onsdag 22 september 2010

Valet i vår lilla by

Sigge och MM, som är valnämndens ordförande, tar emot röstande på valdagen i Mogata skola.

I vår lilla by finns det inga skinnskallar eller mopedmarodörer. Det finns en ungdomsgård som är öppen två kvällar i veckan ett par timmar var fjortonde dag och som för ett ganska undanskymt liv. I många av barnfamiljerna som bor här, är en eller båda födda och uppvuxna i byn och har flyttat tillbaka hit sedan de själva bildat familj. Till eget eller föräldrarnas gamla hus. Här finns inga flerfamiljshus utom ett enda litet, där det mest bor pensionärer.

När jag är ute och promenerar på den lilla promenadvägen, hejar jag på alla jag möter, även om jag inte känner dem personligen. Vi har ju bara bott här i snart tjugo år, så vi är ju inga riktiga Mogatabor, och därför känner jag bara igen en del till utseendet, eller på hunden. Men de som är uppvuxna här, känner till det mesta om alla. Hittar något barn på något hyss, är det alltid någon vuxen som känner igen barnet och ser till att föräldrarna får reda på det och att det inte upprepas.

Här bor inga invandrare eller flyktingar. De enda barn som möjligtvis ser lite annorlunda ut än de etniska svenskarna, är adoptivbarn. Några få går i skolan här i byn eller på dagis.

Ibland ser jag
dem komma hoppande och gående arm i arm utanför mitt fönster på väg till frita, diskuterande med sina kompisar och släpande på sina tunga ryggsäckar. Jag undrar om någon av deras små vänner någonsin reflekterar över att de ser annorlunda ut än de själva. De har ju språket, klädseln, familjerna och fritidsintressena gemensamt förutom skolan och frita.

De bor i ett rart litet samhälle där de flesta vet vem som är vem är, ingen är rädd för att gå ut och promenera på kvällen och där skolan inte har några större problem att brottas med.

Men i vår lilla by röstade 7,9 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet! SD blev alltså det fjärde största partiet efter Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern och gick om både Folkpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Röstprocenten blev däremot annorlunda i valen till kommunfullmäktige och till landstinget.

Då måste man ju fråga sig vad detta beror på. Om man läser Sverigedemokraternas partiprogram, ser man att det finns andra frågor än dem som gäller invandringen eller flyktingpolitiken på programmet. Frågor som är viktiga för både pensionärer och barnfamiljer.

SD skriver att de vill ha en ansvarsfull invandringspolitik, krafttag mot brottsligheten och en trygg och värdig ålderdom. De skriver t.ex. att ”invandrarna ska anpassa sig till det svenska samhället” i stället för tvärtom, att man ska öka stödet till UNHCR, att äldre själva ska kunna få bestämma vilken mat de vill ha på äldreboendena, att antalet trygghetsboende ska ökas, att inga brottslingar ska friges efter halva tiden etc.etc.

Det här är frågor som väldigt många svenskar är intresserade av. Man kan då bara inte bortse från att så många är missnöjda med den nuvarande politiken, både när det gäller integration, äldreomsorg och brottsbekämpning. Varför ville man inte, från de etablerade partierna, debattera de här frågorna i TV och i media? Kunde det bero på att man helt enkelt inte vågade? Att man riskerade att i så fall få ännu fler som röstade på Sverigedemokraterna…

För jag tror inte att man hade några bra svar på varför hedersmord, tvångsgifte och kvinnoförtryck får finnas i vårt land parallellt med de svenska lagarna. Varför man ser mellan fingrarna på barnäktenskap och barnaga i invandrarfamiljer och hänvisar till ”deras kultur”.

Min äldsta dotter, som är rektor på en skola i ett invandrartätt område i Stockholm, skulle aldrig drömma om att informera en del föräldrar om att deras barn hade brutit mot någon regel på skolan eller burit sig illa åt på annat sätt. Hon vet vilka repressalier som då eventuellt skulle kunna drabba barnet…

Det är alla de här missförhållandena, som många av SD:s väljare har opponerat sig emot. Och det kan man inte bara avfärda med en axelryckning eller med ett oförskämt uppträdande, som Lars Ohly visade upp för hela svenska folket i söndags.

Och med alla de höga opinionssiffror som SD uppvisade innan valet förstår jag inte varför svenska folket ”chockades” när det visade sig att de höll även i valet…

Många av problemen som finns i vårt mångkulturella samhälle, har politikerna sopat under mattan. Det är dags att ta itu med dem på allvar innan SD blir ännu större till nästa val! Framför allt måste SD bemötas och inte bara ignoreras eller frysas ut. ”Velkommen til virkeligheden”, som den danske journalisten i Jyllandsposten skrev i en artikel häromdagen. Rubriken ”En valgbombe er faldet i Sverige”. Intressant läsning!

24 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Tack för denna synnerligen sansade och tänkvärda postning, musikanta. Jag säger inget mer, utan ägnar mig åt att just begrunda det du diskuterar här. (Och så fnissar jag igenkännande åt att man känner igen folk på hunden, det var skojigt skrivet.)

Mirren sa...

Du skriver:
"För jag tror inte att man hade några bra svar på varför hedersmord, tvångsgifte och kvinnoförtryck får finnas i vårt land parallellt med de svenska lagarna. Varför man ser mellan fingrarna på barnäktenskap och barnaga i invandrarfamiljer och hänvisar till ”deras kultur”."
Jag tror inte att det stämmer längre. Hedersmord är ett annat namn för män som vill kontrollera kvinnor, och det finns i alla kulturer. Vad gäller tvångsgifte så är det olagligt. Här i Stockholm finns det reklam på tunnelbanan om vart man ska vända sig om man misstänker något sådant. Det finns ingen i Sverige som propagerar för något sådant. Jag försäkrar.

Vad gäller SDs partiprogram är det faktiskt, ledsen att säga det, ett skämt. De knäpper om möjligt ihop slipsen med gylften mer än Ohly. Så är deras svar på hur man ska lösa landsbygdens situation att förbjuda Halalslakt. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag läste det. SD är dessutom extremt reaktionärt och har inte särskilt mycket till övers för jämställdhet. Sedan tror jag dessutom att de adoptivfamiljer som du hänvisar till kan hålla sig för skratt. SD har ju sagt att de vill förbjuda utomeuropeiska adoptioner!

Vad gäller Mogata så tror jag att det finns tre anledningar till att så många röstar på SD. Först och främst för att det inte finns några invandrare. Sedan tror jag det beror på att inkomstnivån och utbildningsnivån är förhållandevis låg. Jfr med min lilla "rara by" där 80 % röstade borgligt (10% på Sossarna) och bara 1% på SD. Slutligen är det stor grupp pensionärer och SD vänder ju sig till dem.

En sak håller jag dock med om ;-). Det hade varit bättre att ta debatten i sakfrågan istället för att huka och svartmåla SD.
M&P

Mirren sa...

"De bor i ett rart litet samhälle där de flesta vet vem som är vem är, ingen är rädd för att gå ut och promenera på kvällen och där skolan inte har några större problem att brottas med. "

Är det samma ställe som jag växte upp i?

Miss Gillette sa...

mirren: Det förvånade mig faktiskt att ett samhälle nästan helt utan invandrarinslag skulle ha så många SD-sympatisörer. Annars tycks ju trenden vara fler SD-röster ju större etnisk blandning det finns på orten (undantaget storstäderna). Och där många röstar på S, där röstar också många på SD. (Fast jag vet att SD har lockat sympatisörer från alla partier.)

Mirren sa...

Miss Gillette: Är det inte så att SD främst är starkt i Skåne och i vissa grupper (främst manliga pensionärer med rötterna i arbetarklassen)? Att de är så starka i Skåne beror väl delvis på det du säger, etnisk blandning som havererat i Malmö (det sista la jag till själv ;-)) och att Danmark finns runt knuten.

Själv är jag förvånad att SD fick så få röster här hos oss med tanke på att det finns flera "etiskt blandade" områden inte lång ifrån. Men, jag tror också att väldigt många här har en globaliserad världsbild och en internationell arbetsplats och/eller vänkrets.

Min grundläggande inställning är att om man vill ta itu med de problem som en felaktig invandringspolitik har skapat så kan man rösta på Folkpartiet. (Själv tycker jag dock andra frågor är ännu viktigare vill jag påpeka och röstar på Moderaterna.)

Bloggblad sa...

Jag tror att de som hakat på sd, inte har läst det finstilta, om herrefolk..., de raderna som luktar väldigt hitlerskt, utan bara det där om att "ta itu med problem"... för det låter ju bra vad det än handlar om, att man tar tag i problemen... Vem vill inte det?

Miss Gillette sa...

Precis -- alla vill att NÅN tar itu med de problem man upplever sig ha. Själv vill man varken anstränga sig eller sätta sig in i sånt man inte känner till, utan det ska nån annan göra.

mirren: Förmodligen har vi en likartad inställning du och jag. :-)

Jaså, den kategorin har en starkare tendens till främlingsfientlighet? --- Gaaah, nu skulle jag vilja sitta och diskutera det här, men jag står ju med ena foten i resväskan och ska alldeles strax till bokmässan och ...

olgakatt sa...

När man hör intervjuer med folk som röstat på SD så är deras argument att de vill fira jul och midsommar och sjunga Du gamla, du fria och att skolavslutningen ska vara i kyrkan.
En av deras företrädare i Trelleborg vill sätta ett skott i pannan på invandrare, paketera dem och frankera med frimärke till deras hemländer.

Jag tycker det är hög tid att ta diskussionen med SD och avslöja deras lögner - att tiga ihjäl dem går ju inte, det är bevisat. Det misslyckades man med i Danmark också och där blir det bara värre och värre.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Tack för snäll kommentar. Det kan behövas, ser jag av följande kommentarer!

Musikanta sa...

Mirren:
Jag menar heller inte att det är någon som propagerar för barnäktenskap, men det existerar trots allt. Hur kan man annars förklara att någon som är under 20 år har fyra barn?

När det gällde adoptivbarnen ville jag bara framhålla hur väl integrerade de är i vår lilla by. Språket är väl den främsta anledningen till detta, tror jag!

Skönt att du håller med mig på någon punkt:-)
M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Kanske inte. Jag upplever i alla fall vår by som extremt lugn numera. Kanske beror det på att jag inte jobbar som lärare längre. Men du är faktiskt inte "uppvuxen" i byn utan kom hit som 12-åring.

Därför mycket av ditt utanförskap. Jag vet också att du hade någon Mogatapojke som var på dig jämt när du började högstadiet och sa dumma saker till dig. Du löste det elegant med ditt fulla pennskrin, kommer jag ihåg.

Jag pratade just med en lärare häromdagen som sa att det var lugnt och fint här i skolan så därför tyckte jag att jag kunde skriva det med gott samvete.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det var ju faktiskt därför jag skrev inlägget. Inga blev så förvånade som MM och jag när rösterna var räknade på söndagskvällen!

Mirren:
Roligt när det blir diskussion mellan kommentatorerna!
M&P

Musikanta sa...

Bloggblad:
Nej jag har heller inte läst det finstilta och det tror jag väldigt få som röstat med SD har gjort. Tyvärr har ju deras främlingsfientliga åsikter och argument inte bemötts i media eller debatter. Då hade det kanske sett annorlunda ut.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Läs min kommentar till Mirren här ovan :-)
Lycka till på bokmässan. Emotser spännande inlägg därifrån!!!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Man kan inte bara rycka på axlarna åt dessa frågor utan inse att för många svenskar är detta mycket viktigt! Man har ju antagit att många av KD:s anhängare har gått över till SD av den anledningen...

Vad beträffar sådana företrädare som du berättar om vill jag påminna om att det finns rötägg i alla partier. Tänk om denna åsikt hade förts fram på en debatt - vilken proteststorm det hade blivit. Många hade nog skämts för att rösta på SD efter det...

Slutklämmen på din kommentar håller jag helt med om!

Mirren sa...

Men, de frågorna som Olgakatt har ju inget med invandrare att göra. Det är ju "humanistiska" föräldrar och rädda skolföreträdare som lett till att skolavslutningarna inte hålls i kyrkan. Aldrig någonsin har jag hört någon som inte haft ett svenskt namn yttra sig i frågan. Vad gäller KD så är det oerhört få som bytt till SD. De stora strömmarna är från Moderaterna och Socialdemokraterna.

För mig så är det inte så problematiskt att en företrädare för SD säger att man ska skjuta invandrare. Jag menar, som ung höger har jag fått höra liknande kommentarer om borgare från vänsterhåll under hela min politiskt aktiva tid. That's it liksom. Det jag oroar mig för är en stängd ekonomi där man tycker att allt var bättre förr och att man allvarligt begränsar människors liv. Ett samhälle där man enbart tittar på en människas biologiska utgångspunkt och inte på hennes drömmar och framtidsvisioner. Usch och fy för detta!

Musikanta sa...

Mirren:
Tur att du är klokare än din mor för det mesta...
Men jag förstår fortfarande inte varför man röstade som man gjorde här i Mogata. Det var därför jag egentligen skrev inlägget.
M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Du får ändra "yrke" i din profil!
M&P

Evatina-beth sa...

Läste i Sydsvenskan idag hur en del SD-politiker formulerat sig och det var verkligen skrämmande. Jag bor ju på den plats där SD haft det starkaste stödet,men de gick faktiskt tillbaka här i detta val.
Om vi inte hade våra invandrare här skulle staden vara skrämmande tom.

Musikanta sa...

Eva:
Skönt att SD gick tillbaka där du bor. Hoppas tendensen håller i sig tills nästa val!
Kramar!

Lotta sa...

Jag läste ett mittuppslag i Metro i förra veckan, ett mittuppslag med reklam för SD. Där nämndes inget om invandringspolitiken utan man tog fasta på åldringsvård, fler servicehundar och fler saker som jag tror de allra flesta kan hålla med om. Dessutom var mittuppslaget väldigt snyggt, påpekade min väninna som kan det här med trycksaker. Nej, vi kan inte tiga ihjäl dem. Ut med trollen i solen så spricker de!

Musikanta sa...

Lotta:
Jag tror att det har gått upp för det svenska folket att man måste bemöta SD:s åsikter och inte bara tiga ihjäl dem, som du skriver. De flesta som röstar på SD läser förmodligen inte det "finstilta" som Bloggblad pratar om, om de överhuvudtaget läser partiprogrammet. Jag tror det är många pensionärer som lockas av deras löften om sänkta skatter och större trygghet. Det kan kanske förklara varför partiet fick så stort genomslag här i vår by.

Anna, Fair and True sa...

Oj, en massa punkter man skulle kunna ta upp här men sitter på jobbet och har inte tid just nu. Bara en kortis, det är nog inte så konstigt att de stora strömningarna till SD har kommit från S och M efter de är de största partierna.

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Så många röster har nog inte kommit från Moderaterna i alla fall, eftersom det partiet har gått framåt med så många procent. Det är nog S som har fått släppa till mest dock...