söndag 23 augusti 2015

1156 Augustinytt från Bonniers Veckotidning nr 35 1924


Omslagsflickan på Bonniers Veckotidning nr 35 1924 är skapad av A. Ohlson. (Bilderna går att klicka större.)

Funderade ett tag på om det kunde ha varit Axel Olson i Halmstadgruppen som var 25 år vid den här tiden. Men han stavar inte sitt namn med h. Dessutom tycker jag inte att hans målningar påminner om denna. Men man vet ju inte vad de unga konstnärerna gjorde för att försörja sig.

Den här numret av tidningen innehåller som vanligt mycket blandad konfekt. Bland annat ett kåseri av Hasse Z - Levnadskonst. August Brunius skriver om Karikatyr och Vrångbild och Erik Lindorm om Rötmånadsteater. Sjösjukan diskuteras i en lång artikel. På modefronten finns ett Parisbrev för hundra år sen. Frank Hellers roman Mitt arv på Korsika går som följetong. En spännande konsthistorisk tävling med penningpriser tar upp en dubbelsida.


Javisst ser man att det här är drottning Kristina. Men vem var det som målade henne?


Den här eleganta unga kvinnan vet jag inte vem det är eller vem som har målat. Kan det vara Roslin?

Bland Aktuella ansikten kan man se Thomas Edison och William Randolph Hearst - tidningskungen. Henry Fords maka är också med på bild. Säkert väldigt ovanligt att en kvinna blev invald i Nationernas förbund - här är hon också med, Helena Swanwick, en mycket intressant kvinna, feminist och suffragett i England, som var övertygad pacifist.


Mycket mat är det som vanligt. Här kommer ett gott råd från en läsare i rötmånadstider.


Flera modesidor finns alltid med. Här är det skådepelerskan Tollie Zellman som visar en av klänningarna som hon bär i den senaste pjäsen på Komediteatern. Pola Negri var också ett berömt namn 1924. Hon var bland annat känd för att ha en kärleksaffär med Rudolf Valentino.


Annonserna är också många. Bil- och bananannonser pryder ofta omslagssidorna i färg. För övrigt är allting i tidningen i svart-vitt. Här kommer några exempel på annonser i tiden.
Jag tycker det är fantastiskt att se att ALLT i denna annons är tecknat och målat. Även versalerna i CARUSOÄven denna annons är tecknad av en konstnär. Loggan är nog Buicks egen. I dagens penningvärde motsvarar priset drygt 266 000 kr.

10 kommentarer:

tant Hannele sa...

hihi, vilka kul sidor du valt, aktuelle ansikten!
Hälsningar från Irland!

Musikanta sa...

Hannele:
Det är verkligen svårt att sovra. Tyvärr är de flesta artiklarna så långa att det inte går att lägga in dem. Annars hade jag gärna haft med Hasse Z. Jag lär mig mycket genom de här tidningarna faktiskt...
Ha det gott på Irland!
Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Rudolf Valentino, det var tider det. Tjuven i Bagdad - trodde jag men det var det inte alls. Men så var jag ju inte med på den tiden heller.

Musikanta sa...

Hans:
Det var faktiskt inte jag heller...
Ingrid

Veiken sa...

Tänk så mycket arbete som man la ner på layouten. Otroligt när man tänker på hur det är idag. De ansikten som presenteras som aktuella har falnat något! Kramar

Stina sa...

Härliga bilder Ingrid :)
Gillar modet med de fina hattarna och reklamen för tablettasken. Gillar ordet "bröstpastiller". Jag är nog född på fel årtionde, tror jag. Min stil matchar bättre 20-talet. Och ser nu att även 30-talet faller mig i smaken.

Musikanta sa...

Veiken:
Det är sant att de inte längre är aktuella - ansiktena - men så är det 91 år sen också. Det är ju mycket därför jag har samlat på de här tidningarna - dessa underbara omslagsbilder i färg.
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Stina:
Modet på tjugotalet är oerhört vackert - d.v.s. om man var smal nog att kunna bära upp de trånga klänningarna. Och visst är det elegant med hatt - numera är det ju bara de kungliga som har hattar tyvärr.
Kram från Ingrid

Tove Olberg sa...

Så har du öppnat på skattkistan igen Ingrid - ljuvliga bilder!
Skattkram

Musikanta sa...

Tove:
Jag är så glad över att du gillar de här inläggen från BVT. Själv är jag ju, som du förstår, väldigt förtjust i tidningarna.
Kram tillbaka från Ingrid