söndag 7 november 2010

Alla Själars dag

Den riktiga Allhelgonadagen firades igår lördag och söndagen idag kallas för Alla Själars dag. Den är helgad åt alla andra helgon, dvs. åt dem som inte är kanoniserade av Katolska kyrkan och åt våra egna anhöriga och vänner som gått bort. I Mogata kyrka firade man minnesgudstjänst klockan tre på eftermiddagen denna söndag med parentation och vacker körsång som inslag i gudstjänsten.

(Bilderna går att klicka större)

MM som var kyrkvärd inledde med välkommen och pålysningar. På bilden ovan är bara tre av ljusen kvar på altarrundeln av de åtta som stod där från början. Parentationen gick till så att prästen läste upp namnet på den avlidna och MM tände ett ljus för henne eller honom. De övriga ljusen fick de anhöriga som var i med i kyrkan ta med hem till sig. Efter gudstjänsten bjöds det på enkelt kyrkkaffe längst bak i kyrkan.

Trevlig gemenskap efter gudstjänsten med kaffe med dopp

När vi gick ut från kyrkan hade solen börjat gå ner och himlen var otroligt vacker i orangegul färg som övergick i mörkt blått. Jag hade inte min systemkamera med mig utan tog några foton med min gamla vanliga digitalkamera. Kanske därför att bilderna blev så speciella - har aldrig sett att det blivit så konstigt förut...Vackert med den många ljusen som brann på kyrkogården

13 kommentarer:

Pettas sa...

Så vackert och så stämningsfullt:)

kram!

Bloggblad sa...

Blev väldigt fina bilder. Förmodligen gick blixten av och belyste de närmaste grenarna.

Musikanta sa...

Karin:
Tack för din kommentar!
Kramar!

Bloggblad:
Ja, det var naturligtvis det som hände. Det blev spännande bilder i alla fall. Ska försöka ta kvällshimlen med stora kameran och utan blixt i morgon om det är solnedgång då. Kvart över fyra var det som vackrast...

Mirren sa...

Fina bilder, jag lyckade inte få några bra bilder från kyrkogården igår. Kanske var vi för sent ute, helt enkelt. M&P

Grekland nu sa...

Så fint! Jag skulle gärna ha varit i Sverige i helgen och gått till mina föräldrars grav på kyrkogården. Men som tur är så har andra sett till att det lyser en lykta och ligger en krans. Själv tände jag ett ljus i en grekisk kyrka.

Annika sa...

Jättefina bilder!
Så stämningsfulla!
Jag skulle också gärna varit i sverige helgen som gick. Har sett så många otroligt fina bilder på bloggarna!
Kram!

Miss Gillette sa...

Verkligen pampig kyrka ni har där i Mogata. Och snygga solnedgångar ...

Tack för upplysningen om alla själars dag också, det hade jag ingen koll på, hednatös som jag är. Fast hednatös som jag är våndas jag en aning för att jag inte kunde tända ljuset på mormors och morfars grav i helgen -- hela familjen var på Gotland -- det kändes definitivt att nånting fattades.

Musikanta sa...

Mirren:
Jag är så tacksam överhuvudtaget att ni gick till kyrkogården och tände ett ljus på farfars grav! Men om du tar mörka bilder, har du försökt med auto color correction? Min sista bild var väldigt mörk innan jag prövade med det!
M&?

Musikanta sa...

Ingabritt:
Nej, det är inte lätt att gå till föräldrarnas grav i Sverige när man bor i Grekland. Fint att du ordnat med krans och ljuständning! Måste ha känts skönt i alla fall att kunna få tända ett ljus för dem i den grekiska kyrkan...
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Ja, Allhelgonahelgen har verkligen blivit en storhelg numera. Det är inte hälften så mycket folk i kyrkan vid påsk som nu. Trots att påsken egentligen är kyrkans viktigaste högtid.
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Du får tända ett ljus nästa gång du kommer till graven. Det är vackert när som helst nu när det är som mörkast med alla ljus som brinner på gravarna.

Jag spelade på några andakter på torsdagen innan helgen, så då fick jag lära mig skillnaden på Alla Helgons dag och Alla Själars dag. Prästen var mycket pedagogisk... Tidigare har jag inte heller haft så mycket hum om det.

Cecilia N sa...

Åtta stycken. Det låter lagomt.
I vår församling är det drygt hundra.
Jag var med och tände en gång och jag var gruvligt nervös. Jag befarade att det skulle bli fel någon gång så att det fanns för få ljus att tända på slutet. Men det gick (rätt så) bra.
Dvs det miss-stämde på ett ljus eller så, men då hade de erfarna lärt mig att låtsastända ett ljus på bakre raden ...)

Musikanta sa...

Cecilia N:
När jag var kantor i våra två församlingar på den tiden hade vi nästan alltid bara 12 begravningar per år allt som allt. Antalet står sig tydligen fortfarande.

Var i Sankt Johannes församling på äldreandakter några dagar innan Allhelgonahelgen. Prästen berättade att de hade ca 250 varje år! Men där tänder de bara ett ljus för varje månad och läser inte ens upp namnen...