fredag 20 maj 2011

Fredagstema Show&Tell - Godast just nu

Desiree står för fredagstemat i maj. Övriga fredagsbloggare hittar ni på hennes hemsida.

Sitter och tittar ner på min tallrik som jag delat in i olika fält. Ett för sallad, ett för tomater, ett för gurka och ett för morotsslantar. Några rädisor får också plats. I mitten en liten skål med majs. Undrar vilket som är godast just nu. Ska jag börja med salladen eller morötterna? Kanske med tomaterna?


Grönsakstallrik från nätet.

Minns den enda gången jag varit på Operakällaren för så där fyrtio år sen för att fira min dåvarande svärmors födelsedag. Som entré fick vi en smördegspirog med laxfärs inuti och en himmelsk hollandaisesås till. Jag tror aldrig jag ätit något godare, varken förr eller senare. Övriga rätter på menyn den gången är höjda i dunkel.

Laxpiroger - bilden från nätet. Min pirog var helt inbakat i smördeg minns jag...

Majsen är kanske godast just nu på min tallrik? Jag skulle ju faktiskt också kunna stöta till, ser jag, med lite röd paprika, som jag köpte till extrapris på Willys igår. Ett stort glas vatten till är inte så dumt det heller.

Annars är ju efterrätter kanske det man minns bäst – eller glass. Den gången i Genua när jag första gången i mitt liv åt en cassataglass glömmer jag aldrig – en fantastisk upplevelse och smaksensation. På femtiotalet fanns det möjligen glass med vanilj- eller päronsmak här hemma i Sverige.

Ett smarrigt recept på Cassataglass har jag hittat hos Växelhäxan i Norrland

Det var samma år som jag första gången smakade Strega - den italienska likören, som sedan dess varit min favoritlikör om än inte min favoritdryck! Jag kommer ihåg att min mamma och pappa och jag drack upp ett par tre deciliter på ett hotellrum i Italien i tandborstglas innan vi skulle bila hem till Sverige dagen därpå.

Strega likör, bilden från nätet.

Min pappa var livrädd för att fastna i tullen med flaskan eftersom han redan hade inhandlat den minimala ranson som man fick ha med sig på den tiden. Hälla ut likören ville han ju inte. Den natten sov vi gott – det var inte så noga med alkoholtester då för tiden – i synnerhet inte i Italien. Han körde glatt bil dagen efter…

Men godast just nu är absolut min grönsakstallrik med sallad, tomater, majs,gurka, rivna morötter och lite strimlad röd paprika. Till detta ett stort glas kallt, friskt vatten direkt ur kranen. För att inte tala om hur nyttigt det är! Och så kan jag alltid hoppas att så småningom komma i jeansen jag köpte förra året …

22 kommentarer:

Lotta sa...

Oj, här fanns det mycket gott :-) Och Operakällaren...där har jag aldrig varit men skulle gärna vilja komma till en dag.
Ha en fin helg!

em sa...

Jordgubbsglass minns jag från min tidiga barndom på femtiotalet - pinnar för 30 öre (runda) och 50 öre (fyrkantiga). Så fanns det förstås alla små glasstillverkare, som gjorde jättegod glass. Förmodligen var det enklare då än nu att få tillstånd att sälja det småskaligt tillverkade.

Vad vore en måltid utan grönsaker?
Margaretha

Musikanta sa...

Lotta:
Mirren var där med make för inte så länge sen. Hon var inte överdrivet entusiastisk, men så är hon ju vegetarian också. Skulle själv aldrig kunna tänka mig att gå dit numera och betala astronomiska priser för lite mat...
Önskar dig en skön helg också!

Musikanta sa...

Margaretha:
Jag gillar inte råa grönsaker särskilt mycket - de som känner mig väl förstår nog att jag var lite ironisk...

Det finns faktiskt folk som älskar dessa, så det är kanske inte så konstigt om man tar mig på allvar! Som barnbarnet Casimir, snart fyra, som mer eller mindre lever på gurka,tomater och råa morötter.

Men vad gör man inte för att försöka gå ner några kilo?
Ingrid, som strax ska inmundiga ett gott glas Nutrilett.

olgakatt sa...

Inta förstod jag heller att du var ironisk, haha. Minst halva min tallrik är alltid fylld med grönsaker, ofta råa eller lätt wokade med spänsten kvar.
Likören får du ha för dig själv, däremot.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Även min tallrik är alltid till hälften fylld med grönsaker - MM ser till att den är det eftersom det är han som för det mesta står för matlagningen! Och jag äter snällt upp även om jag inte uppskattar det särskilt mycket...

Vad beträffar alkohol dricker jag nästan aldrig något numera eftersom jag inte mår bra av det. (Vem gör det?) Men om jag skulle bli bjuden på Strega någon gång tackar jag inte nej...

Grekland nu sa...

Men oj då, inte förstod jag att du var ironisk, haha...Själv älskar jag nämligen råa grönsaker och kan äta hur mycket som helst. Fast det finns ju väldigt mycket annat också som är gott, det håller jag med om. Men sen jag slutade äta socker för ett drygt år sen så tycker jag (konstigt nog!!) inte att det är lika gott längre med glass, kakor och annat som jag älskade förut! Mina smaklökar har helt enkelt vant sej vid annat nu. Trevlig helg!

Äventyret framtiden sa...

Vi äter mycket grönsaker och när trädgårdslandet prunkar och sprutar ut hur mycket som helst blir vi som kaniner, minst sagt:).
Vatten är urgott som dryck, men jag tycker inte att det är fel att dricka ett glas vin till maten någon gång heller. Likör avstår jag däremot gärna.
Ha en fin helg!
Kramar!

Miss Gillette sa...

Nu när det börjar bli varmt ute är det enligt min gom nästan outhärdligt med annat än råa grönsaker. Men jag vill ha mina i pyttesmå bitar och så dressade med nånting syrligt, helt citronsaft men annars vit vinäger. Just nu har jag dille på blekselleri, så min favvosallad kan bli såhär:

En stjälk blekselleri, röd/gul/orange paprika och en bit gurka skärs i mycket små tärningar. Hemskt gärna några rädisor också, kanske lite morot. Lök är ett måste, just nu tar jag den "salladslök" som i själva verket växer ut vitlöksklyftor som glömts kvar i jorden ett år för länge och som blivit otroligt delikata med sin milda fina vitlökssmak. Annars vilken sorts lök som helst, finhackad.

Det är grunden. Sen tillsätter man saker som gör det hela intressantare: några matskedar kokt quorn, kikärter, kokta linser, majs går förstås fast personligen tycker jag att burkmajs är för söt, hackad tomat eller halverade cocktailtomater, fetaost eller vanlig hårdost, men stark då, typ Västerbotten eller svarta Sara.

Och så dressar man: saften av en halv citron, en rejäl skvätt olivolja, flingsalt. Nymald svartpeppar kan man ha, eller den supergoda kryddmixen wasabi/sesamfrö (Santa Maria har den).

Jag tröttnar aldrig på detta. Salladen kan varieras i det oändliga så den blir aldrig riktigt likadan från gång till gång. Som ung hände det rätt ofta att jag pinade i mig grönsaker för att jag visste att det var nyttigt, men det här behöver jag sannerligen inte låtsas tycka om. Det ger också en bra mättnad, gör mig inte däst eller övermätt.

God helg -- i bokstavlig bemärkelse! -- önskar jag dig och dina kommentatorer!

Annika sa...

Ah, ironi...
Jag älskar råa grönsaker och har halva tallriken packad med såna då jag äter.
Blev sjukt hungrig då jag läste ditt inlägg. MUMS!!!
Måste ner och äta lite frulle nu...
Den dör maträtten du åt på Operakällaren den ggn måste ha varit otroligt god. Jag kan också räkna upp mina bästa matminnen på ena handens fingrar , tror jag...
Kram och ha en fin heög!!!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag förstår av alla kommentarerna att jag hör till undantagen - dvs. till dem som inte är särskilt förtjusta i råa grönsaker. Tyvärr!!!

För om jag hade hade älskat råa grönsaker hade jag säkert inte sett ut som idag, haha! Kanske man skulle göra som du, helt sluta äta socker för att uppskatta dessa...
Ha en skön helg!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Jag vet att morötter från eget trädgårdsland och tomater från egna plantor (som jag inte har) smakar mycket bättre än dem man köper i affären. Så jag förstår att ni frossar i egna grönsaker.

I Frankrike, där vi har varit en vecka, har jag druckit vin till middagen som alla andra fransmän, men här hemma blir det sällan.
Ha en god grönsakshelg önskar Ingrid!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Tack för salladstipset! Din sallad är inte så olik den jag brukar göra med undantag av att jag inte brukar ha något substantiellt som exvis kikärtor med. Men det har jag ju mängder kokta i frysen, så jag ska pröva nästa gång.

Jag har lättare för att äta grönsakerna med dressing än utan. Har inte prövat citron och olivolja, utan brukar bara ha vinäger och olja. Har inte heller tänkt på blekselleri - ska inköpas nästa gång vi handlar...
Jag önskar dig också en skön och trevlig helg!

Musikanta sa...

Annika:
Haha, ALLA min bloggvänner är tydligen stora älskare av råa grönsaker utom jag. Men jag äter trofast sådana grönsaker varje middagsmål - helst med dressing på vinäger och olja, trots att det inte är min passion.

Låter det inte som ett bra fredagstema - Mina bästa matminnen... Ska ta det nästa gång det blir min tur.
Kramar och ha en skön helg önskar Ingrid.

Ailas sa...

Jag är galen i tomater, kan äta hur många som helst. Men jag äter gärna andra grönisar också, gärna med Örtagårdens dressing till, med lite extra citron på.
Jag äter ganska LCHF-influerat och behöver inte hålla igen med maten. Jag äter mig mätt, mår bra... och det är ingen ironi. :)
Vill önska dig en mycket trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Ser verkligen himla gott ut!!!!
Nu börjar definitivt grönsakssäsongen! :-)
Kram!

Musikanta sa...

Saltistjejen:
Ja visst gör den det!
Kramar tillbaka och krama Lill-Skruttan extra. Hoppas bli mormor till en liten flicka i juli...

Magdalena and Co in US sa...

Det var mycket gottigt. Och det jag framför allt fastnade för var vattnet - från kranen. Vi har så fantastiskt gott vatten i Sverige (iaf där jag bor). Det saknar jag här med vatten som smakar urk ur kran. De är de små sakerna som kan vara lyxigast ibland. Kram från Magdalena som var lite efter på temat den här gången

Musikanta sa...

Magdalena:
Jag håller med dig - vi kan vara lyckliga över att kunna dricka gott vatten direkt ur kranen utan att behöva vara rädda för att bli sjuka. Det är ju ett evigt bekymmer att behöva köpa dricksvatten så fort man kommer utanför Skandinavien...

Mirren sa...

Jag förstod alldeles utmärkt att du var ironisk, och kunde inte låta bli att sucka "kasta pärlor för svin" för jag vet inte vilken gång i ordningen. För sanningen är inte bara att du inte gillar råa grönsaker sanningen är att du AVSKYR alla grönsaker. SAMTLIGA! Så jag vet inte hur många gånger jag försökt att bjuda dig på någon ny, god, vegetarisk rätt bara för att mötas av en rynkad näsa , suckar och förfrågan om "mer salt". Rätter som alla andra vänner faller i trance över... En enda gång har jag träffat en person som tycker lika illa om grönsaker som du, det var en liten kinesiska som åt uteslutande kött. Nuförtiden har jag lärt mig och har alltid korv eller lax i frysen för de tillfällen då köttälskare kommer på besök. För som sagt, det går inte att lära gamla hundar att sitta... M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Lite orättvis tycker jag allt du är! Jag tycker t.ex. om stuvad spenat, avokado och solmogna tomater, såna som man kan få i sydliga länder ibland. Majs är också väldigt gott nykokt med smör och sparris! Men jag föredrar alltså kokta grönsaker framför råa, det har du alldeles rätt i. Och gärna med en god ostsås till...

Jag kan inte påstå att jag AVSKYR samtliga grönsaker som du säger, bara att jag tycker bättre om annan mat. Men i det fallet är jag i gott sällskap ibland även hemma hos er, eller hur :-)!

Vad det gäller salt är jag helt fördärvad, det erkänner jag. Jag fick salta all mat jag åt i Frankrike under resan...

M&P

Miss Gillette sa...

mirren: Jag skulle definitivt falla i trams av din matlagnig, det har jag redan förstått av musikantas skriverier.

musikanta: I vissa fall tillgodogör man sig näringsämnena i grönsakerna bättre om de är kokta, som till exempel vad gäller morötter. Min morsa brukar säga att jag var den enda unge som gillade kokta morötter när jag var liten. Det gick över sen (det vill säga: jag har aldrig _inte_ ätit kokta morätter -- jag har aldrig _inte_ ätit nånting sen jag var tio och kom över min helt ogrundade räkfobi) till förmån för råa morötter, men på senare år går jag visst i barndom för nu tycker jag galet mycket om kokta morötter igen. Om jag kunde begripa mig på mina smaklökar ...