onsdag 26 september 2012

666 (hoppas inte datorn pajar...) Fönsterbyte


 
Bilen med alla våra glasrutor anländer vid halv niotiden. (Bilderna går att klicka större.)
 
 
Rejäla fönster.
För några veckor sen blev vår Murrekatt i trädgården beskjuten. Här har jag skrivit om det. Han klarade sig som väl var men fönstret bakom honom gick sönder och måste bytas. När glasmästaren Emil med kompis hade bytt fönstret visade jag honom några övriga tvåglasfönster i huset som fått punktering, dvs. fukt mellan de isolerade rutorna med påföljd att de ständigt ser smutsiga ut. För att undvika fuktskador på karmar och foder skulle vi behöva byta fyra fönstertill, tyckte Emil.
Idag kom Emil med en kompis vid halv niotiden på morgonen med bilen full av våra glasrutor. Efter knappt två timmar var de färdiga och då hade de även haft en fikapaus. Vid det sista största fönstret kom ytterligare en kompis och hjälpte till. Snyggt och välgjort blev det till slut i alla fall!
 
Emil med kompis i full färd med att fixa det lilla vardagsrumsfönstret. MM tittar intresserat på.
 
Här mitt emot behövde båda fönstrena bytas.
 

MM passar på att sopa bort gamla flugor och annat skräp.

Det sista fönstret ska upp under övervakning, det är tungt.
Vårt sovrumsfönster har varit punkterat sedan vi köpte huset. Eftersom jag inte haft tvåglasfönster tidigare trodde jag att det bara var otvättat när vi flyttade in, så vi brydde oss inte om att anmärka på det. Sen upptäckte jag så småningom att det inte gick att tvätta bort, men då var det så dags.


Fotot taget genom fönstret, vilken fröjd! Synd bara att jag glömde att fota före...

Så i över tjugo år har vi tittat ut genom sovrumsfönstret genom en dimma.  Vi tyckte inte det gjorde så mycket eftersom fönstret finns i sovrummet som vetter mot innegården. Därför var det var en fröjd att titta ut genom det i dag när dimman försvunnit.  Emil bad mig låta bli att tvätta fönstren på tre veckor och det lovade jag mer än gärna!

 
Tre glada killar som gjort ett jättefint jobb - tack för det!

11 kommentarer:

Pettas sa...

Grattis till ny utsikt!
De där killarna skulle behöva ta en tur hitåt också för att byta ett antal fönster:)

kram
Karin

Karin sa...

Å, vad härligt med fri sikt! Nya fönster måste ju vara snäppet bättre än nytvättade fönster, vilket ju är en sann fröjd. På landet har vi fortfarande några fönster med innanfönster kvar och det är alltid lika spännande på hösten om det ska finnas fönstervadd på ICA. I år var lagret nästan slut, så jag hoppas att de fyller på till nästa år. Det känns ombonat och mysigt på hösten när innanfönstren kommit i och fritt och härligt på våren när man tar ut dem! Men mycket jobb är det, så vi har bytt ut mer än hälften mot kopplade. Vilken fin innergård!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ska jag höra efter :-)?
Kram

Musikanta sa...

Karin:
Hur skulle det vara att köpa med sig lite fönstervadd från Stockholm nästa gång ni åker till sommarhuset på landet :-)?
Ja, jag blev också förvånad över att innergården såg så fin ut genom fönstret. Ett exempel hur bilder kan manipuleras, haha!
Ingrid

Annika sa...

Härligt med nya fönster. Vi bytte ut våra för ngra år sedan också. Vilken skillnad det blev!!
Kram!

Musikanta sa...

Annika:
Inget ont som inte har något gott i sig - hade vi inte bytt nu kanske det hade gått röta i karmar och foder och det hade kostat mycket med att göra i ordning. Det är en fantastisk skillnad faktiskt, man tror inte det...

Varm kram från Ingrid som tycker du är enastående som också hinner läsa andras bloggar när du har så många kommentarer att svara på på din egen!

katta sa...

Först tänkte jag: Hurra! Det finns en till! Toppen! 20 år i ofrivillig "dimma" - det tilltalade mig som blivit så lat när det gäller allt vad städning heter! Jag prioriterar numera "att leva livet" före städning och gör bara det absolut nödvändiga. Min man håller (naturligtvis) fullkomligt med. Men vi har ju inga trasiga fönster...

Trasiga tvåglasfönster - det är en helt annan sak. En viktig sak! De måste ju bytas ut - men dom behöver ju inte tvättas så ofta, om man inte vill... :)

Musikanta sa...

Katta:
Du kan fortsätta att ropa Hurra! eftersom jag inte tvättar fönstren om jag inte är tvungen. Dvs. om jag ska ha många gäster som inte har varit här förut. På vintern behöver jag inte tvätta ens då :-)!

Vad gäller annan städning gör jag som du, städar när det är absolut nödvändigt och när dammråttorna anfaller...MM (Musikantamaken) håller också naturligtvis med eftersom han bara städar sitt eget rum. I gengäld lagar han nästan all mat så det jämnar ut sig.

Eleonora sa...

Vilket fantastiskt jobb och så fort det gick! Bra killar som jobbade hårt, förstår jag. Skönt att det är gjort nu innan kylar träder in på allvar.

En riktigt skön och mysig helg önskar jag dig och MM och jag gläder mig redan nu åt tisdagen, så vi ska ha mystrevligt igen! Kram till er båda.

Eleonora sa...

FEL - jag menar ju onsdagen den 3 kl 11!!!

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, det var både trevliga och duktiga! Det var skönt att få det gjort och att det inte ösregnade.
Jag önskar dig också en skön helg. I morgon är det Kulturnatt i Norrköping med kulturella evenemang över allt. Alla muséer, bibliotek, kyrkor, konsertlokaler, gallerier etc.etc. är öppna till midnatt. Kommer nog lite om det på bloggen så småningom.

Kl. 11 på tisdag är jag förmodligen snart redo att åka in till busstationen i Söderköping :-). Nej, vi ses som sagt på onsdag kl.11 i stället!
Kramar från vännen Ingrid