tisdag 24 januari 2017

1382 Veckans Rubrik - Gungstol

Mina morföräldrar hade en gungstol liksom mina farföräldrar. Vart gungstolarna tog vägen vet jag inte för i mitt föräldrahem fanns det ingen sådan. När jag var hos min farfar var han alltid rädd att jag skulle gunga för mycket så att stolen skulle tippa över och jag skulle slå mig. Det hände aldrig eftersom jag var ett mycket försiktigt och lydigt barn.

En lite modernare gungstol - Rocket - kan man köpa idag. Här har jag hittat den.


Så någon närmare relation till en gungstol har jag inte. Däremot till den gamla fina melodin Rockin' Chair som var det första jag tänkte på när jag såg det sista ämnet för denna månad. Det var Hoagy Carmichael som skrev musiken till denna sång 1929 liksom han skrev musiken till Georgia on my mind och Stardust. Den låten är kanske den mest kända av alla amerikanska evergreens någonsin. 

Den som gjorde Rockin' Chair berömd var sångerskan Mildred Bailey. En som också gillade Rockin' Chair var Louis Armstrong som spelade in den många gånger tillsammans med trombonisten Jack Teagarden.

Texten är en dialog mellan en åldrig fader, som sitter i gungstolen med sin käpp bredvid sig och hans son. Louis Armstrong är sonen och Jack Teagarden är fadern i videoklippet nedan. Fadern är "kedjad" vid sin gungstol och kan bara röra sig så mycket att han kan vifta bort flugorna med händerna. Han ber sonen att hämta lite gin, men denne har inte någon att ge honom. Texten är ganska sorglig men sångarna har uppenbarligen roligt när de sjunger den, liksom publiken. Här kommer texten. 

ROCKIN' CHAIR LYRICS

Old rockin' chair's got me

(Old rocking chair got you, father)

Cane by my side

(Your cane by your side)Fetch me that gin, son
(I ain't got no gin, father)
'Fore I tan your hide
(You're gonna tan my hide)

Can't get from this cabin
(Cabin, joking follow)
Ain't go nowhere
(You ain't goin' nowhere?)

Just sittin' me here grabbin'
(Grabbin')
At the flies 'round my rockin' chair
(Rockin' chair)

Old dear aunt Harriet
(Aunt Harriet)
How long to Heaven she be?
(Heaven she be)

Send me a sweet chariot
(Oh chariot)
For the end of the trouble I see
(My sweet Cherie)

Old rockin' chair gets it
(Rocking chair get it, father)
Judgment Day is almost here
(Judgment Day is here)

Chained to my old
(Sing it pop, sing it)
Rockin' chair
[Incomprehensible]

Old rocking chair got you, father
(Yes, indeed, yes indeed, yes indeed, you got it)
And your cane by your side
(Can't get around no more)

But I ain't got no gin, father
(Well, that's all the sadness)
Oh, you gonna tan my hide, tan my hide
(Yeah, yeah get it)

You can't get from this cabin
(Man, I don't wanna go nowhere)
Oh no, father, but you ain't goin' nowhere
(Aha, aha)

You sittin' here grabbin', you grabbin', you grabbin'
(Grabbin', grabbin')
The flies 'round the old rockin' chair, rockin' chair

My dear old, aunt Harriet
(Yes son, how long to heaven she be?)
May up in heaven she be
(Yeah, you don't like that)

Oh chariot, oh chariot, chariot, chariot, chariot
(Yeah I got your ride, I got your ride, got every chariot)
Once again in the time of trouble, I've seen
(Yeah, nobody knows the trouble I've seen)

Old rockin' chair get it, rockin' chair get it
(Old rockin' chair get it)
And Judgment Day, oh, Judgment Day
(Judgment)
You sittin' here chained to your rockin' chair
Tyvärr står det inte någonstans när den här inspelningen gjordes - kanske någon gång på 50-talet. Någon som vet? Det gungar fint i alla fall.


Hoagy Charmichael som 24-årig låtskrivare. Här kan man läsa mer om honom.


Det var Annas sista ämne för Veckans Rubrik i januari. Tack Anna för trevliga teman! Vilka som är med och skriver om Veckans Rubrik hittar man på höger sida på bloggen.

Uppdatering:
Margaretha har berättat för mig att den här inspelningen gjordes i New York 30 december 1957. Tack för upplysningen!

27 kommentarer:

em sa...

Vilken mimik!

These Cat's knew the business they were in, entertainment. Here is Louis Armstrong on trumpet & vocal, Bobby Hackett, one of the best cornet players in the world, Jack Teagarden on trombone & vocals, Peanuts Hucko on clarinet with Marty Napoleon, piano, Arvell Shaw on bass & Cozy Cole on drums in New York,on December 30, 1957.
Så står det.
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Tusen tack för informationen. Jag ska uppdatera.
Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Vilken rolig vinkling på temat gungstol Ingrid :-) Den här låten har jag missat, lyssnade på hela med stort nöje! Vilken musikglädje!

Musikanta sa...

Anna:
Det här var ju musik som jag lyssnade på i min ungdom. Jag har till och med sett och hört Louis Armstrong live. han uppträdde tillsammans med Ella Fitzgerald på Hörsalen i Norrköping i början på 50-talet.
Kram!

Anki sa...

Kul inlägg på temat Gungstol!
Vilken härlig gammal film med Louis Armstrong! Är uppvuxen med hans musik i öronen ... och så Frank Sinatra och Duke Ellington :)

Om ingen annan har anmält sitt intresse, så tänkte jag ta över rubrikerna i februari.
Ha det gott!
Kram

Musikanta sa...

Anki:
Jag gillar filmen också - vilken sångglädje. Synd bara att man inte får höra mer av instrumenten, både Armstrong och Teagarden är ju suveräna musiker också. Du får väl meddela om och när dina ämnen för februari kommer.
Kram tillbaka

Annika sa...

Det finns så många vackra evergreens att ösa ur. Musikskatten är enorm! OCH du har hittat en så fin här. Brukar inte kommentera ofta när ni skriver på tema, men just här kunde jag inte låta bli.
ÄLSKAR DEN LÅTEN!!!
Kramar!!

Vonne sa...

Härligt inlägg och så "påhittigt" och roligt med videon. Får se nu hur jag får till det, just nu kan jag inte komma på nåt men det löser sig väl till söndagen i allafall.

Kramen från Vonne

Ditte sa...

Till gungstolar har jag många fina minnen. Hemma hade vi ingen men hos mina far och morföräldrar fanns den och så mycket jag tyckte om att sitta i den. Härligt att där sitt och lyssna på sagor och böcker som lästes för mig och jag satt i Norge hos mormor och lyssnade på radion på Alf Pröjsen som hade barnprogram var morgon.
De artister du nämner har jag lyssnat mycket på och jag har sett "Ludde" på Gröna lund flera gånger. DEn här musiken gillas högt.
Tack för ditt klipp.
Kram!

Gunnel sa...

Sådana förmaningar fick jag med som barn, att inte gunga för högt. Det är rogivande med en gammaldags gungstol. De nyare vilfåtöljer idag med gungfunktion ger inte alls samma känsla. Kram

Fjärde året i Hjo sa...

Rockin' Chair är inte allmängods för mig. Här slår du mig på fingrarna. En brist i allmänbildningen. Sådana finns tydligen också i Hjo. Aj aja aj.

Eleonora sa...

Jag hör till de få lyckliga som har hört Louis och Jack T i verkligheten - konsert på Kungl Tennishallen och jag var väl ca 15 år då svågern bjöd mig följa med. Det var den första jazzkonsert jag bevistade.
Ha det gott och stor kram
Eleonora

Karin sa...

Oj, det både svänger och gungar om den låten! Och dessutom är den ju som en liten fin berättelse. Kul tolkning av temat!

Tove Olberg sa...

En fantas-isk vinkling på rubriken - anar jag ändå lite fantas- i här?
De gamle gutta svänger det rejält om. Jag sitter i gungstolen jag inte har och gungar till musiken .. jazzen leker! Inte uppväxt med och ej heller så mycket kunskap om kanske - men lyssna, digga och svänga med har jag inga problem med :-)
Inom hemtjänsten hade jag för några år sedan en ung kille som arbetskamrat, super i sitt jobb och musikintresserad, han spelade in 3 cd åt mig med just evergreens. Musikgodiset flyter i takt och ton!
Kram

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Annika:
Ja den är fin som alla Hoagy Carmichaels låtar. Ännu bättre nu när jag vet vad den handlar om.
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Vonne:
Ska strax ta reda på om du har hittat något att skriva om - har varit bortrest några dagar.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din intressanta kommentar. Kul att du också sett Louis Armstrong live. Det var verkligen en upplevelse som man inte glömmer.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag har inte ens drömt om att skaffa mig en gungstol, varken gammal eller modern. Det är en väldigt skrymmande möbel och besvärlig i största allmänhet. Samt farlig för barnbarnen eftersom mina yngsta är mycket för att gunga högst och fortast i fall det finns något att gunga på, haha.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Hans:
Om du visste hur många brister det finns i min allmänbildning när det gäller musik efter 1970. I synnerhet alla rockband - har inte en aning om vad de heter eller hur de spelar. Det var ju roligt att det var nytt för dig - texten var faktiskt ny för mig också.
Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
Ser du, ett minne som du aldrig glömmer. Så bra att din svåger bjöd med dig till konserten. Ha det gott själv!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Karin:
Det första jag tänkte på när jag såg ämnet var den här låten. Det gjorde att jag hoppade på temat igen :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Nej, du är ju mycket yngre än jag så man kan ju inte begära att du ska känna till den här jazzmusiken som jag växte upp med. Men du kanske förstår att jag inte har så mycket till övers för melodifestivalslåtar när jag gillar sådana här gamla evergreens. Kul att din arbetskamrat spelade in ett par CD med sådana åt dig. Visst är det härliga melodier!
Kram tillbaka!

Tove Olberg sa...

Inte heller jag har något till särskilt till övers för Melodifestivaler Ingrid :-) Visst känner jag till din musik och gillar den även mycket, men växte inte upp med den. Levde en tid med en man som tog mig in i jazzens ljuvliga värld!En Armstrong, Ella F och några andra jazzare har jag i min cd-samling. Minns med glädje mina första jazzfestivaler i Arvika, Årjäng och i Köpenhavn!
Skrev lite otydligt i min första kommentar, därför detta klargörande :-)
Kram

Musikanta sa...

Tove:
Det är så sällan jag träffar på några som verkligen gillar den gamla jazz- och swingmusiken, i synnerhet om de är yngre än jag. Kul att jag fick veta att du känner till en hel del om musiken och tycker om den. Jag är ju gift med Kent som är nio år yngre än jag och han har ingen som helst förståelse för den sortens musik t.ex. även om han är väldigt musikalisk. Och många av mina jämnåriga har heller ingen känsla för musiken tyvärr. Mina klasskamrater föredrog Snoddas framför Ludde på den tiden det begav sig, haha.
Kram tillbaka!

Klimakteriehäxan sa...

Gungstolar kan bjuda på minnen ...
http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2016/04/gungeligung.html

Musikanta sa...

aina:
Jag kan förknippa det mest i tillvaron med musik, vänta bara!
Ingrid