Jag började träna på den för tjugo år sedan och sedan hållit på år ut och år in. Den sitter perfekt på min egen orgel, men tyvärr kan jag inte ta med mig den till de olika kapellen eller kyrkorna där begravningarna äger rum. Alla orglar är olika, ibland går det inte att sänka orgelpallen utan jag sitter lite för högt och räcker inte riktigt ner som jag ska till pedalen.
Det innebär att balansen rubbas, och då är det lätt att göra feltramp. I morgon ska jag spela just Air av Bach som inledningsmusik på en begravning och känner en viss oro för detta. Visst kunde jag ha sagt att den inte ingår i min repertoar, men varje organist med självaktning måste ju kunna spela den! Den finns i en enklare sättning utan pedal, men då är det inte lika vackert.
Jag önskar att jag kunde spela den lika fint som den här musikmaskinen. Kul med noterna - tittar man i den sista raden där noterna går väldigt upp och ner, kan man få en föreställning om hur fötterna har det... Man måste ju dessutom hålla reda på fingrarna också på två manualer - en som man spelar solostämman på och den andra som man spelar ackompanjemanget på.
Ingrid vid orgeln i Sankt Johannes kyrka
16 kommentarer:
Hahah... det kanske var DÄRFÖR kantorn vägrade spela den på vårt bröllop. Han skyllde på att den inte var sakral...
Så bra att man får veta orsaken till att den låter så olika beroende på var den spelas. Har funderat över någon " plumpighet" i spelandet just på begravningar. Då vet man det och har fått en annan förståelse.
Tack för det och lycka till med pedalerna idag!
Kramar från Karin
Konstigt att vissa låtar aldrig känns uttjatade, hur ofta de än spelas. Den här tillhör den kategorin (tycker i alla fall jag). Men jag ska tänka på det du säger här och inte pina nån stackars kantor om jag skulle hamna i en sån valsituation nån gång. (Dessutom tror jag att jag skulle tycka det vore olidligt att höra Air på en begravning. För mycket, liksom.)
Hoppas det gick (kommer att gå) bra!
Jag beundrar alla som kan hålla reda på både på fötter, händer, trampor och tangenter!
Margaretha
Jag håller med. Det är så lätt att spela fel i pedalen och basstämman är viktig!
Musikanta: Du vet ju vad jag tycker om Air. Om någon skulle spela den på min begravning (eller gammal fä) så kommer jag GARANTERAT gå igen och hemsöka personen i fråga. Jag förstår inte att någon vill ha gammal fä när det finns stycken som "Bist du bei mir" och "Ave Maria"... Men smaken är ju som bekant olika .-).
Bloggblad:
Skulle inte förvåna mig ifos. Men Air är så intimt förknippad med begravningar numera att man inte gärna spelar den på ett bröllop. Då ska det vara lite mer festligt! Kanske man eventuellt kunde ha den som mellanaktsmusik.
Det där med sakral eller inte är som väl helt bortlagt numera. För inte så länge sen spelade jag "Gamla Nordsjön" på en begravning t.ex.
Karin:
Ja, den kan säkert spelas på många olika sätt, haha. Jag hade ett litet eget arrangemang idag, hoppas inte att någon märkte det...
Miss Gillette:
De stora organisterna har ju naturligtvis inga som helst problem med stycket, de som har gått fem år på musikhögskolan och inte gjort något annat än spelat orgel. Jag själv gick två somrar i Linköping och tog kantorsexamen efter det. Det är bara att inse att viss musik är för svår hur mycket man än övar.
För några år sen var Air det vanligast förekommande musikstycket på begravningar. Nu kan det vara allt möjligt, från Elvis till dansbandsmusik. Tröstevisan av Benny Andersson är väldigt populär.
Margaretha:
Det gick så där. Inte helt felfritt tyvärr. Fast jag hade spelad det felfritt en kvart innan jag skulle spela upp. Nerver...
Minerva:
Det var inte pedalen som det gick fel på idag utan vänster hand! Som jag aldrig spelar fel på annars... Men det är jobbigt när det är ständigt nya orglar som skiljer sig lite grann från min egen därhemma. Skönt dock att få lite medhåll från en organist!
Mirren:
Det var säkert begravningsbyrån som tipsade. Har man Bridge over och Jag har hört om en stad som solosånger, vet man nog inte så mycket om begravningsmusik f.ö.
Jag vet vad du tycker om Air och GF, men jag förstår fortfarande inte varför du tycker så illa om dessa. Du har ju inte hört dem tusen gånger som jag har gjort! Och Bach är alltid Bach! Men visst skulle jag föredra Bist du bei mir och Ave Maria... (Lättare att spela också :-))
Kan förresten hälsa från Anders E.
Den tredje notraden, vad är det för klav och hur gör du när det finns en sån också?
Jag hoppas att min begravning slutar med ett durackord och inte en suckande mollstämd "Härlig är jorden" som den som jag var på senast. Jag undrar hur organisten tänkte där. Kyrktanten som begravdes var liksom inte den sorten.
De ska sjunga 313 iaf.
Så om man får en organist man inte gillar ska man alltså beställa Air : D
Kram, du fixar det där galant, det är jag övertygad om!
Cecilia N:
Det är en C-klav, ett tecken som i notsystem anger den linje på vilken ettstrukna c ligger. Kallas också för altklav. Som väl är är det sällan den förekommer i orgelspelet. Jag kan inte läsa noter med denna klav. Vanligt pedalspel spelar man med basklav eller f-klav som när man spelar piano.
Härlig är jorden går faktiskt i dur ;-), och den är väldigt vanlig på begravningar. Men man behöver ju inte spela den suckande för det. Den brukar nästan aldrig spelas som avslutningsmusik utan sjungs ofta som psalm.
Jag försöker alltid spela något "gladare" i slutet på en begravning - det ska absolut vara en ljus avslutning tycker jag!
Marianne:
De skickliga organisterna i de stora kyrkorna har inga som helst problem med Air, så dem är det ingen idé att spilla krut på.
Så skulle väl i så fall få välja någon ung kantor på landet kanske som du inte gillar. Men det är väl ingen större risk eftersom dessa i allmänhet är väldigt rara och tillmötesgående...
Kramar!
Gammal fäbodpsalm är bland det vackraste jag vet, och den får man gärna spela på min begraving. hellre den än Air.
Är övertygad om att DU ror hem AIR. Men, jag kan förstå att den inte är lättspelad.
Härlig är jorden skulle jag gärna välja också, tycker den är så vacker!
Det finns så många vackra psalmer och stycken att välja mellan.
Som sagt, tur att smaken är olika hos oss alla. NU ska jag leta upp gammal fä på youtube och försätta mig i lite vacker melankoli.
Kram!!
Annika:
Det är inte så dumt att fundera lite över sin stundande begravning (som ju alltid kommer för alla en dag fast vi inte tror det). Åtminstone kan man ju fundera på hur man skulle vilja ha det när man är så gammal som jag...
Det är bra för anhöriga när den avlidne har speciella önskemål - det händer ganska ofta. Numera är det CD-musik ibland, men jag tycker det är synd när man har tillgång till organist och levande musik i kyrkan.
Det blir aldrig detsamma. Det kan vara skillnad när det är borgerlig begravning. De sker ofta i mindra lokaler och då blir det ett annat ljud.
Skicka en kommentar