måndag 10 september 2012

Söderköpings Gästabud


Det var trångt i kyrkparken på lördagseftermiddagen. (Bilderna går att klicka större.)
Söderköpings Gästabud, ett årligt återkommande jippo andra helgen i september, avslutades i går kväll. Under tre dagar är den lilla staden full av folk som kommer från när och fjärran, både från Söderköping och omliggande orter. Ovanligt många var i år iförda medeltidsdräkter.

Mängder av husbilar på parkeringsplatserna vittnade också om att många tillbringat hela helgen i Söderköping. Programmet var mycket ambitiöst med bl.a. gycklare, eldslukare, dockteater för barn, tornerspel och konserter med medeltida instrument i kyrkan.
I år var inte barnbarnen här så det blev varken dockteater eller tornerspel som förra året. Men vi var naturligtvis tvungna att åka in i lördags och se Birger Magnussons kröning 1302 i Sankt Laurentii kyrka igen. Mest för att se vilka av stadens potentater, både kyrkliga och kommunala som var med i år. Annars var själva kröningsspelet samma som året innan.


Den stora Sankt Laurentiikyrkan var för en gångs skulle helt fullsatt redan en kvart innan spelet började.
 
 
I väntan på kung Birger och drottning Märta.
 
 
Både kung Birger och drottning Märta har nu fått sina kronor på huvudet.
 
 
Så var kröningen över för den här gången.
 
Roligt att för en gångs skull uppleva den stora kyrkan helt fullsatt, trots att stora pelare skymde sikten för många. Kyrkokören hade tränat in medeltida hymner som klingade vackert.
 
Många skinnalster kunde man handla. Mössor och ...
 
...skinn att sy grejor av.
 
Hemfärgade garner och...
 
...korgar. Man fick dessutom en inblick i hur det var att göra dem.
 
När kröningen var över gick vi en runda i snålblåsten och tittade på vad alla de medeltida knallarna hade att erbjuda. Ville man inhandla medeltida kläder eller mössor var detta ett gyllene tillfälle. Även andra prylar, inte fullt så medeltida, fanns också att köpa liksom en hel del att äta.
 
 
Brända mandlar à 40 kr påsen hade en strykande åtgång, även glaserade äpplen...
...liksom tunnbrödet lagat direkt på spiselhällen.
Jag hade inte haft något emot att ha en härlig medeltida slängkappa av ylle och en pälsmössa denna dag och rundvandringen bland stånden blev kort eftersom jag frös och ville hem.

 
Här kan man köpa varma slängkappor i ylle.
 
 
Tre handarbetande damer...
 
 
 ...och några handarbetande ungdomar.

10 kommentarer:

olgakatt sa...

Vi har också såna här medeltidsdagar i trakten och det är alltid roligt att se att gamla hantverkstraditioner faktiskt lever kvar, i alla fall i hobbyform. Leva på det lär ju knappast gå numera. Vissa år har vi haft flera konserter av ensemblen Mare Balticum med medeltida musik med både sång och tidstypiska instrument och det är nog det jag uppskattat allra mest.

Karin sa...

Det verkar som om många ungdomar tröttnat på färdiggjort och vill utforska hur det egentligen går till att göra kläder, smida och träslöjda. Det finns populära överlevnadskurser där man gör allt från grunden. Och systerdottern tar gärna fram sin slända och spinner lite när tillfälle ges. Här i trakten - fem mil bort - finns vikingabyn i Årsunda, där man kan se många traditionella hantverk.

Fin medeltidsrunda och inte alls kallt och blåsigt när man kollar på datorn!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Vi var på medeltidsinspirerad mässa i Sankt Laurentii på söndagen med en ensemble som sjöng just medeltida hymner ackompanjerade av harpa och bärbar liten orgel som lät ungefär som en säckpipa. Otroligt vackert! Det var intressant att se hur mycket medeltidsdräkter och andra assessoarer som det fanns att köpa. Det måste ha blivit mycket inne med medeltiden...

Musikanta sa...

Karin E:
Som jag skrev till Olgakatt ovan - medeltiden verkar vara väldigt inne. Jag förvånade mig faktiskt över ungdomarna - däribland två pojkar - som satt och stickade och virkade i gräset. Men det stämmer säkert som du skriver att många har tröttnat på ready-made och slit och släng. Det var också roligt att notera hur väldigt många av besökarna hade klätt både sig och sina barn i medeltidsinspirerade dräkter! Systerdottern brås väl på sin mamma, men hon kanske inte spinner till vardags, eller?

Musikanta sa...

Eleonora skrev:
Så fint du har skildrat medeltidsdagarna och med så många bra fotografier! Tänk att det ordnas så mycket i din hemkommun. Där ligger vi nog i lä här i kranskommunerna, eller så är det bara så att jag inte uppmärksammar alla arrangemang.
Kram!

Musikanta sa...

Svar till Eleonora
som jag tog bort kommentaren från av misstag.
Söderköpings Gästabud har inte funnits förrän fem år tillbaka (tror jag) men det har blivit en stor succé med många tusen besökare.

Annars händer här inte så mycket. Om man ska gå på konsert eller teater får man åka 2,5 mil till Norrköping. Svårt att hitta parkering och dyra biljetter - kostar omkring 400 kr - det blir nästan en tusenlapp för två om man ska räkna in parkering och ev förtäring också. Så det blir konsert eller film på teve eller dator för vår del.
Kramar från Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Vilket härligt färgsprakande inlägg. Jag blir alldeles varm inombords.

Tack!

kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för rar kommentar!
Kram från Ingrid

christer sa...

Hejsan!!
Härliga bilder från gästabudet,jag längtar redan till nästa års gästabud.

Hälsningar Christer.

Musikanta sa...

Christer:
Kul att se dig på min blogg igen. Jag ska gå in och kika på din blogg om en stund - kan rekommendera den med alla dina fina foton!
Ingrid