onsdag 19 augusti 2015

1154 Månadens illustratör 2 - Staffan Lindén

"Han kunde hitta vatten med slagruta och han visste allt om tyska hjälpverb. Han drog hälsingehistorier med inlevelse, kunde svarva träpinnar runda och fina och blev på äldre dar något av en expert på Europas katedraler. Dessutom kunde han spela Kväsarvalsen på enradigt dragspel – både med och utan tumvantar." Det skriver Ulf Ivar Nilsson i Arbetarbladet den 9 maj 2010. 


Typisk Staffan Lindéngubbe sedd framifrån och med armarna slappt hängande utmed sidorna och en liten fluga under hakan. Bilden  är hämtat från artikeln i Arbetarbladet. (Bilderna går att klicka större.)

Då var det precis tio år sedan denne skämttecknare, bokillustratör, författare och läroverksadjunkt dog den 12 augusti 2000. Något lite om honom kan man läsa på Wikipedia. Men om man är intresserad av att veta mer om denne geniale skämttecknare som nästan dagligen publicerade någon skämtteckning i Expressen under många år kan man gå in och läsa den utmärkta artikeln av Ulf Ivar Nilsson som jag länkat till ovan. 


Även denna bild är hämtad från artikeln.

Att jag kom att tänka på honom just nu är förorsakad av skolstarten. När jag häromdagen fick plats med en liten bennybokhylla bredvid en annan kunde jag flytta en del mindre böcker till denna. En hade titeln Skolstollar och författaren tillika illustratören  var Staffan Lindén. Det var en nostalgisk känsla att läsa boken och förflyttas bakåt i tiden till 70-talet när jag började tjänstgöra som mellanstadielärare efter att ha gått ut lärarhögskolan och tidigare vikarierat på högstadiet. Följande bilder är bilder som jag skannat från min egen bok Skolstollar. Den finns i några exemplar på Bokbörsen.Den här utgåvan av boken är från 1970.
Det var innan datorerna hade gjort sitt intåg i samhället och skolan. När vi fortfarande blev blå om fingrarna när vi drog kopior av stenciler som vi skrivit för hand och som blev blåfärgade i kopiatorn. Skolöverstyrelsen var ett faktum, pojkarna hette Kent och Kenneth och betygen var relativa. 

Men många av teckningarna är relevanta även idag. Det är svårt att sovra bland bilderna eftersom det finns så många som är så roliga och träffande. 
Ungdomsporträtt av Staffan Lindén från artikeln i Arbetarbladet. (Se länken först i inlägget.)

20 kommentarer:

Karin sa...

Underbart!

Jag minns en av Staffans skol-Stollar, en lärare som såg uppriktigt förvånad ut och sa: Disciplinproblem? Men det är ju bara att göra som jag. Håll intesseväckande lektioner!

Bloggblad sa...

Staffans stollar minns jag med glädje - men jag visste inget om SL i övrigt. Kul att få veta!

Anna/notonmusic sa...

Jag minns också de här "stollarna" med glädje! Och fascinerad över hur han kunde dra de där strecken så raka utan att skissa. Ser ut som om han bara drar en enda linje med säker hand och så står gubben där! Och så himla träffsäkra! Men de där skolstollarna hade jag missat! Många passar säkert fortfarande in :-) Kram

Gerd ♥ sa...

Känner igen namnet, men inte mer. Ser vad jag missat, en fantastisk person, ju!
Tiderna förändras.
Ha det gott, nu är det varmt och här har vi hjulafton idag.
Kram

Musikanta sa...

Karin:
Haha. Men den var inte med i den här lilla boken.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det stod ju inte mycket i Wikipedia om honom så jag var glad när jag hittade den fina artikeln i Arbetarbladet på nätet.

Musikanta sa...

Anna:
Håller med dig. En arkitekt sa en gång till mig: "En riktig konstnär kan dra ett helt rakt streck på fri hand uppifrån och ner på ett papper." Staffan Lindén kunde! Det finns väldigt många roliga gubbar och även tanter och barn i den här lilla boken.
Kram

Anki sa...

Ett underbart inlägg om Staffan Lindén... och hans fantastiska teckningar! Tack för det!
Kram

Musikanta sa...

Gerd:
Ja, tiderna förändras men mycket är sig likt. Ersätter man Skolöverstyrelsen med Skolverket så har det inte förändrats så mycket. Några datorer fanns det ju förstås inte men det var på gång.
Här är det tyvärr inte hjulafton eftersom jag har svårt att ta mig upp och av på cykeln. Men jag har börjat med morgonpromenader på morgonen. Så att det blir av. Lätt att man inte hinner med annars. Och så lyssnar jag samtidigt på något radioprogram - idag Språket. Jättekul!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Tack Anki för rar kommentar! Roligt att du gillade inlägget.
Kram från Ingrid

Eva Trillian sa...

Åh, ja - de kommer jag ihåg :) och de är fortfarande bra!

Musikanta sa...

Eva:
Så enkla och ändå så roliga - det är konst det!
Kram

Ingrid sa...

Staffan Lindén var verkligen en finurlig man och de här skolstollarna var ju klockrena. Jag hade en farbror som var lärare och han hade sparat en massa galna uppsatser som hans skolbarn producerat genom åren och när vi hade släktkalas brukade han roa oss med högläsning. Det var verkligen skolstollar!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag har också kvar några få underbara uppsatser från min tid som speciallärare. Tyvärr tänkte man inte på att spara dem då. Jag tycker att Staffan Lindéns gubbar är så geniala i sin enkelhet.
Kram tillbaka från Ingrid

Veiken sa...

Underbart! Bra bilder med text som är tidlösa. Många generationer kommer att le igenkännande. Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Absolut! Mycket är sig likt.
Kram tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Jag älskar Staffans stollar! Superhumor, knorrigt, fyndigt, träffsäkert. Ingen har väl slagit honom hittills vad jag tror.

Musikanta sa...

Aina:
Jag håller med dig. Inte många som har fått fram så många roliga figurer bara genom några streck. Han var ju lärare också så i den här boken var han väl på sin mammas gata.
Ingrid

Tove Olberg sa...

Här gjorde det inget att slå sig ner en stund!
Fint du skaffar hylla bredvid hylla och hittar böcker ...
prima liv!
kram

Musikanta sa...

Tove:
Om du visste hur många intressanta böcker jag hittar när jag byter hyllor. Roligt att du slog dig ner så här länge hos mig och gillade vad du läste!
Gladkram från Ingrid