torsdag 4 november 2010

Fredagstema Show&Tell - Bara en slump eller?

När jag valde det här ämnet hade jag ingen aning om hur mycket och hur länge i världen man hade forskat om parapsykologi och telepati dvs. tankeöverföring. Jag tyckte bara att det har hänt en massa saker och egendomliga sammanträffanden för mig i mitt liv som är svåra att förklara rent logiskt.

När jag reste till USA 1973 för att hälsa på min amerikanske vän, som jag hade träffat i London 1956 när jag studerade där, gav han mig en bok som just kommit ut. Det var Arthur Koestlers The Roots of CoincidenceSlumpens rötter på svenska. Han var mycket influerad av boken som handlade om parapsykologi, en vetenskap som trots alla forskning världen över inte är riktigt rumsren.


Min vän, jag kallar honom för Mark, trodde inte ett ögonblick på att saker och ting som vi inte kunde förklara och som inträffade samtidigt bara var en slump – utan trodde fullt och fast att det fanns något i tillvaron som styrde detta och som låg utanför vårt medvetande.

Om han t.ex. hittade en undangömd lapp någonstans med ett telefonnummer eller en adress var det ett budskap och betydde att han omedelbart måste ringa upp eller ta reda på den personen, vilket naturligtvis tog tid och ställde till en del trassel för honom. Som att invitera mig att komma till USA. Vi var båda frånskilda vid tillfället…

En bok som verkar spännande att läsa är Jan Cederquists Slumpen är ingen tillfällighet. Jag hittade den nyss på nätet när jag googlade på ”Slumpen”. Han kallar det för ”den meningfulla slumpen” och har tydligen sammanställt en mängd spännande berättelser om just detta, enligt bokinformationen.


Drömmar har ju alltid varit föremål för omfattande forskning, Freud och Jung som bekant. Men hur man förklarar en del drömmar borde ju inte vara så komplicerat – hjärnan har tagit emot en massa intryck under en tid och omskapar dessa till en dröm – ofta en absurd och overklig sådan. Men hur ska man förklara att något man drömt på natten har anknytning till verkligheten dagen efter?Salvador Dali - bilden från nätet

Jag hade en sådan dröm för fem år sedan. Det var då trettiofem år sedan min skilsmässa från min första man och under de sista tjugo åren hade han inte förekommit någon gång i mina drömmar.

Den här natten såg jag honom i drömmen – bortvänd från mig som om han inte ville tala med mig. ”Men känner du inte igen din gamla fru?” minns jag att jag ropade. Då kom plötsligt en annan kvinna fram ur skuggan mot honom. Han la armen om henne och gick sin väg utan att säga något och försvann.

Jag vaknade med en obehagskänsla på morgonen, men kom för ovanlighetens skull mycket väl ihåg min dröm. På kvällen ringde min dotter och talade om att han hade dött under natten.

Jag kan fortfarande inte länka till bloggdeltagarna. Antingen kan ni gå in och kolla hos Pettas eller hos mig här.

19 kommentarer:

Pettas sa...

Musikanta,
det finns mycket mellan himmel och hav:). Jag har sedan jag varit ett litet barn varit med om händelser, skeenden, drömmar osv. som har slagit in på pricken av det jag har upplevt eller drömt, ibland tre veckor efteråt. I början berättade jag ingenting om vad jag upplevde, men lärde mig att jag måste göra det för att kunna bli trodd, när det verkligen hände.
Jag har hållit mig inom lättare ramar i mitt eget inlägg för dagen, men jag kunde skriva en bok i ämnet:). Det finns stoff.
Att som din vän söka en mening i alla s.k. meddelanden tror jag att lätt kan bli en black om foten. Där finns nog en stor risk att det går överstyr:). Det gäller att stå med fötterna djupt rotade i jorden och huvudet i himlen. Det kan vara svårt att hålla balansen ändå!
Men det är jätteroligt att du tog upp det här temat, som kanske inte är helt lätt för alla att våga skriva om.
Tack för trevligt tema!

Musikanta sa...

Karin:
Tack för din långa och intressanta kommentar!
Jag har också många exempel på hur den ena händelsen styrde den andra som styrde den tredje etc.etc. så att det till slut blev någonting meningsfullt och fint med ens liv. Även om det kunde vara sorgligt och besvärligt under resans gång.

Men det kändes för privat att skriva om... Men jag är helt övertygad om att det finns saker som vi inte kan förklara med vårt begränsade mänskliga förnuft.

Varm kram från Ingrid

Saltistjejen sa...

Jag tror helt klart att det finns saker och känslor vi inte styr över eller kan förklara på ett "logiskt vis". Kalla det gärna intuition eller något sådant. Men jag håller med Pettas om att jag tror det kan bli helt fel om man hela tiden ska leta meningen med allt som sker omkring en och alla drömmar man drömmer. Jag tror personligen inte på att det finns någon högre makt som styr vad som händer oss. Inte på så vis. Jag tror på slumpen som slump. Inget mer. Men jag tror på vår egen handlingskraft och vilja och våra känslor som faktiskt kan rubba berg ibland. Och där tror jag vi gör våra val vilka sedan kan få konsekvenser för både oss själva och andra.
Kram och tack för ett lite knivigt tema!!!

em sa...

Det tycks finnas en hel uppsjö av, mer eller mindre seriös, litteratur i ämnet - och angränsande ämnen.
Vi som har upplevt sanndrömmar och tankeöverföring, tvekar ju inte en sekund över att det finns det vi inte förstår - men hur och varför lär vi väl aldrig få reda på. Inte i det här livet i alla fall!
Jag har vänner som är extrema i sin uppfattning åt båda hållen, och tycker att det är roligt, om än en smula tröttsamt, att höra deras argument.
Margaretha

Annika sa...

Spännande! Jag tror man är mer eller mindre mottaglig under olika skeenden i livet.

Musikanta sa...

Saltistjejen:
Jag tror också på vår egen handlingskraft och vår egen vilja att förändra saker. Men samtidigt tror jag också på att det finns en försyn av något slag som ordnar livet på bästa sätt för oss utan att vi själva hjälper till. Åtmistone är det min erfarenhet.
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
Kanske man blir lite mindre kategorisk när man blir äldre och har upplevt saker som tyder på tankeöverföring och även andra oförklarliga händelser.

Vår hjärnkapacitetet är ju trots allt begränsad och våra sinnesintryck likaså. Man kan ju bara jämföra sig med vissa djur och fåglar...

Hur man kan vara så övertygad om att allting här i livet bara är en slump, har jag svårt att förstå...
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag hade för mig att du var ganska intresserad av parapsykologi. Har jag fel?

När det gäller mottaglighet tror jag att den är olika från person till person. Kalla det för intuition kanske.
Kramar från Ingrid

Fritt ur hjärtat sa...

Lite roligt att se olika tänk i det här temat. Jag ställs lite och tänker vad är det som gör att vissa måste veta, att det måste gå att förklara, annars är det ljug. SÅ mycket i världen vi inte begriper men vi tror på det ändå
:-) Jag har som du flera olika händelser och vilar i dem för jag vet ju vad det betydd och hur jag känt. Onekeligen är det spännande.

Grekland nu sa...

Vilken märklig dröm du hade om din ex-make, det är nästan så man ryser när man tänker på det. Men visst händer det saker som man inte kan förklara, det är jag också överygad om, även om jag inte själv varit med om nånting sådär tydligt. Intressant tema att läsa om!

HeLena sa...

Svårt och spännande tema! Intressant att vi alla tycker så olika, det är det som kryddar till tillvaron, eller hur?!
Jag tror på "slumpen" eller hur vi ska kalla det. Och jag tror inte att det var någon slump att du såg din exmake i drömmen...
Tack för att du delade med dig idag:)
Kram

Musikanta sa...

Simone:
Nej, det är mycket som människan inte kan förklara... Jag förstår inte varför man inte kan acceptera att det finns saker som den mänskliga hjärnan inte begriper.

Ingabritt:
Ja, i alla fall kändes det väldigt konstigt när jag fick reda på att han var död på kvällen. När jag vaknade på morgonen tänkte jag inte så mycket på det...

HeLena:
Jag kan inte förklara drömmen på annat sätt än att han tänkte starkt på mig just innan han dog. Och att han kanske fortfarande inte förlåtit mig för att jag lämnade honom - omöjlig som han var att leva tillsammans med...

Kram tillbaka!

Eleonora sa...

Det var ett mycket intressant inlägg Ingrid.

Allt gott till dig min vän och önskar dig bara sweet dreams i fortsättningen.

Kram
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för din kommentar. Önskar dig också allt gott!
Kram från Ingrid

Lotta sa...

Ett jättespännande tema! Och visst har väl de flesta varit med om saker där man undrar om det var slumpen, ödet eller något annat som spelade en avgörande roll.

Musikanta sa...

Lotta:
Jag har själv varit med om att "ödet" har spelat in så att mitt liv förändrades totalt till det bättre. Efter sju sorger och åtta bedrövelser, men ändock...:-)
Så visst tror jag att det finns något/någon som styr våra liv!

Miss Gillette sa...

Mycket av det som händer finns det ju faktiskt rationella förklaringar till. Och somligt sker av en slump. Men också jag är övertygad om att det finns krafter/egenskaper/löksoppa som är i spel och som forskningen ännu inte upptäckt eller förklarat. Jag menar: tyngdlagen och elektriciteten och rubbet har ju funnits innan vetenskapen beskrev dem. Drömmar som den om din man, Musikanta, har en god vän till mig också. Jag är mer skeptiskt lagd än hon och kan ibland se rimliga förklaringar till vissa av de drömmar hon återberättar. Men till andra finns ingen förklaring -- annat än slumpen, som dock verkar vara ha lite väl god koll för att vara riktigt trovärdig som slump i alla lägen. Om du förstår hur jag menar. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om det upptäcks till exempel att man har kvar nån sorts kontakt med människor man stått nära, så att såna varsel som din dröm får sin förklaring.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det här var den enda gången hittills i mitt liv som jag har drömt någonting som kan betecknas som en sanndröm...

Jag kan inte förklara det på något annat sätt än någon sorts tankeöverföring. Jag är begåvad med en väldigt utvecklad intuition - jag läser fort männsiskors olika sinnesstämning och om man vill någonting speciellt även om man inte säger något. Är kolossalt känslig för olika tonlägen hos dem jag känner väl, även i telefonen.

Även om min exman hade nya fruar under årens lopp var jag nog den som stod honom allra närmast i alla fall...

Anna, Fair and True sa...

Jag tror ju egentligen att slumpen ÄR tillfälligheter men historier som din dröm där på slutet får ju en av undra ibland...