar för lärdomen.

Kram och ha en finfin måndag!

Musikanta sa...

Vonne:
Visst har jag hört namnet palindrom tidigare, framför allt i korsord. Men som så mycket annat hade jag glömt bort vad det betydde. Tills nu när jag googlade på ordet tillit. Så du behöver inte skämmas alls för att du inte stött på det tidigare - jag har i alla fall varit lärare i svenska på den tiden jag jobbade i skolan...
Kram och ha en bra och trevlig måndag du med!

Fjärde året i Hjo sa...

Naturrutan - har jag aldrig tänkt på. Häftigt! Man undrar vilken tillit The Donald har till CIA - och tvärtom.

Musikanta sa...

Hans:
Man har väl aldrig haft så särskild mycket tillit till politiker i allmänhet. Lovar runt... Men man får väl ge DT en chans - han fick ju ändå 46% av rösterna i USA. Kanske dags att ändra på valsystemet där i stället för att bara gnälla.
Ännu bättre är Karins Ni talar bra latin :-).
Ingrid

Veiken sa...

Tillit är ett viktigt ord. Lika viktigt som att kunna känna tillit till någon eller flera! Kram

Musikanta sa...

VEiken:
För mig är det nästan det viktigaste i alla relationer att man kan lita på varandra.
Kram tillbaka!