torsdag 6 september 2012

Akrylmålarkurs


Full aktivitet i målarlokalen. (Bilderna går att klicka större.)

De senaste åren har jag förgäves tittat i de olika studieförbundens kataloger efter målarkurser i akryl och varje år har jag blivit lika besviken. Inga sådana kurser någonstans. Akvarellkurser fanns det här och där men för mig var det inte intressant.

Saken är nämligen den att jag köpte ett staffli och en massa akrylfärger när jag gick i pension 2001 eftersom jag hade tänkt börja måla igen som hobby. Istället började jag läsa heltid på universitetet och fick en del vikariat i kyrkan, så någon målning blev det inte av.
Staffliet har stått i ett hörn och sett anklagande ut och akrylfärgerna gömdes undan i min gamla målarlåda. Målade lite i olja med mindre framgång när jag var ung så lådan har blivit kvar från den tiden. Men förra året såg jag en väldigt fin låda fylld av akrylfärger, penslar, palettknivar och palett för det facila priset av 200 kr hos Clas Olsson. Den kunde jag förstås inte motstå.
Inget blev dock målat förra året, men i år fick jag lust att ta fram lådan och måla var sin tavla till barnbarnen som ”har allt” men ingen tavla på Mårran, som är Casimirs favorit och Molly Mus som är Caspars. Lissan har än så länge inga preferenser. Casimir, Caspar och Clarissa är mina tre yngsta barnbarn om det nu är någon som har missat det. Mer om dem finns att läsa här.
 
Molly Mus är inte färdig ännu.
Jag behövde inköpa lite mer material till dessa små tavlor eftersom jag saknade en del penslar. Jag  googlade därför för att hitta en affär med konstnärsmaterial  i Norrköping. Det var så jag hittade till konst-och ramaffären Gredelin och det var så jag upptäckte att de hade målarkurser i akryl.

Idag har jag varit på målarkurs för första gången i mitt liv (om man undantar bildlektionerna på lärarhögskolan). Det var en väldigt trevlig upplevelse! Fem damer och en herre förutom jag själv med konstnären Jacqui som ledare. En spontan, söt och härlig kvinna med massor av idéer och som gav råd till var och en under tiden han eller hon målade.
 
 
Jacqui har tips och idéer att förmedla från England, där hon har besökt sin syster i sommar.
De tre timmarna gick mycket fort och det var knappt att man hann slita sig från staffliet för en fikapaus. För övrigt var det en mycket otvungen stämning i lokalen och de flesta gick runt då och då och kikade på vad de andra målade. Jag fick lära mig mycket om akrylmåleri redan denna första gång. Praktiska tips som att använda hårtorken för att torka färgen på tavlan om man har bråttom. Annars torkar ju akryl väldigt fort i motsats till olja.

 
Här demonstrerar Jacqui en ny spännande teknik där en varmluftspistol och fiberduk ingår.

Eldsjälen Jacqui gick runt till alla med uppmuntrande inspirerande tillrop och tipsade och visade hur man kunde göra för att det skulle bli bättre. Första resultatet blev inte riktigt som jag tänkt mig, men nästa gång kan jag ju måla över det som jag målade idag. Det är det som är finessen med akrylfärg J! Jag ser fram emot tre härliga torsdagar framöver…


Jaqui har fullt upp att göra med att gå runt till alla deltagare och ge råd och tips.

10 kommentarer:

Mirren sa...

Vilken trevlig kurs det verkar vara. Roligt att du blev nöjd! M&P

Musikanta sa...

Mirren:
M&P tillbaka

Äventyret framtiden sa...

Titta där! Så fick jag se litet av det du sysslar med nu. Roligt att du kom igång med målandet, för det har du ju i handflatorna. Inte bara musiken:)

Tack för titten!

Kramar
Karin

Ailas sa...

Så trevligt att se hur kreativiteten flödar hos dig! Ingen vet vad det hela kommer att sluta med. Men alldeles oavsett, det egna skapandet betyder ökad livskvalitet och förstärker de inre rummen. Lycka till!
Kram

Annika sa...

KUL!!
Förstår att det är superroligt att ta den där målarkursen!
OCH vilken fin MÅRRAN!!!!
Jättefint.
Kram!

Karin sa...

Åh, vad härligt det ser ut! Och Mårran är verkligen övertygande i sin skrämmande ensamhet!

Man mår bra av att måla, tycker du inte? Spännande med akryl, som jag aldrig riktigt lyckats bli sams med. Men jag har bara testat på egen hand och troligen gjort alla fel man kan göra.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, ibland behöver man en push. Ska visa Molly Mus också när hon är klar...
Övriga egna "konstverk" kommer jag nog att dröja med att lägga ut på bloggen :-)!
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aila:
Ja, och så är det trevligt också att träffa likasinnade i olika åldrar. Det kommer nog inte att sluta någonstans - jag har snabbt insett att det finns en anledning att så många konstnärer genomgått en regelrätt utbildning. Fast roligt är det ändå även om det inte blir så mycket av det än en och annan Mårra och Molly Mus...

Musikanta sa...

Annika:
Om du visste hur kul det är! Även om resultatet inte blir så lyckat :-). Om du tyckte Mårran var bra kanske Casimir uppskattar den också förhoppningsvis!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Karin E:
Framför allt är det roligt att träffa trevliga människor med samma intresse - helt opretentiöst! Så beror det ju mycket på ledaren om det blir bra. Jag har redan lärt mig en hel del om akrylfärgen - visste absolut ingenting innan jag kom dit utom att den är vattenlöslig. Men det är inte så lätt som man tror!