torsdag 16 september 2010

Söderköpings Gästabud

Riddarna på väg till tornerspelen i Brunnsparken. Bilderna går att klicka större.

I lördags hade jag lyckats att locka ner Mirrfamiljen med löfte om nya, spännande upplevelser eftersom det skulle vara medeltidsdagar i Söderköping i dagarna tre. Det var femte året Söderköpings Gästabud utspelade sig, men första gången som jag var där och tittade.

Mirren hade passande nog en "medeltidsdräkt" att klä sig i, uppsydd för ett bröllop för några år sedan. Nya kinesiska au pair-flickan, var också med. På vägen till Fiskartorget vid Rådhuset mötte vi en del medeltidsmänniskor, som gärna ställde upp sig för fotografering. Väldigt många hade klätt ut sig eftersom det medförde fri entré till tornerspelen senare på eftermiddagen.

På väg mot Fiskartorget.

Framme vid Fiskartorget.

Vi hade tur med vädret. Även om inte solen sken så regnade det åtminstone inte just då. Vi började med att se på barnteater som höll till där. Eftersom pjäsen redan pågått en stund när vi kom, fattade jag inte så mycket av handlingen mer än att en kanin, som åt en morot, en varg och en räv var inblandade. Barnen levde i alla fall med och sufflerade skådespelarna både med rop och med gester. Lillmirran och Minimirren var mer intresserade av att äta glass än att se på skådespelet.

Många barn fanns på plats för att se barnteater. Minimirren är intresserad åskådare vid hörnet av parksoffan.

Minimirren och Lillmirren i publiken.

Kaninen äter upp sin morot.

Vi fortsatte vår promenad i de gamla Drothemskvarteren. "Julia", som barnbarnen kallar henne och snart alla vi andra också, var mycket förvånad och imponerad över de smala gränderna och de små husen.

"Julia" och Mirren på promenad i Drothemskvarteren.

Sen gick vi över den lilla bron över Storån till kyrkparken vid Sankt Laurentii kyrka. Där fanns det mängder med marknadsstånd, där det såldes de mest egendomliga varor av knallar klädda på ett sätt, som man förmodligen antog var modernt under någon period av medeltiden.

På väg till kyrkparken.

Kommersen var livlig.

Skinn var popuärt.

Många hemmagjorda mössor till salu.

I kyrkparken fanns vidare ett härläger med bl.a. bågskyttar. Man kunde lära sig att slåss med träsvärd om man hade lust och för barn fanns diverse attraktioner. Medeltida sådana får man anta. Minimirren, som fyllde ett år i juli, la genast beslag på en träyxa, som låg på marken och var till salu. Han fick bäras bort från denna under högljudda ilskna protester och tårar.

Härlägret i kyrkparken.

Vi hälsade också på hos MM, som fanns på plats i valstugan på Hagatorget, där han delade ut karameller och broschyrer och svarade på frågor. Under den halva minut som det tog att bläddra i en broschyr och äta en karamell passade Minimirren på att bada i fontänen en meter därifrån.

MM på plats i valstugan.

Minimirren har just badat i fontänen på Hagatorget.

"Julia" och Minimirren har funnit varandra.

På hemvägen mötte vi riddarna till häst på väg till tornerspelen i Brunnsparken. Eftersom alla var hungriga vid det laget fick detta jippo anstå tills följande år.

På väg till tornerspelen i Brunnsparken.

13 kommentarer:

Pettas sa...

Tack för härlig medeltida tur med er i Söderköping!
Jättefina bilder och vackra kläder!

Kramar
Karin

Marianne sa...

Så roligt, det börjar tydligen bli medeltidsdagar lite överallt runt om i Sverige. Förr var det väl bara i Visby? Skönt att det inte fanns några korsriddare med, jag har precis läst om dem och det var ingen vacker historia.

Kram!

Londongirl sa...

Vad roligt att få hänga med genom dina fina bilder! :-)
Ser jättetrevligt ut.

Musikanta sa...

Karin:
Tack för rar kommentar! Det fanns ju massor av begivenheter, både för vuxna och barn. Men med två små barn i släptåg hinner man inte så mycket!
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Marianne:
Det här med svärdsfighting och tornering var ju mest på skoj, men jag kan tänka mig att det var blodigt (!) allvar på den tiden.

Ja, det här med medeltidsdagar har blivit väldigt populärt tydligen. Jag har varit mycket skeptisk till dessa förut, men det här var faktiskt riktigt trevligt att vara med om. Det blir tornering nästa år!
Varm kram från Ingrid

Musikanta sa...

Londongirl:
Det är alltid roligt att ha kameran med vid sådana här speciella tillfällen. Just färgerna den här dagen var oemotståndliga! T.ex. alla vintermössorna, eller barnen som var på Fiskartorget och var utklädda en del av dem...

Bloggblad sa...

Jag hörde faktiskt att det på utvärderingen med de ansvariga, sas att vårt gästabud var det mest organiserade och finaste av alla såna här evenemang i riket! Härligt!

Jag var bara nere en sväng på lördagen och tittade på en körkompis som var med och spelade teater.

Och så tog jag en tur i kyrkparken. Sen åkte jag hem och laddade för nästa dag...

Jo, på fredagskvällen satt jag på La Uva i duggregnet... det var mysigt!

Miss Gillette sa...

bloggblad: Hade de varit i Hova? Det var -- är, det har ju långa (om än inte medeltida) anor vid det här laget -- en riktigt proffsig men ändå väldigt tillgänglig tillställning. Jag var också skeptisk innan vi åkte dit, men blev helnöjd.

msuikanta: Snälla, flagga för det här lite innan det blir dags nästa gång! Det ser fint ut och jag kan tänka mig att göra en familjeutflykt till Sörpings gästabud! Om inte annat för att komma över en sån där knallgul mössa med liten antenn (åt mig själv)!

olgakatt sa...

Ser väldigt trevligt ut!
Mirren är jättefin i sin dräkt!

Enda invändningen jag har är mot ryttarna som inte bär hjälm! En ofrivillig avsittning på kullerstensgatan kan kosta betydligt mer än stilbrottet mot medeltidsdräkten.

Annika sa...

Vad trevligt att få följa med på en rundtur i det vackra Söderköping!
OCH, vilken vad FIN Mirren är i sin klänning!!!
Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Hade inte Mirrfamiljen kommit ner hade jag nog inte åkt in det här året heller...
Roligt att höra att det var uppskattat, även utomsocknes! Det var förvånansvärt trevligt, gav mersmak för nästa år. Det var ju många workshops också på gång, också för barn.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Förlåt mina okunskaper i geografi - men jag visste inte ens att Hova fanns. Ska genast googla...

Lovar att jag ska tala om för dig när det är dags nästa år. Det håller ju på i tre dagar, så det finns säkert något för alla. Dina töser är ju i absolut rätt ålder för att uppskatta det hela...

Och den gula mössan finns säkert att inhandla nästa år också.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det var just en sådan avsittning i min tidiga ungdom som gjorde att jag helt lade av med att rida. Men på den tiden fanns inte hjälmar med i sinnevärlden. D.v.s. i slutet av 40-talet.

Ja, visst är Mirren fin i sin klänning, men jag är ju inte helt opartisk...

Annika:
Tack för rar kommentar! Som jag skrev till Olgakatt tycker jag också, inte helt opartiskt, att Mirren är mycket fin i sin klänning...
Kramar tillbaka från Ingrid