fredag 10 september 2010

Fredagstema Show and Tell: Om jag fick bestämma då skulle…

För två år sedan skickades då 9-åriga Yanninesh Yorga från sin hemby till huvudstaden Addis Abeba för att arbeta. Här tvingas hon varje dag bära enorma risknippen i flera mil. Bördor som väger mer än hon själv och som förstör hennes kropp. Fotot från bilagan Amos som medföljde Kyrkans Tidning i det senaste numret.

• jag se till att kvinnans situation i stora delar av världen radikalt förändrades till det bättre. Hon får ofta bära huvudparten av arbetet för familjens försörjning och dessutom ha allt ansvar för barnen.

• jag se till att allt barnarbete förbjöds.

• jag se till att allt våld mot kvinnor och barn förbjöds i hela världen.

• jag se till att alla bidrag till stater, som inte uppfyller kraven på mänskliga rättigheter, drogs in.

• jag se till att rattfyllerister dömdes för dråp eller misshandel om de körde på och dödade eller skadade en människa – på lika villkor som vilken annan mördare eller misshandlare döms.

• jag se till att någon som slår ihjäl ett litet barn eller misshandlar det döms till ett långt, villkorslöst fängelsestraff och hängs ut på nätet eller i media med bild och namn.

jag se till att pedofiler också hängdes ut med bild och namn på nätet eller i media.

• jag se till att det anställdes en person på varje äldreboende som helt ägnade sig åt ”brukarna” (hemska ord!), pratade med dem, läste för dem, tog dem med på promenad eller sysselsatte sig med dem på något annat trevligt sätt.

Fredagstemat denna månad står Olgakatt för. Övriga deltagare finns inte länkade hos henne idag vad jag kan se, men brukar finnas hos Annika om det är någon som är nyfiken. Jag kan tyvärr inte länka till deltagarna längre på min blogg, som jag kunde förr.

21 kommentarer:

Mirren sa...

Om du inte skulle ge bidrag till något land som inte uppfyller de mänskliga rättigheterna skulle du inte kunna ge bidrag till några länder där det finns fattiga. Framförallt inte till den lilla flickan du har bild på i början av ditt inlägg.

Vad gäller att "hänga ut brottslingar" så kan jag konstatera att detta redan sker i de fall som du ger. Själv så är jag tveksam till en sådan utveckling eftersom jag anser att rättvisa ska skipas i en domstol och inte på gatan. Fast visst håller jag med om att man borde låsa in sådana personer och kasta bort nyckeln.

Musikanta sa...

Mirren:
I så fall tycker jag att man ska ge handfasta bidrag och inte pengar. Som t.ex. att bygga barnhem och skolor, borra brunnar etc.etc. Pengar hamnar ju oftast fel...

Det skipas ingen rättvisa i domstolarna när man dömer en rattfyllerist, som har invalidiserat en kvinna helt och hållet, så att hon inte kan röra sig längre, till tio månaders fängelse. Det läste jag i tidningen i lördags.

Annars har du förstås rätt som vanligt som den kloka flicka du är...
M&P

olgakatt sa...

Håller nog med Mirren... men också med det mesta du skriver.

Jodå, det finns länkar till höger på min blogg, scrolla litet längre ner!

Pettas sa...

De flesta av det du vill bestämma skriver jag så gärna under på!

Kramar!

Annika sa...

Ja, jag håller också med om det mesta, speciellt det med rattfylleri, varför så lågt straff? Ekonomisk brottslighet anser ju värre i Sverige och det är FEL!
Trevlig helg! =)

Bloggblad sa...

Jag håller med - men inser att om du satt vid rodret, skulle du nog få avgå genast... man måste ju vara snäll mot de stackars förbrytarna... (obs! ironi)

Annika sa...

Här i US hängs de ut i press och media, misshandlare och sexförbrytare etc. Om det kan man tycka lite olika...
Men jag håller absolut med om det mesta på din lista, Musikanta.
Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Säger väl som de övriga men just brottmål tycker jag rääten ska avgöra, är emot lila kuvert och sådnadt du vet...Fns barnkonention skulle imkorereras i svensk lag ocksp! Att jag glömde det.. Nåväl jag håller med om det mesta på din lista.

Marianne sa...

Jag håller också med om det allra mesta. Särskilt det där att låsa in och kasta bort nyckeln när det är pedofiler och barnamördare. De borde inte ens släppas ur cellen. Och att barn i hela världen borde få det mycket bättre.

Kram!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Förlåt att jag inte såg det. Jag borde ha läst dina senaste inlägg, men jag har haft så mycket att göra på sistone.

Ja, Mirren har alltid kloka synpunkter på det mesta.

Musikanta sa...

Karin:
Jag kan tänka mig det :-)
Kram!

Annika:
Jag läste nyss en artikel med rubriken "Han fick tio månader, min mamma fick livstid". Det var det som upprörde mig så mycket.
Kramar!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Om man slår ihjäl en tvååring i det här landet och inte ens ringer efter en ambulans får man väl i sämsta fall tio års fritt uppehälle med eget rum, fem mål mat om dagen och TV på rummet...

Jag hade nog förstått att det var ironi i din kommentar, men man kan aldrig vara säker...

Musikanta sa...

Annika:
Jag förstår av alla kommentarerna att just det är kontroversiellt. Jag bara tycker att sådana monster ska pekas ut så att inte fler naiva flickor med barn råkar ut för dem...
Varm kram!

Musikanta sa...

Simone:
Det lila kuvertet var väl tänkt att skickas bara det fanns misstanke, eller...
Och det var inte fråga om pedofiler eller barnamördare, utan snälla, ordentliga (!) familjefäder som köpt sex, tror jag. Jag tycker iofs inte att det är särskilt brottsligt!

Håller med dig om FN:s barnkonvention!

Eleonora sa...

Det är så skönt att någon vågar tycka till och säga ifrån. Väldigt mycket håller jag med om, dock inte allt. Mirren nämner några bra saker.

Hoppas att din lördag blir bra. Kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, jag har fått mycket medhåll men också en del mothugg, som du märker. Alla kan inte tycka likadant och det är skönt att man står för sina åsikter.
Kramar!

Lotta sa...

Ja, det finns så mycket som är orättvist och det senaste är ju det här med de inlåsta på ett äldreboende i Piteå. Tyvärr finns det nog fler liknande fall. Jag skriver också under på det mesta i din lista!

Musikanta sa...

Lotta:
Jag spelar ju ofta på äldreboende och det är beklämmande att se hur passiverade de gamla är många gånger. Min mamma blev 95 och var glad varje gång någon kom och hälsade på henne och pratade med henne och deltog livligt i diskussionen - så man ska inte bara skylla på åldern för att man inte aktiverar de gamla...

Eleonora sa...

Tack vännen för din omtanke om mig och min förkylning. Men det är ett virus och då hjälper inte penecillin - det är bara att vänta ut tills det drar sig tillbaka. Tycker dock att en viss förbättring känns idag. Men hostan på nätterna är jobbig.
Hoppas du går fri från detta.

Anna, Fair and True sa...

Angående din första punkt tänkte jag på detta i samband med mitt eget inlägg. Om alla i världen hade tillgång till rent vatten skulle så många kvinnor och barn (läs flickor) slippa gå flera mil efter vatten varje dag och kunde istället gå i skolan (och deras hälsa skulle också förbättras avsevärt).

Jag håller med om många av dina punkter, dock är jag tveksam till att hänga ut brottslingar för många brottslingar är själv offer. Visst finns de dem som är elaka och onda på riktigt men ofta beror misshandel (även sådan som leder till döden) av barn på många tragiska omständigheter. Pedofiler har även själva ofta varit utsatta för övergrepp. Detta ursäktar inte vad de gjort men jag tror inte att hänga ut brottslingar gör att dessa brott försvinner eller att vi och våra barn är säkrare.

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Det är där som det största felet ligger! Om det behövs bäras vatten skulle männen tvingas att göra det i stället för kvinnorna. De är ju för det mesta fysiskt starkare. Då hade det förmodligen blivit brunnar på närmare håll eller skaffats maskiner att frakta vattnet med ganska snart...

I det här landet har vi en tendens att tycka mer synd om brottslingen än om brottsoffret. Visst kan man förklara ett ont handlingssätt, men aldrig ursäkta det!

Varje människa måste ta ansvar för sina egna handlingar - man kan inte skylla allt på dåliga uppväxtförhållanden. Vet man om att man blir aggressiv av sprit får man låta bli att dricka...

Upptäcker man att man inte gillar småbarn kan man lämna mamman och styvbarnet och inte slå ihjäl det...

Det kan väl vara bra för en småbarnsfamilj att veta att man har en dömd pedofil som granne!