fredag 25 december 2009

Fredagstema - Show and Tell - Julafton och juldagen 2009

Julaftonen börjar för MM och mig med den traditionella julbönen i Ringarums kyrka – Den levande julkrubban. Det svarta fåret och en shetlandsponny är med i år också. Min vän kyrkoherde Peter är berättare, allt under det att julevangeliet illustreras med herdar, änglar och de tre konungarna - de vise männen - som kommer och går. (Klicka gärna på bilderna.)

Herdar, ängel och Josef och det svarta fåret

Maria och Josef med det tre månader gamla Jesusbarnet är redan på plats när kyrkklockorna ringer samman till julbön. Maria i blå mantel och Josef med herdestaven i ett fast grepp. Över stallet lyser stjärnan, som leder till Betlehem.

Kyrkoherde Peter berättar om den heliga natten

Jag har bra utsikt från läktaren – min uppgift denna förmiddag är bara att ackompanjera några välkända julpsalmer på den fina Ringarumsorgeln – Stilla Natt, Nu tändas tusen juleljus, O du saliga, o du heliga…och När Juldagsmorgon glimmar. Det är en oerhört skön känsla att spela när kyrkan är full av folk som alla sjunger med av hjärtans lust!

Innan vi avslutar med "God Jul önskar vi er alla" får vi motta välsignelsen av Peter

Hem till Mogata igen där vi äter lunch i all enkelhet i vår ensamhet och vilar en stund inför den kommande nattens och morgonens strapatser. Vid tiotiden på kvällen ger vi oss iväg till Rönö kyrka, som ligger några kilometer från Slätbaken på Vikbolandssidan. Vädret är bra och vägen framkomlig även om den är glashal.

Rönö lilla fina kyrka i julnatten

Här ser man julkrubban och den mycket gamla vackra altartavlan i Rönö kyrka

Innan julnattsmässan har börjat

Kyrkan är varm och lyses upp av massor av levande ljus. En hel del folk har hittat hit i den sena timmen, och mässan firas till tonerna av samma julpsalmer som tidigare, med undantag av När Juldagsmorgon glimmar… Som postludium spelar jag In Dulce Jubilo av Bach (?) Orgeln är gammal och sliten, med bara en manual och kopplad pedal, som man mest får spela musik för piano på. Men den har en mycket vacker ton…

Efter midnattsmässan i Rönö hem igen till Mogata för att sova två timmar. Jag känner mig ganska pigg när jag vaknar kvart över fyra trots att jag inte somnat förrän klockan två.

Klockan sex är vi återigen på plats i Ringarums kyrka, där man ska fira julotta. Min VIS-kör är redan där och även tre skönsjungande herrar från den gamla kyrkokören. VIS-kören sjunger tre julsånger själva och herrarna sjunger verserna till Adams Julsång som är postludium. Alla damerna hjälper till att sjunga när vi kommer till Folk, fall nu neder

Ingrid vid orgeln i Rönö kyrka

Efter julottan är vi bjudna till goda vännerna Janne och Gudrun på snabbfika. De två har varit stöttepelare i min gamla kyrkokör i Mogata – Janne är kyrkvärd i Ringarum och båda sjunger numera i Ringarums kyrkokör, som dock varit vilande under hösten.

Efter fikat direkt till Östra Ny lilla vackra kyrka på Vikbolandet, där det ska firas juldagsgudstjänst klockan elva. Det snöar kraftigt och MM har stor möda med att hålla kvar bilen på den oplogade, slingrande lilla vägen dit. Mycket få personer har tyvärr vågat sig ut i det svåra väglaget.


Kyrkvaktmästaren tänder alla ljusen i Östra Ny kyrka på juldagen

Men som väl är, har jag Hans, en jätteduktig, ung trumpetare till min hjälp i psalmerna så jag, prästen och MM slipper sjunga Var hälsad sköna morgonstund alldeles själva. Som postludium spelar Hans och jag Gläns över sjö och strand.


Hemvägen blir något mindre äventyrlig för oss eftersom vi tar vägen över Stegeborg och färjan över Slätbaken. Där har en traktor redan varit ute och plogar och röjt undan den värsta snön. Men vi är rätt glada när vi äntligen är hemma välbehållna…

Sista fredagstemat för december månad svarar Nilla för - Tankebubblor.blogg.se/ för. (Av någon anledning går det inte att länka just nu för mig.) Övriga fredagsbloggare hittar ni i hennes blogg.

Sparkling är värdinna för fredagsteman i januari : Miss-sparkling.blogspot.com/

18 kommentarer:

Bloggblad sa...

Tur att det finns pensionärer med ork kvar... Skönt klirr i kassan blir det förstås också såna här dagar!

Här har det klirrat i brevlådan utan att jag har behövt göra särskilt mycket.... Tänkte stryka lite nu, men det är så lätt att fastna här.

Fritt ur hjärtat sa...

Håhå jaja, jag som tyckte jag hade det snärjigt:-)

Anonym sa...

Hej Ingrid!
Nu har jag läst lite i din blogg. Att ni orkar! Men man kanske blir piggare med åren. Vi var o handlade lite på Coop på hemvägen. Fritz´syster och svåger kommer till oss i morgon.
Kram
Berit

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är inte klokt vilken tid det tar - satt vid datorn från halv åtta i morse till kvart i elva idag och skrev mitt inlägg. Ska hoppa av fredagstemat eftersom det tar sån tid. Roligare att skriva om sånt som man känner för...

Lite klirr i kassan behövs efter den dyra julklappen...

Hade tänkt att storstäda, men därav blev inget. Kompade Maj-Grets kör i eftermiddags i Östra Husby och handlade lite till Nyårshelgen. Har i alla fall städat köksbordet och satt igång diskmaskinen!

Musikanta sa...

Fritt ur hjärtat:
Du hade det säkert lika snärjigt som jag med all julmat etc.etc. Det var bara sömnen som blev lidande - men det har vi tagit igen vid det här laget!
Gott Nytt År om vi inte hörs innan dess!
Kramar/M

Berit:
Så glad jag blev när jag såg att du hittade hit! Nu väntar jag bara på din blogg.

Jag tror faktiskt att man inte behöver så mycket sömn när man är äldre. Åtminstone är jag piggare till julottan än tjugo år tidigare. Men då var ju den första julottan redan klockan fem och den andra sju. Så jag klev upp klockan tre då. Fast då tror jag inte jag hade någon julnattsmässa...
Kram och hälsa Fritz!

Cecilia N sa...

Jag tycker det ser ut som en Pehr Hörberg-altartavla i Ringarum?

Häst och får inne i kyrkan. Häftigt! Fast jag anar att allergiförbundet har åsikter ...

(Själv gömde jag mina stalldoftande uteskor i en plastpåse i sakristian när jag stod kyrkvärd. Hade en kompis när jag växte upp som var allergisk så jag är lite rabiat noggrann när jag måste slarva.)

Musikanta sa...

Cecilia N:
Välkommen till min blogg! Jag tror också att det är Per Hörberg som målat altartavlan - men jag är inte säker. Han har ju gjort många altartavlor i Östergötlands kyrkor...

Jag vet inte om allergitänkandet har slagit igenom i Ringarum. Det är ju nästan ren landsbygd och många barn kommer ju från gårdarna runtom. Än har det inte varit något tillbud, vad jag vet.
Gott Nytt Stickår för dig!
Kram/M

P.S. Jag ska konsultera dig när jag har något stickproblem - jag har mösnter till en aranstickad tröja där garnet ligger och väntar. Måste börja innan barnbarnet hinner börja skolan (han är tvåochetthalvt nu...)

Marianne sa...

Oj vad du har jobbat under julen! En sån tur att du tycker det är roligt.

Det är så gulligt med den levande julkrubban. Här i Kairo har man samma sak, med levande kameler till och med. Men det är en stökig föreställning, jag såg det på video, och ärligt talat hade jag inte fattat ett smack om jag inte redan kunde historien. Kom lite att tänka på Monte Pyton när jag såg det ...

God fortsättning och varma kramar!

Musikanta sa...

Marianne:
Det har blivit en tradition i Ringarum, så kyrkan är alltid knökfull av folk då. Både ponnyn och fåret uppförde sig mycket väl under hela julbönen och mumsade på sin höjd lite gräs. Det var ju en shetlandsponny, eller hur, som du påpekade förra året ;-)?

Kameler hade ju kanske inte varit fullt så behändigt! Kommer att tänka på Lillmirren som blev mycket besviken när Mirren hade gått till grannen för att låna kanel och inte kom hem med en kamel som han hade bespetsat sig på...
GOTT NYTT ÅR!
Varm kram/M

Eleonora sa...

Men kära söta vad du jobbar!! Och vilken tur att ni nu har en ny bra bil att köra omkring med. Men ta det vackert ändå!

Tack söta Ingrid för alla fina inlägg du roat mig med under året. Det är alltid så trevligt att titta in till dig.

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig och ser fram emot våra fortsatta kontakter. Kram kram

Bloggblad sa...

Haha... kanel - kamel. Påminner mig genast om körbarnet som hade frågat mig vad min man jobbade med.... Hon gick hem och sa att "Marianne är gift med en kamel" mamman skrattar fortfarande när hon ser mig, efter alla dessa år, och frågar hur kamelen mår.

På den tiden hade han ett annat jobb än nu, som du kanske minns.

Christel sa...

Härligt inlägg, jag har inte varit på någon krubbsamling i år, fast andra stämningsfulla samlingar i kyrkan. Vi hade en julmusikgudstjänst i tisdags med massor av folk och härliga julsånger. Blev så full i skratt när du skrev om kamelen/kanelen. Min dotter bjöd på något liknande för några år sedan (ganska många år...)då hon berättade att en god vän till oss jobbade som silikon i kyrkan (hon är diakon...). Gott nytt år! Kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Nu har det lugnat ner sig så att jag till och med får lite tid över att sitta vid datorn och läsa igen hos mina bloggvänner.

Det har också varit mycket trevligt att hälsa på hos dig - det är ju inte så många bloggare som är i vår ålder, så vi har ju mycket gemensamt.
Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året.
Många kramar från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det där hade jag inte hört förut men det ligger ju nära till hands, haha!

Nu är hela familjen i Thailand - Mirren berättade att Lillmirren inte sov en sekund under hela resan (11 timmar...) Hon ringde för en stund sedan och sa att det hade gått bra men att resan var låååååååång...

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Christel:
Jag tycker att det var förvånansvärt att hon visste vad "silikon" var för något. Det måste ha inneburit att hennes familj dåförtiden jobbade mycket med diverse reparationer i hemmet, haha! Det låter ungefär som jag när jag hör illa...

Vi var också på en
"julsångsgudstjänt" i en av den kungliga hufvudstadens innekyrkor på annandagen, som jag ska skriva ett inlägg om i min blogg så småningom - säkert inte i paritet med er... (Säger inte mer!)

God fortsättning på det nya året önskar jag dig och de dina!

Anna, Fair and True sa...

Vad trevligt med levande julkrubba! Kyrkan såg jättefin ut

Musikanta sa...

Anna, fair and True:
Kul att du tittade in.
Kram!