fredag 12 november 2010

Fredagstema Show&Tell – Upp och ner

Kom att tänka på det här temat när jag hörde Livet i Finnskogarna för en tid sedan, dvs. i Hasse och Tages version. Först så går det upp så går det ner så går det upp, sen så går det ner, så går det ner, så går det ner. Sen så går det upp etc. etc. Här kan ni lyssna på denna gamla Jularbolåt som spelas av två duktiga dragspelare.

Annars är det mycket annat som går upp och ner. Solen går upp varje dag, även om vi inte ser den bakom alla moln och ner på kvällen. Var ute och fotade den underbara solnedgången häromdagen.


Utomhustemperaturen likaså. Tänkte på det när jag duschade häromdagen. Var det verkligen bara några månader sedan jag svettades så fort jag rörde mig det minsta och kände mig tvungen att duscha minst fem gånger om dagen. Nu när jag tittar ut genom fönstret ligger snön fortfarande kvar och det är minusgrader på nätterna.

Bild från nätet

Det går upp och ner i livet. Ena dagen är man glad som en lärka, nästa dag händer något tråkigt och då går humöret ner till noll. Det hände ofta när jag var lärare. En dag när det mesta hade gått snett, ungarna hade varit ovanligt besvärliga så tänkte man att aldrig en dag till i skolan när man gick hem. När man så kom tillbaka nästa dag var allt bra, barnen var änglar, kollegorna var snälla och man hade trevligt på rastfikat.

Man går ombord på ett flygplan som stiger upp i luften och när man kommer ner och har landat efter nio timmar har man åkt över halva jordklotet. Fortfarande märkligt för en som under sin ungdom var med om att det tog en vecka med båt till Amerika.När man har levt så länge som jag har man ju ett visst perspektiv på tillvaron. Jag har haft stora sorger och bekymmer i mitt liv, men på något sätt har jag alltid tagit mig upp från dem. Ibland efter ganska kort tid, ibland efter en längre. Ups and downs, berg och dalar, så är det för det mesta här i livet. Men för varje gång som man befunnit sig på botten och lyckats kravla sig upp så blir man starkare som människa. Åtminstone har jag blivit det.

Övrig fredagsbloggare hittar ni hos Pettas eftersom jag inte kan länka till dessa på min blogg.

24 kommentarer:

Lotta sa...

Tack för ännu ett fint tema! Ja, visst har livet sina upp- och nedgångar. Tråkigt vore det väl annars. Jag har också haft min beskärda del av downs och det är förunderligt hur man ändå lyckas komma upp igen, ofta som en klokare, om än lite sorgsnare, människa.
En trevlig helg önskar jag dig!

Fritt ur hjärtat sa...

Fint! Som en berg och dalbana, visst är livet upp och ner.

Annika sa...

Ja visst går det fort. Man tycker inte det var länge sedan man badade ute och nu börjar det mörkna redan vid tretiden. Jag gillar årstiderna dock! Trevlig helg!

em sa...

Upp som en sol och ned som en pannkaka. Så pessimistiska en del gamla talesätt är. För så är det ju för det mesta inte. För det är precis som du säger, livet har både upp och ned - och jag tror att de tar ut varandra. Och som en man i vården sa åt mig när jag var som sjukast: "nu är du nera vid urberget, det kan inte bli värre". Och det hade han rätt i! Fast det är inte alltid man kommer ihåg "uppen" när man är där nere vid urberget.
Margaretha

Musikanta sa...

Lotta:
Jag tror att det är meningen att man ska ha sorger och bedrövelser i livet, annars kan man ju aldrig förstå andra människor. Håller med dig om att man förhoppningsvis blir lite klokare när man ridit ut stormen...
Ha en skön helg själv!

Musikanta sa...

Simone:
Ja, som väl är, annars hade det nog blivit väldigt enahanda!

Annika:
Ju äldre man blir, ju fortare går det tyvärr. Men samtidigt är man ju glad över årstiderna som du skriver. Tråkigt vore det om vi hade sommar året runt!
Kramar!

Annika sa...

Just det, den gamla låten ja. Livet i Finnskogarna. NU har den fastnat i hjärnan :-)
Visst är det som du säger, det går upp och ner hela tiden.
Livet.
Kram!

Musikanta sa...

Margaretha:
Nej, när allting flyter på och man vaknar och är pigg och inte har ont någonstans, tänker man inte så mycket på att man har det bra.

Men om man har varit riktigt nere, som du skriver om, tror jag att det hjälper att tänka på det när man tycker att man har en massa problem, som egentligen inte är särskilt stora...

Taina sa...

Visst är det så att man blir starkare. Jag är övertygad om att mitt extra lager av skinn på näsan har kommit ur de ggr jag tagit mig upp ur en jobbig situation.

Hoppas du får en skön och "uppåt" helg!

Kram

Saltistjejen sa...

Visst är det så det är livet. Upp och ner. ibland har man med och ibland motgångar. Men så länge man orkar ta sig upp igen så har man plötlsigt vunnit något. Som du säger stärks man av saker som man måste klara av även när de är hemska, sorgliga och jobbiga.
Vilken otorligt vacker bild på din solnedgång också!!!!
Kram och ha en fin helg!

Pettas sa...

Skulle det vara bara uppåt hela tiden så lärde man sig inte uppskatta det överhuvudtaget om inte det fanns ett neråt också:)
Vi lär oss av motgångarna, helt klart.

En fin helg önskas:)

Mrs Clapper sa...

Vilket fint inlägg. Det ska bli roligt att tolka veckans tema, även om det ställer till det lite där uppe bland de (mycket små och redan helg-inställda) grå.

Trevlig helg!

Norrsken och stjärnfall sa...

Ja men visst är det mycket här i livet som går både upp och ner. Skrattade lite när du skrev om flygplanen...hade nämligen förra veckan den värsta uppflygning jag någonsin varit med om och jag trodde att jag skulle komma ner betydligt snabbare än beräknat. Men tack och lov kom vi ner där resan var beräknad att avslutas. :-)
Ha en bra vecka!

Musikanta sa...

Annika:
Tyvärr fanns inte Hasse & Tages version av Livet i Finnskogarna på Youtube. jag kan aldrig höra den utan att tänka på den låten :-)
Ha en skön helg och många kramar!

Taina:
Jag kommer ihåg när du skrev om den oförskämda karlen på jobbet och hur nöjd du var när du äntligen sa ifrån :-).
Helgen blir nog varken uppåt eller neråt (får man hoppas i alla fall) utan lite mer jämn och slät :-)
Kram!

Musikanta sa...

Saltis:
Roligt att du uppskattade min solnedgång. Had glömt att ta bort blixten så fotot blev lite speciellt...

Visst är det som du säger, man behöver motgångar för att växa som människa!
Ha en skön helg själv och kram från Ingrid

Karin:
Jag har länkat till dig eftersom du sa att jag fick. Det går fortfarande inte att kopiera mina länkar utan det blir bara vanlig maskinskrift.
Ha en skön helg du också och många kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Mrs Clapper:
Välkommen till min blogg! Kul med nya bekantskaper på bloggen. Har läst ditt inlägg. Dina "små grå däruppe" hade inga större svårigheter att tolka ämnet :-)
Trevlig helg önskar jag dig också!

Norrsken och stjärnfall:
Låter spännande med flygresan - kanske det bara var jobbigt? Det behövs inte mycket mer än att motorljudet i flygplanet ändras lite grann så tror jag att vi är på väg neråt. Men så brukar jag titta på flygvärdinnorna som går där och ser hur lugna ut som helst och det brukar hjälpa.

Jag önskar dig också en bra vecka utan spännande flygturer!

Anna, Fair and True sa...

Så är det verkligen. Jag hade en sådan upplevelse. Min farmor begravdes i igår fredags i kretsen av de närmaste. Idag lördag möttes vi alla igen för att fira min brors födelsedag. Sorg igår, glädje idag.

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Ja, så upplever jag det ofta. En begravning kanske jag spelar på på fredagen, sedan är det dop eller bröllop på lördagen. Sorgen och glädjen de vandra tillsammans, som det står i psalmen.

Eleonora sa...

Dina tankar om det som går upp och det som går ner är både humoristiska, tänkbara och påhittiga!

Tack för hälsningen hos mig innan jag reste bort. Klart vi måste hinna ses när du kommer till Sthlm nästa gång.

Hoppas du fått härliga, soliga och braiga hälsningar från de dina i Egypten!

Kram till dig söta Ingrid och må så gott!

Grekland nu sa...

Ja men precis sådär är det ju i livet. Och det är väl tur att inte allt bara är plant och platt, fy vad tråkigt det skulle vara då! Själv hade jag inte riktigt tid till temat men smög in det lite i min reseberättelse. Hoppas du får en vecka som mest är uppåt!

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för rara ord - de värmer som vanligt. Jag hör av mig när jag kommer upp till Stockholm, så klart!

Mirrfamiljen har haft det skönt därnere och igår red alla på kamel, vilket högeligen uppskattades av Lillmirren. De flyger hem idag. Inte så lätt att komma från 35 grader, sol och bad till ett mörkt och kallt Sverige, antar jag.

Varm kram från Ingrid

Musikanta sa...

Grekland nu:
Du får komma igen med temat på fredag - det kanske blir lättare för dig :-).

Veckan har börjat bra med utflykt till IKEA igår och inköp av extern hårddisk så att MM har flyttat alla mina bilder dit om det skulle hända något med min dator.
Kramar!

Evatina-beth sa...

Ibland känns det som alltför många dalar och för få höjder,men jag tror att det jämnar ut sig för oss alla till slut.

Musikanta sa...

Eva:
Man hoppas det i alla fall. Alla tror jag får sin beskärda del av sorger och bedrövelser - för mig kom allt sådant tidigt i mitt liv. Men jag hade kanske inte förstått att uppskatta det lugna och harmoniska liv jag lever numera om jag inte hade haft det då. Jag hoppas att allt blir bra för er så småningom också!
Varm kram från Ingrid