tisdag 10 oktober 2017

1478 Antikmarknad i Limoux.

I lördags natt kom vi hem från Limoux där vi tillbringat en vecka. Limoux är en liten stad i södra Frankrike inte långt från spanska gränsen. Om den här lilla staden, som var fullständigt okänd för mig innan äldsta dottern Anna med sin man Jörgen köpte ett hus där, har jag berättat tidigare.

I Bezier, som är den närmaste flygplatsen, stod en jeep och väntade på oss och vi var framme i Limoux och huset vid Rue de Mairie vid tiotiden på lördagskvällen. På söndagen var vi uppe ganska tidigt eftersom vi skulle besöka antikmarknaden som äger rum sista söndagen i varje månad. Den stänger redan till lunch vid halv-ett tiden när folk härnere tar sin siesta.


Anna och Jörgen under platanerna på antikmarknaden i Limoux. (Bilderna går att klicka större.)

Solen lyste med sin frånvaro, som man säger, men det regnade inte och det var ganska varmt. Gissar på 15-16 grader. En hel del skräp som vanligt men många roliga saker att titta på. En låda med gamla porslinsdockor kunde varken Anna eller jag motstå, i synnerhet som jag har en hel del sådana dockor tidigare. Jag har presenterat dem på bloggen i mitt inlägg - Fruntimmer på rad.


Anna hade redan hittat sin docka och jag kunde inte motstå henne till vänster i lådan. Så hon fick följa med hem till Mogata.

För min del blev det inte mer köpt än dockan eftersom vi bara betalt en väska för 15 kg på Ryan Air. Anna däremot kunde inhandla några vackra tallrikar som blev kvar i huset på Rue de Mairie -  "Borgmästargatan" i svensk översättning. Från huset är det bara ett kvarter till det lilla torget i centrum av Limoux och caféerna vid detta, vilka utövade en viss lockelse på oss alla naturligtvis. I synnerhet som ett glas blanquette, vindistriktets berömda champagne, bara kostade två euro.


Anna med sin docka i korgen. Den gamla byrån hade jag inte haft något emot.


Reliker bland annat från första världskriget fanns det många av. Mössorna är väl av senare datum. Om man förstorar upp bilden kan man se en mössa med tre kronor på.


Här har Anna hittat vackra italienska tallrikar. Kent ser nöjd ut till vänster över att jag inte handlar något mer.


Synd att hatten var för liten, tyckte Jörgen. Han hittade tyvärr ingen som passade.

Efter att vi grundligt gått igenom hela marknaden drog vi oss hemåt genom de trånga gatorna. Eftersom det var söndag var det inte många bilar som vi behövde passa oss för.


På vägen passerade vi ett hus där det växte mängder med fikon på en vägg. Det fanns både mogna och omogna och dessutom en fikonblomma, som brukar finnas med bland krukväxterna hemma.


En hel vägg full med passionsfrukter.


En liten blomma hittade vi också.


Även på torget i centrum fanns det grönsaker att köpa för hugade spekulanter.


På hemvägen gick vi förbi kyrkan Saint Martin som ligger nära torget.

Annas och Jörgens hus är inte så brett men ganska djupt - och högt. Källare, rum och badrum på första och andra våningen och däremellan, samt ett vindsutrymme som Jörgen så småningom ska förvandla till ett gästrum och en terrass. Den här gången nöjde han sig med att fixa till golvet i källaren, som ska bli en vinkällare i framtiden och att sätta upp hyllor och göra ett vinskåp i köket.


"Terrassen" syns inte på bilden men det går en trappa upp dit från sovrummet på andra våningen så den måste ju finnas där bakom taket någonstans. Jeepen står snyggt parkerad framför garaget.

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Vad härligt att ni också får tillgång till fransk semester! Blir ganska avundsjuk.

Pettas sa...

Jag med blir liite avundsjuk men känner tacksamhet för att du delar med dig av det franska livet. Blomman är en passionsblomma som ger passionsfrukt :) Vackra bilder så in i vassen och att gå på den här typen av antikmarknad måste ju bara vara roligt. Fin docka valde du också.

Fjärde året i Hjo sa...

Trevligt med franska visiter. Blir lite avundsjuk. Måste övertala någon av döttrarna att köpa ett vackert byhus i Cotignac. Så kommer pappa ner och solar magen på terrassen. Kan bli bra.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är rätt skönt att vara hemma igen.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag ser att blomman är en passionsblomma. Men frukten ser inte ut som passionsfrukt. Kan det tänkas vara något annat än fikon? De är väl i allmänhet inte orangea, eller?
Visst var dockan söt - hon sitter i fönstret i mitt arbetsrum nu och slipper ligga i en gammal låda.
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Det ser trevligt ut i Cotignat också. Fördelen med Limoux är att det ligger utanför turiststråken så husen är överkomliga i priser. De flesta av de här gamla husen kan man få för under en miljon i svenska kronor.
Ingrid

Pettas sa...

Jag tror nog att det är passionsfrukter. Det finns så många olika sorter. Fikon är det i alla fall inte. Fikonbladen ser helt annorlunda ut och om man tittar efter riktigt noga så finns passionsblomman på samma växt. ( Så ser det ut som i alla fall) <3

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack snälla Karin! Då ska jag ändra. <3

Karin sa...

Åh så lyxigt att ha tillgång till ett hus i Frankrike! Härligt med klimatet, antikmarknad växtlighet och grönsaker på torget. Låter som ett perfekt ställe!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, det är ett härligt minne att tänka tillbaka på i detta kärva klimat! Det blir mer rapporter därifrån så småningom.
Kram