onsdag 14 februari 2018

1531 Veckans rubrik - KLIPP

Det är Olgakatt som står för veckans rubriker i februari. Övriga rubrikbloggare finns listade till höger i bloggen.

Den här gången är rubriken KLIPP. Det fick mig omedelbart att tänka på en av mina absoluta favoritkonstnärer, Matisse. Under sina sista tio åren av sin levnad, när han var rullstolsburen, gjorde han collage med endast en sax, vitt papper och gouachfärger. Med dessa enkla verktyg skapade han fantastiska konstverk. Ibland bara av rektanglar, cirklar och kvadrater, ibland med motiv från både växt- och djurvärlden och ibland av människor.

En väldigt intressant sajt som berättar om hans skapelser och hur han gick till väga kan man läsa om här. Där finns han även med på några bilder. Bilderna som jag visar i inlägget har jag hämtat från nätet. Några av hans collage finns att beskåda på Moderna Museet i Stockholm.














Jag är förvånad över att han var så enormt produktiv även under sina sista år. Och med vilken form- och färgkänsla som han skapade sina mästerverk.

8 kommentarer:

Karin Eklund sa...

Tack Ingrid för allt du lärde mig om Matisse ,sådant jag inte kände till tidigare.
En fin Valentinedag önskas från oss båda till er båda

Musikanta sa...

PettasKarin:
Det var kul att hitta den här sajten och läsa om hur han bar sig åt för att få till alla sina collage. Hade ingen aning om det tidigare. Man lär sig av att vara med på ett tema ibland.
Kram på Valentindagen från Ingrid

olgakatt sa...

Matisse är ju vår gemensamma favorit, det vet vi ju sen gammalt. Vet du att i Gudrun Sjödéns nya vårkollektion finns en kofta som är rent ”matissisk” både i mönster och färg, säkert inspirerad av klippverken. Nej, jag har inte köpt den men jag hoppas en väninna ska så att jag får den då och då!
Om du går in på webshopen och klickar på koftor så kommer den fram som den första.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det var en rolig jacka men man ska nog vara lite längre än jag för att passa i en sådan. Men kul att titta på. Jag känner inte längre något dåligt samvete för att ha tagit mina bilder från nätet :-).
Ingrid

Karin sa...

Härlig tolkning av temat – och underbara illustrationer till det!

Mycket fiffig lösning när han ville skapa trots att han var sjuk och svag den sista tiden. Då kunde han i all fall klippa ut lite olika former som han sedan instruerade någon att klistra upp som han ville ha dem.

Musikanta sa...

Karin:
Jag tycker att hans färger är fantastiska och så helt utmärkande för honom. Man ser ju omedelbart om det är något verk av honom. T.ex. den speciella nyansen av blått som han använder i några kvinnofigurer. Det var intressant att läsa om hans sista skapelser som jag inte visste så mycket om tidigare.
Ingrid

Paula sa...

Hej, jag är ingen konstkännare. Jag känner till Matisse, men då handlar det om hans målningar. Papperskonsten har jag inte sett tidigare. De är färggranna och pryder sin plats på en vägg, men jag kan inte påstå att jag tycker det är stor konst! Jag tänker på Lerins lärjungar som gått på teve nu, och ungdomarna där med olika handikapp som lär sig måla med Lars. En del av dem har ett mycket starkt bildspråk och jag tycker de gör minst lika fina tavlor som dessa av Matisse...
Jag lånade en gång en bok om hur man tolkar konst. In i detalj gick man igenom världens mest kända målningar och förklarade vad som var så speciellt. Kan inte påstå att jag blev så mycket klokare, men jag vet ju att allt sitter i betraktarens öga.

Musikanta sa...

Paula:
Det är främst färgerna i hans klipp som fascinerar mig. Han har också en väldig känsla för formen - inget rakt och taggigt där. Den första tavlan som jag visade var nog en av hans första också. Det vinns bara en enda på nätet med rektanglar och kvadrater till som jag sett. För övrigt är det bara figurer med rundade former, så typiskt för hans målarkonst också.

Om konst kan man tycka vad som helst. Och får också göra det. Jag har också sett serien och är förvånad hur mycket fina målningar de här människorna åstadkommit. Håller med dig om att det är mycket starkt bildspråk i flera av dessa.
Ingrid